Tânăr român, arestat, apoi expulzat din Serbia, pe motiv de "securitate naţională". Precizările MAE
Paisprezece activiști străini, între care şi un român, care participau la o conferință a societății civile în Belgrad au fost reținuți și apoi expulzați de autorități pe motiv de "uneltire" împotriva statului sârb, fără un motiv întemeiat. MAE a clarificat situaţia românului implicat.
- Averea impresionantă a primarului cu castel în Franţa. Câţi bani ar fi adunat Vlad Oprea. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- "Modelul Oradea", aplicat la bugetari. Dispar angajaţii cu zeci de mii de lei, alături de sporurile de antenă, praf şi toxicitate
Activiștii, care proveneau din state membre ale UE și din țări Balcanice, au fost luați de poliție în toiul nopții, interogați, apoi expulzați pentru că reprezentau un „risc de securitate”. Persoanele au participat la o academie a ONG-urilor organizată de Fundația Erste, cea mai mare fundație austriacă de bănci de economii. Tinerii erau din Croația, Slovenia, Slovacia, Macedonia de Nord, Albania, Moldova, România, Austria și Republica Cehă, relatează Euractiv.
Potrivit unei persoane interogate, în jurul miezului nopții, persoane care pretindeau că sunt polițiști i-au dus la secția de poliție. Polițiștii nu purtau uniformă, iar mașina nu era marcată ca fiind un vehicul al poliției.
Mărturiile tinerilor
La secția de poliție, i s-a cerut să semneze o declarație scrisă în sârbă care a fost tradusă oral. În cuvintele sale, documentul îl obliga să părăsească Serbia pe 23 ianuarie și îi interzicea să revină în termen de un an. Pașaportul său a fost, de asemenea, ștampilat în consecință și confirmat într-o fotografie văzută de Euractiv. Memaj a declarat că ofițerii de poliție nu au manifestat niciun comportament agresiv sau nepotrivit.
- Prima reacţie a Rusiei, după ce Donald Trump a ameninţat cu noi sancţiuni
- Marco Rubio vrea să viziteze Panama în prima sa călătorie ca secretar de stat al SUA. Ce ar vrea să obţină
- De ce ameninţarea lui Trump cu tarife pentru Putin este una goală: "Putem alege calea ușoară sau calea grea"
- Cele mai frumoase și cele mai urâte destinații de coastă din Europa. Topul realizat de The Telegraph
- LinkedIn, deţinută de Microsoft, dată în judecată. Ar fi folosit mesajele private ale utilizatorilor în...
Presa croată a relatat, de asemenea, că cinci cetățeni croați au petrecut o bună parte a nopții în arestul poliției din Belgrad pe motiv de protecție a „securității Republicii Serbia și a cetățenilor săi”.
Ministrul croat al afacerilor externe și europene, Gordan Grlić Radman, a declarat reporterilor la Davos că toate cazurile de „maltratare a cetățenilor croați” de către Serbia vor fi colectate și trimise Comisiei Europene și Președinției poloneze.
Evoluția vine pe fondul unui val de proteste conduse de studenți împotriva președintelui sârb Aleksandar Vučić. Înalții oficiali sârbi, fără a furniza dovezi, susțin că blocadele și protestele studenților se află sub influența serviciilor secrete occidentale, cu scopul de a-l răsturna pe Vučić.
Acuzațiile de implicare a serviciilor străine în proteste au fost făcute chiar de Vučić, care a vorbit la Pink Television la sfârșitul anului 2024. El a afirmat că serviciile de informații croate și un grup de studenți croați au fost implicați în blocadele studențești.
Afirmațiile lui Vučić au fost respinse ca neadevărate de către studenți și oficialii croați, în frunte cu prim-ministrul Andrej Plenković.
Precizările MAE
Ca urmare a unui incident petrecut în Republica Serbia, în care au fost implicați cetățeni din state terțe și state membre UE, inclusiv România, participanți la un seminar de formare pentru membri ai mediului non-guvernamental organizat la Belgrad, Ministerul Afacerilor Externă precizează următoarele:
"În noaptea 21 spre 22 ianuarie, Ambasada României la Belgrad a fost contactată de un cetățean român, membru al unei organizații non guvernamentale române, activ în proiecte cu caracter social, participant la seminarul menționat și care a semnalat că, în acea noapte, a fost legitimat de către autoritățile locale de poliție și condus la sediul unei secții de poliție din Belgrad, alături de alți participanți la seminar. Ulterior a fost dispusă măsura părăsirii Serbiei în termen de 24 de ore, cu privire la cetățeanul român și la alți cetățeni străini participanți, precum și măsura interdicției intrării în Serbia pentru o perioadă de un an.
Cetățeanul român a semnalat Ambasadei faptul că măsura a fost dispusă fără alte explicații, fiind invocate motive de securitate națională, conform legislației sârbe.
Având în vedere caracterul extrem de dur al măsurii, Ambasada a sesizat imediat Ministerul sârb al Afacerilor Externe, pe cale oficială, solicitând, în exercitarea funcțiilor privind acordarea asistenței consulare, clarificări privind motivele care au condus la luarea măsurilor menționate. De asemenea, cetățeanul român, care a părăsit în siguranță Serbia în cursul zilei de 22 ianuarie a.c., a primit consiliere cu privire la modalitățile de contestare a măsurii, prevăzute de legislația sârbă.
Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Belgrad, în consultare și cu alte misiuni diplomatice ai căror cetățeni au fost vizați de măsuri similare, mențin cazul în atenție."
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰