Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Bombardamentele otrăvesc, la propriu, Ucraina. La Kiev şi în Sumi se respiră prin măşti şi bandaje de tifon, după atacurile ruşilor

Armata rusă a reluat bombardarea Kievului. Cel puţin 8 oameni au murit după ce o rachetă a lovit un mall. Vladimir Putin a lansat şi bătălia pentru Odessa, în timp ce pregăteşte un asalt final în Mariupol, celălalt port strategic din sudul Ucrainei. Bombardamentele ruşilor otrăvesc şi aerul. Localnicii din Kiev au fost sfătuiţi să iasă din case doar cu măşti, iar în Sumi, oamenii au respirat noaptea trecută prin bandaje de tifon, după ce ruşii au bombardat o uzină chimică.  

de Redactia Observator

la 21.03.2022 , 20:06

Racheta lansată de ruşi a căzut în apropierea unui centru comercial din capitala Ucrainei. Suflul exploziei a fost atât de puternic încât a spulberat maşini şi a lăsat în parcare un crater de câţiva metri. Centrul comercial şi mai multe clădiri din jur au fost reduse la un uriaş morman de fier. 

Un mall de 10 etaje din Kiev a fost spulberat

"Astea sunt urmările atacului care a avut loc aseară, aici, în Kiev, la doar 15 minute de centrul oraşului. Este o nebunie", se arată într-un videoclip. O nebunie care a lăsat în urmă cel puţin şase victime. Zeci de salvatori caută şi acum printre dărâmături după supravieţuitori. Au reuşit până acum să scoată în viaţă mai mulţi oameni. 

Vezi și

"Din cauza incendiilor declanşate în urma raidurilor aeriene, nivelul de poluare a crescut, aşa că nu deschideţi ferestrele şi, când ieşiţi afară, protejaţi-vă plămânii purtând măşti medicale de tip FFP2", recomandă Vitali Klitschko, primarul Kievului. Edilul din Kiev le mai cere locuitorilor să nu filmeze şi să nu publice online mişcările trupelor militare, intrările în oraş şi obiectivele strategic, pentru a nu ajuta inamicul. "Victoria va fi a noastră. Ucraina va recupera tot ce a pierdut", promite el.

Pe acelaşi subiect

Odessa, sub asediul armatei ruse

Sub asediul ruşilor a intrat de la primele ore ale dimineaţii şi Odessa. Perla litoralui ucrainean a fost atacată de pe mare. Rachetele au lovit mai multe zone rezidenţiale, din apropiere de ţărm şi au distrus mai multe locuinţe. "Mi-am luat mama în braţe şi am încercat să nu izbucnesc în plâns. Am fost suficient de naivă să cred că nimeni nu va ataca Ucraina pentru că aveam un aliat puternic în Federaţia Rusă. Că nimeni nu va îndrăzni. Se simte ca o înjunghiere în spate", povesteşte o femeie.  

Este doar începutul, se tem localnicii. În larg, aşteaptă semnalul lui Putin mai multe nave de război. Debarcarea a fost până acum amânată pentru că ucrainenii au minat apele din jurul portului, iar o navă rusă s-ar fi fost scufundat în timp ce încerca să elibereze calea. Putin vrea însă cu orice preţ Odessa, pentru a lăsa Ucraina fără acces la Marea Neagră. 

Un atac devastator ar putea lovi Mariupolul

Atacat fără încetare de la începutul războiului, Mariupolul se aşteaptă la un asalt devastator în următoarele ore, după ce au respins ultimatumul Moscovei de a se preda. Oraşul port este încercuit de armata rusă, şi între un bombardament şi altul nu trec mai mult de 10 minute. Rusia ar încerca acum şi să-i înfometeze e localnici, pentru a-i obliga să se predea. 

Mariupol mai este denumit şi poarta maritimă a Donbassului. Este situat la aproape 25 de kilometri de Donestk şi Luhansk. Aici sunt prezente două dintre cele mai mari oţelării din Europa dar şi cel mai mare port la Marea Azov. Accesul la acest port este esenţial pentu ruşi. Un alt ţel al ruşilor este legătura terestră, pe uscat, către Crimeea. Iar oraşul stă în calea acestei legături. Până acum Rusia alimenta Crimeea de pe mare sau aerian, ceea ce costă extrem de mult.

Noapte a terorii în Sumi, Ucraina

O noapte a terorii a fost şi în Sumi. Localnici au fost nevoiţi să respire prin bandaje de tifon îmbibate în acid citric, după ce, în toiul nopţii, ruşii au atacat o uzină chimică din oraş. Unul dintre proiectile a lovit un rezervor de amoniac, iar gazul periculos a început să se răspândească în aer. Scurgerea de amoniac a fost oprită abia după două ore şi după ce norul de gaz înţepător s-a răspândit pe o rază de cinci kilometri în jur. Celor care locuiesc în zona afectată li s-a recomandat să o părăsească.  

În Harkov, localnicii nu mai au unde să se ascundă de bombele lui Putin. Aici, un obuz a lovit în plin un grup de oameni care aşteptau la coadă, la magazin.  "Rusia comite o mulţime de crime de război. Acesta este cuvântul, trebuie să o spunem drept", a declarat Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE. 

Zelenski cere ajutor din Israel

Pentru că nu a reuşit să obţină în Vest impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra ţării sale, Volodimir Zelenski a apelat la Israel să-i ajute ţara să se apere în faţa invaziei ruse, în timpul unui discurs în faţa parlamentarilor israelieni. "Folosesc aceleaşi cuvinte: "soluţia finală", dar de această dată este despre noi, despre problema ucraineană. (...) Aşa a fost şi acum 80 de ani", spune Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei

Deşi este primul lider străin din istorie căruia i s-a acordat onoarea de a vorbi în Knesset, discursul său nu a fost pe placul tuturor oficiali israelieni, deranjaţi de faptul că liderul de la Kiev pune semnul egal între Holocaust şi ceea ce se întâmplă acum la el în ţară. "Eu îl admir pe preşedintele Ucrainei şi susţin poporul ucrainean cu inima şi cu faptele, dar istoria teribilă a Holocaustului nu poate fi rescrisă", spune ministrul israelian al Transporturilor.  

Eşecul negocierilor ar putea însemna "Al Treilea Război Mondial"

Între timp, negocierile de pace au intrat în a patra săptămână. Zecile de ore de discuţii între delegaţii celor două tabere nu au dus până acum niciun rezultat. Zelenski îi cere lui Putin să se aşeze la masa negocierilor. "Dacă această încercare eşuează, asta înseamnă că ăsta este un Al Treilea Război Mondial", crede preşedintele ucrainean.  

"Pentru a vorbi despre o întâlnire între cei doi preşedinţi, mai întâi este necesar să ne facem temele, să fie ţinute negocieri şi să existe un acord. Până acum, nu s-a înregistrat niciun progres semnificativ, nu există niciun acord", a declarat Dimitri Peskov. Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin spulberă şi orice speraţă de armistiţiu pentru viitorul apropiat: "Orice suspendare a operaţiunii este folosită de unităţile naţionaliste (din Ucraina, n.r.) pentru a se regrupa".  

Elita rusă ia în considerare posibilitatea înlăturării lui Vladimir Putin

Şi pentru că este din ce în ce mai clar pentru toată lumea că Vladimir Putin nu este dispus să renunţe la niciuna dintre pretenţiile sale în Ucraina în schimbul păcii, oligarhii ar plănui acum asasinarea liderului de la Kremlin, susţin serviciile secrete ucrainene. Potrivit spionilor Kievului, aceştia ar fi format deja un grup care analizează diverse opțiuni de a scăpa de Putin, printre care: un accident, otrăvirea sau o îmbolnăvire bruscă. Cel care ar urma să îi ia locul ar fi actualul şef al FSB şi mâna dreaptă a lui Vladimir Putin, Oleksandr Bortnikov. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Ştiri externe » Bombardamentele otrăvesc, la propriu, Ucraina. La Kiev şi în Sumi se respiră prin măşti şi bandaje de tifon, după atacurile ruşilor