Antena Meniu Search
x

Donald Trump a pierdut susținerea unor politicieni importanți, din cauza protestelor violente

Violenţele din stradă încep să-l coste electoral pe Donald Trump. Mai mulţi membrii influenţi ai Partidului Republican, printre care George W Bush, Mitt Romney sau generalul Colin Powell, au anunţat că nu-l vor mai vota la alegerile din noiembrie. Asta în timp ce zeci de mii de americani continuă să iasă în stradă împotriva rasismului. Cum a fost astăzi la manifestaţiile din New York, ne povesteşte în exclusivitate un român stabilit în Statele Unite. 

de Redactia Observator

la 08.06.2020, 23:47

Vezi și
  • Zeci de mii de americani continuă protestele în Statele Unite.
  • Protestele izbucnite în SUA s-au mutat și în Europa.

În timp ce mii de oameni manifestau împotriva rasismului în Seattle, un bărbat intră cu maşina în mulţime, unul dintre protestatari este luat pe bord, mai mulţi oameni reuşesc să se salveze în ultimul moment. Însă nu sunt în siguranţă. Din maşină, şoferul începe să tragă în ei cu arma, apoi coboară şi se îndreaptă spre un cordon al poliţiei, unde este în cele din urmă reţinut. 

Unul dintre gloanţele trase de agresor, i-a străpuns mâna dreaptă unuia dintre manifestanţi. 

Zeci de mii de oameni au continuat să iasă în stradă şi în alte oraşe americane. În New York, scena unor proteste violente săptămâna trecută, manifestaţile au fost paşnice peste weekend, ceea ce l-a determinat pe primarul metropolei să ridice mai devreme cu o zi starea de asediu. 

La protestele de ieri, printre manifestanţii s-a aflat şi un tânăr din România. Victor Micu s-a mutat în Statele Unite la începutul anului şi spune că a ieşit în stradă pentru a-i cunoaşte mai bine pe americani. 

Victor Micu, român stabilit în Statele Unite: Sunt destul de nou în oraş, m-am mutat aici acum șase luni şi nu pot să spun că m-am adaptat în totalitate la viaţa de aici, la cultura de aici, la oamenii de aici. Nu am vrut să fiu indiferent, să stau acasă şi să urmăresc doar ce se dă la ştiri. Am vrut să iau pulsul realităţii.

Tensiunile din stradă s-au mutat pe scena politică pentru Donald Trump, care este părăsit de membrii influenţi ai propriului partid. Fostul preşedinte George W. Bush și Mitt Romney, senator şi fost candidat la funcţia de preşedinte, au anunţat că nu vor vota cu Donald Trump la alegerile din noiembrie. Liderul de la Casa Albă a pierdut şi votul generalului Colin Powell, fost secretar de stat şi şef al statului major al armatei americane. 

Colin Powell: Suntem la o răscruce. Adică, Partidul Republican şi preşedintele au crezut că sunt într-un fel imuni, că pot spune ce le trece prin cap şi, mai grav, membrii Congresului stau cu mâinile în sân şi nu reacţionează la ceea ce face preşedintele. Şi cuvântul pe care vreau să îl foloseasc cu privire la atitudinea preşedintelui, un cuvânt pe care nu l-aş fi folosit înainte, cu referire la niciunul dintre cei patru preşedinţi cu care am lucrat. Minte, minte şi scapă basma curată pentru că oamenii nu îl trag la răspundere. 

Şi în Europa, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă împotriva rasismului. Cele mai tensionate manifestaţii au avut loc în Marea Britanie. În Bristol, o statuie ce reprezenta un negustor de sclavi din secolul al XVII lea a fost târâtă prin centrul oraşului şi apoi aruncată în mare. 

Violenţe au fost şi în Bruxelles. 

George Floyd, a cărui moarte a reaprins flacăra revoltei împotriva rasismului în Statele Unite, va fi înmormântat mâine. În Mineapolis, oraşul în care a murit după ce un poliţst a stat aproape nouă minute cu genunchiul pe gâtul său, Poliţia va fi reorganizată din temelii şi o nouă autoritate va fi construită cu ajutorul populaţiei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri externe » Donald Trump a pierdut susținerea unor politicieni importanți, din cauza protestelor violente