Video Tensiuni la negocierile Rusia-Ucraina. Diplomaţii nu şi-au dat mâna, Moscova a cerut ca turcii să părăsească sala, iar ucrainenii au refuzat să vorbească în rusă
Prima întâlnire, după 3 ani de război, dintre ruşi şi ucraineni, s-a transformat într-o luptă acidă a orgoliilor. Moscova a venit cu cereri nerealiste şi ar fi cerut oficialilor turci să plece de la negocieri. Nici diplomaţii Kievului nu au fost mai prejos. Nu au vrut să vorbească direct cu ruşii, ci doar prin interpret, chiar dacă vorbesc limba rusă. După eşecul din Turcia, Donald Trump ia în calcul să-l sune pe Vladimir Putin şi să-l aducă la masa negocierilor, iar liderii europeni pregătesc un nou pachet dur de sancţiuni.
După negocierile de la Istanbul, Rusia şi Ucraina au convenit asupra unui schimb de o mie prizonieri.
Rusia şi Ucraina, discuţii tensionate
"Pentru aceste negocieri prioritatea noastră au fost oamenii. Al doilea obiectiv a fost să discutăm despre o încetare a focului. Şi cred că următorul pas ar trebui să fie organizarea unei întâlniri la nivel de lideri", a declarat Rustem Umerov, ministrul ucrainean al Apărării.
Dacă Moscova va continua să refuze un acord de încetare a focului în Ucraina, vor urma alte sancţiuni. "Va trebui să reacţionăm şi, prin urmare, să intensificăm sancţiunile împotriva Rusiei. Acestea sunt în prezent în lucru între europeni şi americani", spune Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.
- Oficiali americani: SUA și-a mutat bombardierele B-2 mai aproape de Iran
- Stenograme din ședința informală PSD. "USR are ministere mai bune"/Grindeanu: "M-am cam săturat"
- SURSE: PSD face şedinţă azi pentru a vota intrarea la guvernare şi măsurile fiscale. Calendarul învestirii
- Bugetarii amenință cu greva dacă li se taie sporurile. Economist "E loc mare de reduceri"
- Rusia, nouă condiţie pentru pacea cu Ucraina: Kievul să distrugă toate armele primite din Occident
La scurt timp după încheierea negocierilor, liderii Regatului Unit, Franţei, Germaniei și Poloniei au vorbit la telefon cu președintele Donald Trump şi au declarat că poziţia Rusiei în discuţiile cu Ucraina este una inacceptabilă.
Mult aşteptata şi amânata întâlnire a avut loc la Palatul Dolmabache din Istanbul şi a durat doar 90 de minute. Diplomaţii ucraineni, în frunte cu ministrul Apărării, au venit îmbrăcaţi în haine militare, iar tabăra rusă a fost condusă de consilierul liderului rus Vladimir Putin. Întâlnirea a fost una tensionată. Primii au intrat în sală ucrainenii, iar la sosirea ruşilor nu şi-au dat mâna. Înainte de începerea discuţiilor, Moscova a cerut, în ultimul minut, să-i excludă de la masa negocierilor pe turci, dar au fost refuzaţi.
"Există două drumuri în etapa în care am ajuns: un drum va declanșa un proces care ne va duce la pace. Celălalt va duce la mai multe distrugeri și pierderi de vieți omenești. Cele două părți vor decide singure, cu propria lor voință, ce drum vor alege", a declarat Hakan Fidan, ministrul de Externe al Turciei.
Ameninţări cu "război etern"
Ucraina spera că va obţine de la aceste negocieri o încetare necondiţionată a focului, până când Volodimir Zelenski, Donald Trump şi Vladimir Putin se vor întâlni la aceeaşi masă. Înainte ca discuţiile să înceapă, ruşii au spus că sunt dispuşi să facă compromisuri, însă realitatea a fost alta. Le-au cerut ucrainenilor să-şi retragă trupele din cele patru regiuni ocupate parţial de armata lui Putin şi i-au ameninţat cu un război care s-ar putea întinde pe zeci de ani.
"Nu vrem război, dar suntem gata să ne luptăm pentru unul, doi, trei ani - indiferent cât o să dureze. Ne-am bătut cu Suedia timp de 21 de ani. Pentru cât timp sunteţi pregătiţi să luptaţi?", e doar una din întrebările acide adresate de ruşi în timpul negocierilor de pace, potrivit The Economist.
Donald Trump a anunţat că va încerca personal să-l aducă pe liderul rus negocieri.
Reporter: Plănuiţi să-l sunaţi pe Vladimir Putin? Când credeţi că vor avea loc următoarele discuţii?
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: S-ar putea (n.r. - să-l sun). Trebuie să ne întâlnim. Eu şi cu el o să ne întâlnim. Sau nu, dar măcar o să ştim. Dacă nu rezolvăm, o să fie interesant.
Volodimir Zelenski, aflat la summit-ul Comunităţii Politicie Europene unde a fost şi preşedintele interimar Ilie Bolojan, a criticat rezultatul negocierilor. "Această săptămână, am avut o şansă adevărată ca să facem paşi spre încheierea acestui război, asta dacă lui Putin nu i-ar fi fost frică să vină în Turcia", spune Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
Papa Leon vrea să se implice direct în încheierea conflictului. Suveranul Pontif a oferit Vaticanul drept teren neutru pentru viitoarele negocieri de pace.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰