Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Trump va primi sentința în dosarul Stormy Daniels cu 10 zile înainte să devină preşedinte. Judecătorul a sugerat că nu va da o pedeapsă cu închisoarea

Lovitură neaşteptată pentru Donald Trump, cu doar 16 zile înainte să devină preşedinte. Republicanul îşi va primi sentinţa în cazul Stormy Daniels pe 10 ianuarie. Judecătorul care se ocupă de proces a dat însă de înţeles că nu va impune pedeapsa cu închisoarea. Între timp, Mike Johnson, un bun prieten cu Trump, a fost reales la limită preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA.

de Redactia Observator

la 04.01.2025 , 09:22

Judecătorul Juan Merchan a declarat că a respins apelul lui Trump, care ceruse să fie clasat cazul, în urma victoriei sale în alegerile prezidenţiale. Judecătorul a declarat că preşedintele republican ales se poate prezenta personal sau virtual la pronunţarea sentinţei, care va avea loc cu doar 10 zile înainte de învestirea sa, relatează Reuters.

Trump a avut o reacţie furioasă pe reţeaua sa socială. A spus că judecătorul nu are pic de respect faţă de Constituţie. "Judecătorul Merchan nu are pic de respect pentru Constituție. Sunt singurul din istoria Americii căruia nu i se permite să se apere. O încălcare a Primului Amendament al Constituiţei".

Merchan a precizat că o sentinţă de „eliberare necondiţionată” - adică fără custodie, amendă monetară sau probaţiune - ar fi „cea mai viabilă soluţie”. În cea de-a doua moţiune de respingere a cazului depusă de Trump de la condamnarea sa din luna mai, avocaţii apărării au susţinut că acest dosar îl va urmări în timpul preşedinţiei sale şi îi va împiedica în capacitatea sa de a conduce.

Vezi și

Prima moţiune depusă de Trump - care a susţinut că s-a încălcat o hotărâre a Curţii Supreme privind imunitatea prezidenţială - nu a avut nici ea succes. Iniţial, Trump urma să fie condamnat la 26 noiembrie, însă Merchan a amânat această dată pentru o perioadă nedeterminată după ce Trump a învins-o pe vicepreşedinta democrată Kamala Harris în alegerile din 5 noiembrie.

Pe acelaşi subiect

Un prim verdict, amânat

Iniţial, Trump urma să fie condamnat la 26 noiembrie, însă Merchan a amânat această dată pentru o perioadă nedeterminată după ce Trump a învins-o pe vicepreşedinta democrată Kamala Harris în alegerile din 5 noiembrie.

Procurorii de la biroul procurorului districtual din Manhattan, Alvin Bragg, care a instrumentat cazul, au declarat că există măsuri, altele decât „soluţia extremă” de a anula verdictul juriului care ar putea calma îngrijorările lui Trump cu privire la faptul că ar putea fi distras de un caz penal în timp ce este preşedinte. Ei au sugerat mai multe opţiuni pentru Merchan, inclusiv amânarea pronunţării sentinţei până când Trump, în vârstă de 78 de ani, va părăsi Casa Albă în 2029, sau garantarea unei sentinţe care să nu implice închisoare.

Procurorii au mai spus că judecătorul ar putea pur şi simplu să închidă cazul cu o menţiune că Trump nu a fost niciodată condamnat, iar condamnarea sa nu a fost nici confirmată, nici anulată în apel. Ei au declarat că o abordare similară este utilizată în cazurile în care un inculpat moare după ce a fost condamnat, dar înainte de a-i fi pronunţată sentinţa.

Dosarul "Bani contra tăcere"

Cazul a pornit de la o plată de 130 000 de dolari pe care fostul avocat al lui Trump, Michael Cohen, a făcut-o actriţei de filme pentru adulţi Stormy Daniels. Plata a fost pentru tăcerea acesteia înainte de alegerile din 2016 cu privire la o întâlnire sexuală pe care a declarat că o avusese cu Trump cu 10 ani în urmă, ceea ce preşedintele ales neagă. În luna mai, un juriu din Manhattan l-a găsit pe Trump vinovat de 34 de capete de acuzare pentru falsificarea înregistrărilor fiscale, pentru a ascunde plata. A fost prima dată când un preşedinte al SUA - fost sau în funcţie - a fost condamnat sau acuzat de o infracţiune penală.

Trump a pledat nevinovat şi a numit cazul o încercare a lui Bragg, un democrat, de a-i afecta campania din 2024. La 16 decembrie, Trump a pierdut o încercare separată de a anula condamnarea, în lumina deciziei Curţii Supreme a SUA din 1 iulie, conform căreia preşedinţii nu pot fi urmăriţi penal pentru acţiunile lor oficiale, iar dovezile privind acţiunile lor oficiale nu pot fi prezentate în cauze penale privind comportamentul personal.

În respingerea cererii  lui Trump, Merchan a declarat că urmărirea penală pentru „acte cu caracter personal de falsificare a înregistrărilor comerciale nu prezintă niciun pericol de intruziune în autoritatea şi funcţia ramurii executive”.

Falsificarea înregistrărilor contabile se pedepseşte cu până la patru ani de închisoare, dar încarcerarea nu este obligatorie. Înainte de victoria sa în alegeri, experţii juridici spuneau deja că este puţin probabil ca Trump să fie închis, din cauza lipsei de antecedente penale şi a vârstei sale înaintate, dar că o pedeapsă cu închisoarea nu este imposibilă.

Trump a fost inculpat şi în alte trei cazuri penale de stat şi federale în 2023: unul care implică documente clasificate pe care le-a păstrat după ce a părăsit Casa Albă şi alte două care implică eforturile sale de a anula pierderea alegerilor din 2020. El a pledat nevinovat în toate cele trei cazuri. Departamentul de Justiţie a solicitat respingerea celor două cazuri federale după victoria lui Trump în alegeri. Dosarul penal al lui Trump în Georgia privind acuzaţiile care decurg din efortul său de a anula pierderea alegerilor din 2020 în statul respectiv este în suspensie.

Primul pas pentru viitoarea administraţie de la Casa Albă

Între timp, a fost făcut şi primul pas pentru viitoarea administraţie Trump. Mike Johnson a fost reales la limită preşedintele Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA. Votul a fost unul tensionat însă. Deşi iniţial părea că nu va reuşi sa obţină majoritatea necesară, pe ultima sută de metri, doi republicani, opozanţi de-ai săi, s-au răzgândit şi au votat în favoarea lui, după mai bine de jumătate de oră de negocieri. 

Aşa a reuşit să obţină 218 voturi, minimul necesar. El a fost felicitat şi de Trump. Viitorul lider de la Casa Albă a spus că acesta va fi o mare voce în politica americană. "Avem şansa să devenim unul dintre cele mai importante congrese din istoria acestei mari naţiuni. Atâta timp cât vom lucra împreună, vom face ceea ce trebuie şi vom pune America pe primul loc". Republicanii deţin 219 mandate în Camera Reprezentanţilor, iar democraţii 215.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Înapoi la Homepage
Comentarii


Întrebarea zilei
Traiul pe datorie, la cote alarmante în România. Intenţionaţi să faceţi un credit anul acesta?
Observator » Ştiri externe » Trump va primi sentința în dosarul Stormy Daniels cu 10 zile înainte să devină preşedinte. Judecătorul a sugerat că nu va da o pedeapsă cu închisoarea