Video Televiziunea iraniană a anunţat că SUA au acceptat să plătească 7 miliarde de dolari pentru eliberarea a patru "spioni americani". SUA neagă
Iranul va elibera prizonierii cu legături occidentale în Iran în schimbul a mai multe miliarde de dolari din Statele Unite și Regatul Unit, a informat duminică televiziunea de stat. SUA au negat imediat raportul, în timp ce Marea Britanie nu a răspuns.
Americanii neagă că vor plăti 7 miliarde de dolari Iranului, pentru 4 deţinuţi
Televiziunea iraniană de stat a anunţat informaţia, citând un oficial anonim, chiar în momentul în care liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei, a început să susțină un discurs. Cu toate acestea, Khamenei nu a menţionat nimic despre vreun schimb. Oficialul citat de televiziunea de stat iraniană a declarat că un acord încheiat între SUA și Teheran presupunea un schimb de prizonieri pentru 7 miliarde de dolari în fonduri iraniene înghețate, scrie apnews.com.
"Americanii au acceptat să plătească 7 miliarde de dolari în schimbul a patru iranieni, spioni americani, care și-au ispășit o parte din pedepse", a anunţat televiziunea de stat, citând oficialul într-un crawl pe ecran. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, a respins imediat informaţia televiziunii de stat iraniene.
"Rapoartele că s-a încheiat un acord de schimb de prizonieri nu sunt adevărate", a spus Price. "După cum am spus, acordăm întotdeauna atenţie cazurile americanilor reținuți sau dispăruți în Iran. Nu ne vom opri până nu vom reuși să îi reunim cu familiile lor" Teheranul deține patru americani cunoscuți a fi în închisoare. Printre aceștia se numără Baquer și Siamak Namazi, ecologistul Morad Tahbaz și omul de afaceri iranian-american Emad Shargi.
De asemenea, televiziunea de stat a citat oficialul spunând că a fost încheiat un acord şi cu Regatul Unit, pentru plata a 400 de milioane de lire sterline pentru a eliberarea unei femei cu cetăţenie britanică şi iraniană, Nazanin Zaghari-Ratcliffe. Săptămâna trecută, Zaghari-Ratcliffe a fost condamnată la un an suplimentar de închisoare, a spus avocatul ei, sub acuzația de răspândire a "propagandei împotriva sistemului" pentru participarea la un protest în fața Ambasadei Iranului la Londra, în 2009. Pedeapsa a urmat după ce femeia a încheiat o condamnare de cinci ani de închisoare, după ce a fost condamnată pentru complotarea răsturnării guvernului Iranului, acuzație pe care ea o neagă.
În timp ce era angajată la Fundația Thomson Reuters, brațul caritabil al agenției de știri, a fost luată în custodie pe aeroportul din Teheran în aprilie 2016, în timp ce se întorcea acasă în Marea Britanie după ce a vizitat familia.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰