Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Foto Tensiuni între Paris și Roma, după ce Meloni a refuzat să primească o navă cu migranți. Franța amenință cu "consecințe severe"

O navă de caritate care adăpostește sute de imigranți salvați din apele Mării Mediterane a acostat în portul francez Toulon, după aproape trei săptămâni în care guvernul italian condus de Giorgia Meloni le-a refuzat intrarea în Peninsulă.

de Redactia Observator

la 11.11.2022 , 16:08

Guvernul francez a acceptat joi să preia nava, numind-o o decizie "excepțională" și promițând că va da o ripostă Italiei pentru că nu a respectat legea internațională care ar permite acostarea în apele teritoriale italiene. Din ce în ce mai îndepărtate pe tema imigrației, Parisul a acuzat Roma că este iresponsabilă și inumană pentru că a refuzat să ofere ajutor, transmite The Guardian

Nava Ocean Viking, operată de ONG-ul european SOS Méditerranée, preluase migranții pe mare lângă coasta Libiei înainte de a petrece săptămâni în căutarea unui port în care să acosteze în siguranță.

Condițiile în care trăiau migranții de pe navă s-au deteriorat rapid

Articolul continuă după reclamă

Vineri dimineața, cei 230 de pasageri ai ambarcațiunii, între care 57 de copii, au sosit în portul mediteranean francez Toulon, după ce s-au confruntat cu condiții tot mai grele la bord. Patru pasageri care se confruntau cu probleme grave de sănătate au fost transportați joi de pe ambarcațiune cu elicopterul și transferați la un spital francez.

Pe acelaşi subiect

Pasagerii ambarcațiunii urmează să primească asistență medicală și să fie intervievați la un centru administrativ din portul naval din Toulon. Cei eligibili pentru a depune cereri de azil ar putea fi apoi mutați în alte țări europene, dintre care nouă - inclusiv Germania, Luxemburg, Bulgaria și Portugalia - s-au oferit să primească în total două treimi din pasageri în semn de "solidaritate". Cei despre care Franța a decis că nu sunt eligibili să depună o cerere de azil vor fi returnați în țările lor de origine, a declarat ministrul francez de interne, Gérald Darmanin.

Franța nu a permis niciodată până acum unei nave de salvare care transporta migranți să acosteze pe coasta sa, dar a spus că a făcut acest lucru de data aceasta deoarece Italia a refuzat accesul.

Emmanuel Macron a încercat să-i convingă pe italieni și primească nava zile întregi

Gérald Darmanin a spus că solicitanții de azil sunt responsabilitatea Italiei în conformitate cu normele UE și că decizia Franței de a permite acostarea navei a fost o măsură excepțională luată din motive umane, din cauza situației grave a numeroșilor bolnavi de la bord, dintre care unii erau "la câteva ore de moarte". 

Darmanin a mai spus că președintele francez Emmanuel Macron a încercat zile întregi să convingă autoritățile italiene să accepte legea internațională. Întrebat despre comentariul liderului francez de extremă-dreapta, Marine Le Pen, potrivit căruia Franța este "dramatic" de blândă cu imigrația, permițând ambarcațiunii să acosteze, Darmanin a spus: "Ce vrea Marine Le Pen? Să lăsăm copiii să moară pe nava aceea la câțiva metri de porturile noastre?".

El a mai precizat că refuzul Italiei de a accepta migranții este de neînțeles și că vor exista "consecințe grave" în relațiile bilaterale ale Italiei cu Franța și cu UE în ansamblu. Ca o primă ripostă, Parisul a decis să înghețe procedura de a prelua 3.500 de imigranți din Italia, așa cum se angajase anterior.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Tensiuni între Paris și Roma, după ce Meloni a refuzat să primească o navă cu migranți. Franța amenință cu "consecințe severe"