Antena Meniu Search
x

Salah Abdeslam, autor al atacurilor teroriste care au zguduit Parisul în 2015, intervievat din greşeală de o jurnalistă: "M-am simțit vinovată"

Radiodifuzorul belgian RTBF a publicat un interviu exclusiv cu Salah Abdeslam, coordonatorul atacurilor teroriste din Paris în care şi-au pierdut viaţa 130 de persoane. Înregistrarea, realizată accidental în 2015, în timp ce suspectul fugea din Franţa, a fost făcută publică cu o zi înainte de procesul lui Abdeslam.

de Ioana Petcu

la 07.09.2021, 16:59

Salah Abdeslam, păzit de mascaţi într-o sală de judecată
Salah Abdeslam, păzit de mascaţi într-o sală de judecată - Profimedia

Alături de alte 19 persoane, Salah Abdeslam este acuzat că a pus la cale şi a dirijat atacurile sinucigaşe cu bombă care au zguduit Parisul pe 13 noiembrie 2015. În urma exploziilor puternice, 130 de oameni au murit, iar alte 490 de persoane au fost rănite, relatează The Guardian.

RTBF a declarat că Charlotte Legrand, un reporter din Hainaut, a intervievat șoferii unui autovehicul în orele care au urmat atacului, în timp ce poliția făcea verificări într-unul din numeroasele puncte de control de la graniţa Franţei cu Belgia. "Nu-mi amintesc marca mașinii sau culoarea", a mărturisit Legrand. "În interior am văzut trei tineri care păreau epuizaţi; aveau fețele trase de oboseală. Cel din spate era înfășurat într-un fel de jachetă pufoasă, ori plapumă”. Bărbații "nu erau deosebit de prietenoși, dar mi-au răspuns la întrebări în timp ce li se verificau documentele de identitate”, îşi aminteşte reporterul RTBF, precizând că "de îndată ce și-au recuperat hârtiile, au întrerupt conversația și au închis fereastra.” Întrebați ce părere au despre controalele suplimentare impuse în urma atacului, cei trei au răspuns rapid: "Acesta este al treilea”; "Al treilea control”; "Sincer, mi se pare cam exagerat”; "Dar apoi mi-am dat seama ce înseamnă..."; "După, am văzut de ce”. Nu este clar cine a spus fiecare replică. Numele lui Abdeslam nu fusese pus în relaţie cu atacul terorist, astfel încât bărbaților li s-a permis să-și continue drumul.

La acea vreme, Legrand a editat interviul de 90 de secunde prezentând totul drept "o discuţie cu trei tineri de origine nord-africană”. Jurnalista nu s-a mai gândit la conversaţia respectivă până la apariţia mai multor detalii despre dispariţia principalilor suspecţi: Abdeslam, care s-a îmbarcat într-un avion însoţit de complicii săi, Mohamed Amri și Hamza Attou. "Când au difuzat imaginile surprinse de camerele de supraveghere din benzinăria unde au oprit Abdeslam, Amri şi Attou, suspiciunile mele au început să crească”, spune Charlotte Legrand.

Implicarea lor în atacul terorist a fost confirmată abia în primăvara lui 2016, când Abdeslam a fost arestat în cartierul Molenbeek din Bruxelles. Ulterior, în mass-media a ajuns înregistrarea unei conversaţii între suspect şi doi deținuți din închisoarea din Bruges. Abdeslam le-a spus lui Mehdi Nemmouche (care a ucis patru persoane într-un atac din 2014, la Muzeul Evreiesc din Bruxelles) și lui Mohamed Bakkali (presupus membru al echipei logistice din spatele atacurilor de la Paris), că a vorbit cu un reporter de radio în timp ce mașina în care se afla era oprită, pentru a treia oară, în afara Bruxelles-ului.

Bakkali, Amri și Attou se numără printre cei 14 suspecți judecaţi în cel mai mare proces penal din Franța, care ar putea dura până la nouă luni. Alte șase persoane sunt judecate în absență. Se crede că cinci dintre ei au murit în Irak sau Siria, iar unul se află într-o închisoare din Turcia. Abdeslam, 31 de ani, cetățean francez născut în Bruxelles, ar fi ultimul supraviețuitor al grupului de bărbaţi care au efectuat atacurile de la Paris. Majoritatea s-au sinucis sau au fost omorâţi de poliție.

Legrand a declarat că încearcă "să rămână obiectivă" în legătură cu descoperirea. "Mi s-a făcut rău", spune ea. "Îmi făceam griji că aș putea fi acuzată că nu i-am recunoscut, în timpul acelui interviu. M-am simțit, în mod bizar, cam vinovată. Apoi îmi amintesc faptele. În acel moment, pur și simplu nu aveam informații pentru a-l recunoaște pe Abdeslam. Nici poliția nu a făcut-o."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Salah Abdeslam, autor al atacurilor teroriste care au zguduit Parisul în 2015, intervievat din greşeală de o jurnalistă: "M-am simțit vinovată"