Trump vrea să vină în Turcia, acolo unde Putin şi Zelenski sunt aşteptaţi să poarte negocieri de pace
Preşedintele american Donald Trump a declarat luni că, în timpul turneului pe care-l începe în Orientul Mijlociu, intenţionează să efectueze o escală joi în Turcia dacă va fi confirmată desfăşurarea acolo a unor negocieri între Ucraina şi Rusia şi dacă va considera că prezenţa sa ar putea fi utilă, relatează agenţiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

"Mă gândesc să zbor acolo. Nu ştiu unde voi fi joi. Am multe întâlniri, dar mă gândesc acum să zbor acolo. Există o posibilitate, presupun, dacă cred că lucrurile se pot întâmpla", a spus Trump despre negocierile ruso-ucrainene preconizate să se desfăşoare joi la Istanbul. El începe luni un turneu în Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Qatar.
Moscova a propus Kievului negocieri directe care să înceapă pe 15 mai la Istanbul
În urma unui summit găzduit sâmbătă la Kiev de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, aliaţii europeni ai Ucrainei, în special preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul britanic Keir Starmer şi cancelarul german Friedrich Merz, i-au dat preşedintelui rus Vladimir Putin un ultimatum să accepte de luni un armistiţiu necondiţionat pentru o durată de 30 de zile în războiul din Ucraina, ameninţându-l că în caz contrar vor impune Rusiei noi sancţiuni economice şi vor intensifica livrările de arme către Kiev.
Moscova a reacţionat propunând Kievului negocieri directe care să înceapă pe 15 mai la Istanbul, pe baza acordului nefinalizat la ultimele negocieri desfăşurate tot acolo în primăvara anului 2022. În urma acestei propuneri, Zelenski a declarat că îl va aştepta pe Putin la Istanbul pe 15 mai pentru negocieri directe. La conferinţa zilnică de presă a Kremlinului, purtătorul de cuvânt al acestuia, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze iniţiativa preşedintelui ucrainean pentru o întâlnire cu omologul său rus. Întrebat despre componenţa delegaţiei ruse pentru întâlnirea preconizată să se desfăşoare joi la Istanbul, el a răspuns că a "spus deja tot" pe acest subiect.
- Summit NATO istoric la Haga: Mai mulţi bani pentru înarmare. Ce rol vor juca de acum SUA în apărarea Europei
- Rusia accelerează producția rachetelor Oreșnik. Putin: "Foarte eficientă și imposibil de interceptat"
- Ungaria şi Slovacia blochează un nou pachet de sancţiuni UE împotriva Rusiei
- Ucraina promite să extindă atacurile asupra Rusiei. Sîrski recunoaşte că Moscova are "un avantaj"
- Bombardamente masive cu rachete şi drone la Kiev. Sunt cel puţin 5 morţi şi peste 20 de răniţi
Cât despre ultimatumul adresat Rusiei de aliaţii europeni ai Ucrainei să accepte începând de luni un armistiţiu pentru 30 de zile, Peskov a afirmat că "limbajul ultimatumurilor este inacceptabil" şi a atenţionat că "nu se poate discuta cu Rusia în acest mod".
În acest timp, miniştrii de externe din şase ţări europene, respectiv Franţa, Germania, Italia, Polonia, Spania şi Regatul Unit, plus şefa diplomaţiei UE, Kaja Kallas, au avut luni la Londra o întâlnire la finalul căreia au cerut din nou Rusiei să accepte "o încetare a focului imediată, completă şi necondiţionată timp de 30 de zile pentru a crea un spaţiu de discuţii pentru o pace justă, completă şi durabilă".
"Ceasul ticăie", a spus luni la prânz de asemenea un purtător de cuvânt al guvernului german. "Mai avem 12 ore până la sfârşitul zilei, iar dacă până atunci încetarea focului nu este instituită, partea europeană va pune în mişcare pregătirea sancţiunilor" împotriva Rusiei, a indicat oficialul german.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰