Antena Meniu Search
x

TEROARE în Anglia! 34 de oameni UCIŞI, după TREI atacuri în TREI LUNI! Alţi 23.000 de oameni sunt consideraţi POSIBILE AMENINŢĂRI

Trei atacuri teroriste au lovit Marea Britanie în ultimele trei luni, 34 de oameni fiind ucişi. Toate aceste crime au fost comise de jihadişti care se aflau în atenţia poliţiei sau a serviciilor secrete, ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la modul în care operează MI5 sau alte servicii în ceea ce-i priveşte pe cei 23.000 de oameni care sunt consideraţi, în aceste momente, posibile ameninţări.

Trei atacuri teroriste au lovit Marea Britanie în ultimele trei luni, 34 de oameni fiind ucişi. Toate aceste crime au fost comise de jihadişti care se aflau în atenţia poliţiei sau a serviciilor secrete, ceea ce ridică mari semne de întrebare cu privire la modul în care operează MI5 sau alte servicii în ceea ce-i priveşte pe cei 23.000 de oameni care sunt consideraţi, în aceste momente, posibile ameninţări.

Daily Mail prezintă cazurilor jihadiştilor care au comis ultimele trei atacuri teroriste din Marea Britanie, susţinând că aceştia se aflau în atenţia serviciului secret MI5 sau al poliţiei, punând la îndoială astfel capacitatea acestora de a asigura securitatea cetăţenilor.

Atacul de la Manchester Arena

Luna trecută, MI5 a lansat o anchetă pentru a analiza de ce Salman Abedi, 22 de ani, nu a fost considerat o ameninţare reală, după ce acesta s-a detonat pe 22 mai, după un concert susţinut de Ariana Grande, ucigând 22 de oameni şi rănind 116.

Pe acelaşi subiect

Se pare că autorităţile au fost atenţionate în repetate rânduri despre pericolul pe care îl reprezintă Salman Abedi, după ce, în ultimii ani, mai mulţi profesori şi personalităţi religioase s-au arătat îngrijorate de opiniile extremiste ale acestuia.

Secretarul de stat Amber Rudd a anunţat o anchetă, după ce s-a speculat că oficiali americani ar fi informat MI5, anul trecut, despre faptul că Abedi plănuieşte un atac terorist.

Atacul de pe podul Westminster

Khalid Masood, care a ucis 5 persoane şi a rănit 29 în urma atentatului de pe podul Westminster, era un britanic radicalizat, care avea antecedente penale. El a comis mai multe infracţiuni, prima în noiembrie 1983, la vârsta de 19 ani, şi fusese investigat de MI5.

Profesor de meserie, britanicul de 52 de ani fusese condamnat pentru că a înjunghiat un individ, în 2003, iar Scotland Yard a dezvăluit că Masood era cunoscut că folosea aliasuri, cum ar fi Khalid Choudry şi Adrian Ajao.

Cu toate acestea, el nu a fost găsit niciodată vinovat de infracţiuni legate de terorism, iar premierul Theresa May a dezvăluit că acesta a fost investigat mai mulţi ani de MI5.

Oficiali ai poliţiei au insistat chiar nu existau indicii care să sugereze că acesta ar fi pregătit un atac terorist şi l-au descris pe Khalid Masood drept "o figură periferică".

Atacul asupra soldatului Lee Rigby

Daily Mail notează că spionii britanici nu au reuşit să-i monitorizeze nici pe jihadiştii care l-au ucis pe soldatul Lee Rigby, pe 22 mai 2013. Doi londonezi de origine nigeriană, Michael Adebolajo şi Michael Adebowale, lovesc cu maşina un militar în vârstă de 25 de ani, în sud-estul Londrei, după care îi aplică numeroase lovituri de cuţit şi încearcă să-l decapiteze. Într-o înregistrare video filmată imediat după agresiune, unul dintre criminali declară că a vrut să-i răzbune pe ”musulmanii ucişi de militari britanici”.

Potrivit unui raport, MI5 a decis că cei doi jihadişti nu reprezentau un pericol, deşi în lunile dinaintea comiterii acestei crime, Michael Adebolajo a postat material extremist pe Internet.

Mai mult, Adebolajo a susţinut că MI5 ar fi încercat să-l recruteze ca informator după ce a fost aretat în Kenya, în 2010, în timp ce încerca să se alăture jihadiştilor în Somalia. 

Adebolajo şi Adebowale se aflau în atenţia serviciilor secrete cu opt ani înainte de atac.

Ultimele atacuri teroriste au făcut ca lumea să analizeze cu atenţia munca serviciilor secrete în această direcţie. Potrivit sursei citate, în prezent se derulează 500 de investigaţii legate de terorism, fiind implicaţi 3.000 de "subiecţi de interes". Însă, în plus 20.000 de oameni sunt monitorizaţi, fiind consideraţi "posibile ameninţări".

Autorităţile susţin că 18 comploturi ar fi fost oprite din 2013, dintre care cinci numai după atacul de la Westminster.

"Khuram Butt era cunoscut de MI5, dar este important de ştiut că sunt alte câteva mii de britanici care sunt consideraţi capabili de acte teroriste şi câteva sute sunt investigaţi. Niciun serviciu secret dintr-o ţară democratică nu are resursele şi puterea de a monitoriza un număr nedefinit de suspecţi. Cei care nu oferă indicii privind organizarea unui complot, nu mai sunt urmăriţi", a explicat Shashank Joshi, cercetător la Institutul Royal United Services.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » TEROARE în Anglia! 34 de oameni UCIŞI, după TREI atacuri în TREI LUNI! Alţi 23.000 de oameni sunt consideraţi POSIBILE AMENINŢĂRI