Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Trump are o nouă idee: vrea ca Taiwanul să plătească SUA pentru apărare. "Nu e nicio diferență între noi și o firmă de asigurări. Taiwan nu ne dă nimic"

Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat al Partidului Republican pentru un nou mandat la Casa Albă, consideră că Taiwanul ar trebui să plătească Statele Unite pentru apărare, a transmis miercuri agenţia Reuters.

de Redactia Observator

la 17.07.2024 , 12:21

fostul președinte al SUA Donald Trump
Trump are o nouă idee: vrea ca Taiwanul să plătească SUA pentru apărare. "Nu e nicio diferență între noi și o firmă de asigurări. Taiwan nu ne dă nimic" - Profimedia Images

Comentariile făcute de Trump într-un interviu acordat revistei Bloomberg Businessweek în 25 iunie, dar publicat abia marţi, au provocat o cădere a acţiunilor producătorului taiwanez de microcipuri TSMC.

"Îi cunosc pe oameni foarte bine, îi respect enorm. Ei au obţinut aproape 100% din afacerile noastre cu cipuri. Cred că Taiwanul ar trebui să ne plătească pentru apărare. Ştiţi, nu e nicio diferenţă între noi şi o firmă de asigurări. Taiwanul nu ne dă nimic", a afirmat Trump, potrivit Agerpres.

TSMC are o poziţie dominantă în producţia de microcipuri avansate, utilizate pentru toate aplicaţiile informatice, de la inteligenţa artificială la telefoane şi avioane de vânătoare, iar analiştii consideră că orice conflict în Taiwan ar fi devastator pentru economia mondială.

Articolul continuă după reclamă

Premierul din Taiwan a avut o reacție elegantă

Pe acelaşi subiect

Premierul taiwanez Cho Jung-tai a reacţionat la poziţia lui Trump arătând că între Washington şi Taipei există relaţii bune, deşi nu oficiale, iar Taiwanul - independent de facto, dar considerat de Beijing o provincie separatistă a Chinei - acţionează susţinut pentru a-şi consolida apărarea.

"Taiwanul şi-a întărit constant bugetul apărării şi a dat dovadă de responsabilitate faţă de comunitatea internaţională. Suntem dispuşi să ne asumăm răspunderi mai mari; ne apărăm şi ne asigurăm securitatea", a declarat el într-o conferinţă de presă la Taipei.

Ministerul de Externe taiwanez a refuzat miercuri să comenteze afirmaţiile liderului republican american. "Pe durata alegerilor prezidenţiale din SUA, Ministerul de Externe nu are niciun comentariu privind remarcile candidaţilor", a comunicat instituţia.

Statele Unite, susținător al independenței Taiwanului

Reuters reaminteşte că Statele Unite sunt cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de armament al Taiwanului, însă între cele două părţi nu există un acord oficial de apărare. Legislaţia americană obligă însă Washingtonul să furnizeze Taipeiului mijloace de autoapărare.

Guvernul Taiwanului consideră modernizarea apărării o prioritate şi dezvoltă inclusiv construcţia de submarine şi şi-a asumat de multe ori responsabilitatea pentru securitatea insulei.

În ultimii patru ani, Taiwanul a protestat faţă de activităţile militare recurente ale Chinei, în timp ce Beijingul încearcă să crească presiunile asupra guvernului taiwanez democratic, care respinge pretenţiile chineze de suveranitate.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Trump are o nouă idee: vrea ca Taiwanul să plătească SUA pentru apărare. "Nu e nicio diferență între noi și o firmă de asigurări. Taiwan nu ne dă nimic"