Antena Meniu Search
x

Tancurile israeliene au ajuns în centrul oraşului Rafah. IDF a anunţat că-şi continuă operaţiunea din sudul Fâşiei Gaza

Mai multe tancuri israeliene au ajuns marţi pentru prima dată în centrul oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza. Martorii vorbesc despre schimburi de focuri dintre militarii israelieni şi luptătorii conduşi de Hamas.

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 21:14

Tancurile israeliene au ajuns în centrul oraşului Rafah. IDF a anunţat că-şi continuă operaţiunea din sudul Fâşiei Gaza
Tancurile israeliene au ajuns în centrul oraşului Rafah. IDF a anunţat că-şi continuă operaţiunea din sudul Fâşiei Gaza - Profimedia

Blindatele au fost văzute în apropierea moscheii Al-Awda, un reper important în localitatea aflată la frontiera cu Egiptul.

IDF anunţă că-şi continuă operaţiunea în zona Rafah

Forţele armate israeliene au comunicat că îşi continuă operaţiunea în zona Rafah, fără a comenta despre înaintarea spre centrul oraşului. În cursul nopţii, au avut loc lovituri aeriene şi tiruri ale tancurilor, afirmă localnicii.

Articolul continuă după reclamă

Ofensiva terestră a Israelului a atras condamnări din întreaga lume, în special după atacul de duminică în urma căruia şi-au pierdut viaţa cel puţin 45 de palestinieni dintr-o tabără de corturi incendiată. Peste jumătate dintre victime erau copii, femei şi bătrâni, menţionează Reuters. Ulterior, tirurile israeliene au mai ucis cel puţin încă 26 de oameni în Rafah, conform oficialilor din Fâşia Gaza condusă de Hamas, scrie Agerpres.

Pe acelaşi subiect

Noaptea de luni a fost una din cele mai grele pentru civilii din Rafah, care au relatat despre mai multe bombardamente. Tancurile israeliene au avansat spre cartierele din vest şi au luat poziţii pe colina Zurub. Marţi, martorii au vorbit despre schimburi de focuri între militarii israelieni şi luptătorii conduşi de Hamas în zona respectivă.

Tancuri israeliene, pentru prima dată în Fâşia Gaza

Conform martorilor, se pare că forţele israeliene au adus vehicule blindate teleghidate; în acestea şi în jurul lor nu se vedea niciun semn al prezenţei militarilor. Un purtător de cuvânt al armatei nu a comentat imediat.

De trei săptămâni, de când Israelul a lansat asaltul de la Rafah, preluând controlul asupra punctului de trecere a frontierei cu Egiptul, tancurile au tatonat în jurul oraşului şi au pătruns în unele cartiere din est, însă nu au avansat cu toată forţa.

Localnicii din zona Tel Al-Sultan din Rafah, unde a avut loc atacul sângeros de duminică, au afirmat că acolo au loc în continuare bombardamente grele. "Obuzele cad peste tot în Tel Al-Sultan. Multe familii şi-au părăsit locuinţele din vestul Rafah sub tiruri, toată noaptea", a declarat agenţiei Reuters un localnic.

Pe plan internaţional, mai mulţi lideri au cerut implementarea ordinului Curţii Internaţionale de Justiţie, care a cerut Israelului să oprească ofensiva. De la începutul lui mai, circa un milion de civili s-au refugiat din calea ofensivei de la Rafah, conform datelor comunicate marţi de UNRWA, agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni.

Israelul nu a ţinut cont de decizia de vineri a Curţii, argumentând că aceasta îi permite anumite acţiuni militare.

Marţi, Spania, Irlanda şi Norvegia urmau să recunoască oficial statul palestinian, în ciuda reacţiei furioase a Israelului, tot mai izolat după şapte luni de conflict în Gaza. Cele trei ţări şi-au prezentat decizia ca o modalitate de accelerare a eforturilor în vederea unui armistiţiu între Israel şi Hamas.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Vi s-a părut exagerată reacţia publicului la momentul Babasha de la concertul Coldplay?
Observator » Stiri externe » Tancurile israeliene au ajuns în centrul oraşului Rafah. IDF a anunţat că-şi continuă operaţiunea din sudul Fâşiei Gaza