Antena Meniu Search
x

Ofelia a luat mai multe vieţi în Irlanda. Uraganul cu rafale de 160km/h a provocat şi pagube materiale uriaşe

Rafalele de vânt au atins 160 de kilometri pe oră, iar 360.000 de locuinţe au rămas fără curent. Toate şcolile vor fi închise în sudul şi nordul Irlandei.

Vezi și

Rafalele de vânt au atins 160 de kilometri pe oră, iar 360.000 de locuinţe au rămas fără curent electric. Toate şcolile vor fi închise astăzi, atât în sudul, cât şi în nordul Irlandei. Degradată la nivelul de furtună post-tropicală, Ofelia s-a deplasat spre Anglia şi Scoţia unde, de asemenea, a fost instituită starea de alertă.

Ofelia a fost cea mai puternică furtună înregistrată, vreodată, în estul Oceanului Atlantic, potrivit meteorologilor din Irlanda, ţara lovită în plin de uragan. Rafalele de vânt au doborât zeci de copaci şi stâlpi electrici şi au smuls acoperişurile mai multor clădiri.

Premierul Irlandei a decretat "starea de alertă roşie" la nivel naţional şi le-a recomandat oamenilro să rămână în case până la trecerea furtunii. Câteva persoane care nu i-au urmat sfatul au plătit cu viaţa. Sute de mii de familii au rămas în beznă, iar, pentru unele dintre ele, situaţia s-ar putea prelungi chiar şi 10 zile. A fost afectată şi Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, unde chiar şi sediul parlamentului regional a fost deconectat de la reţea.

Şcolile rămân închise, astăzi, atât în Republica Irlanda cât şi în Irlanda de Nord, pentru a-i feri pe elevi de accidente provocate de urmările furtunii. Ophelia, devenită "furtună post-tropicală", s-a îndreptat spre Scoţia şi nordul Angliei, unde s-a instituit codul portocaliu de alertă în mai multe regiuni. Zeci de curse aeriene au fost anulate pe aeroportul din Manchester, iar pasagerii sunt rugaţi să nu se deplaseze la aeroport înainte de a verifica dacă avionul lor va putea decola.

La Londra, nu s-au consemnat pagube, dar Ophelia şi-a făcut simţită prezenţa printr-un fenomen straniu. Soarele şi cerul au căpătat nuanţe portocalii sau chiar roşii. Furtuna a adus în atmosferă particule de praf din Sahara şi funingine de la incendiile din Spania şi Portugalia, care au filtrat spectrul solar.

Numeroşi localnici au postat pe internet imagini ale capitalei în această lumină neobişnuită. Alţii au făcut haz de necaz, prevestind sfârşitul lumii, provocat de Brexit. Din păcate, uraganul Ophelia şi urmările sale nu sunt deloc subiecte de glumă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Ofelia a luat mai multe vieţi în Irlanda. Uraganul cu rafale de 160km/h a provocat şi pagube materiale uriaşe