Antena Meniu Search
x

Talibanii ies la lumină și au început să-și arate fețele, pe Twitter. Ce urmăresc insurgenții

Liderii talibanilor încep să-și afișeze chipurile în mediul online, pentru prima dată în ultimii 20 de ani. În trecut, doar Serviciile Secrete cunoșteau identitatea liderilor insurgenți, potrivit agenției de presă EFE. 

de Redactia Observator

la 27.08.2021, 09:55

Talibanii ies la lumină și au început să-și arate fețele, pe Twitter. Ce urmăresc insurgenții
Talibanii ies la lumină și au început să-și arate fețele, pe Twitter. Ce urmăresc insurgenții - Profimedia Images

Mai multe conturi de Twitter, aparținând talibanilor, și-au actualizat pozele de profil și datele biografice. Fotografiile din trecut erau puţine şi neclare, majoritatea copiate şi incluse în alertele internaţionale ''de căutare'' emise de serviciile de informaţii. Dar victoria talibanilor şi retragerea trupelor internaţionale din Afganistan pun capăt vânătorii care i-a ţinut pe liderii insurgenţi ascunşi. 

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid este activ pe Twitter din aprilie 2017, însă abia săptămâna trecută, acesta și-a dezvăluit chipul în timpul primei conferințe de presă, după preluarea controlului asupra Afganistanului. 

Un alt purtător de cuvânt taliban, Qari Yousf Ahmadi, a apărut în fața presei și și-a actualizat profilul de Twitter. Oficialul apare alături de steagul alb al insurgenților, inscripționat cu versete din Scriptura Islamică.

Propagandă pe rețelele sociale

Pe acelaşi subiect

Apariţiile lor şi ale multor ''tineri talibani care-şi creează conturi pe Twitter'' par să aibă ca obiectiv şi ''controlarea narativului'' asupra unor teme sensibile în cazul talibanilor, cum ar fi drepturile femeilor, crede Kabir Taneja, cercetător pe teme de terorism şi autor al cărţii ''Pericolul ISIS''. ''Îi vedem pe mulţi dintre aceşti talibani tineri cu un nou cont pe Twitter care postează fotografii cu femei plimbându-se prin Kabul, femei care merg la muncă în Kandahar'', observă acesta, scrie Agerpres.

Twitter a devenit aproape unica reţea de socializare pe care talibanii comunică cu sute de mii de urmăritori pentru a-i informa despre acţiunile şi intenţiile ''Emiratului Islamic al Afganistanului'', denumirea pe care au dat-o ţării după preluarea puterii.

Fotografii şi filmuleţe pe Twitter consemnează şi reapariţia lui Khalil Haqqani, din temuta reţea Haqqani, un ''terorist global special'' pentru capturarea căruia SUA oferă o recompensă de milioane de dolari.

Mulţi lideri talibani continuă să rămână însă în clandestinitate. Unul dintre cei a cărui ieşire la lumină se lasă aşteptată este Sirajuddin Haqqani, liderul acelei reţele şi a cărui înfăţişare este un mister, neexistând fotografii clare cu el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Talibanii ies la lumină și au început să-și arate fețele, pe Twitter. Ce urmăresc insurgenții