Antena Meniu Search
x

Trupe în Afganistan: Washingtonul așteaptă contribuția aliaților

Statele Unite, care tocmai au anunțat amânarea retragerii în 2016 a mai multor mii de soldați din Afganistan, așteaptă acum contribuțiile aliaților lor, a afirmat joi la Washington șeful Pentagonului, Ashton Carter

Statele Unite, care tocmai au anunțat amânarea retragerii în 2016 a mai multor mii de soldați din Afganistan, așteaptă acum contribuțiile aliaților lor, a afirmat joi la Washington șeful Pentagonului, Ashton Carter

"Ne așteptăm ca angajamentul american să determine angajamentul altor membri" ai coaliției NATO în Afganistan, a declarat secretarul Apărării într-o scurtă conferință de presă.

"Am demarat deja consultări cu principalii noștri aliați ca să ne asigurăm de continuarea sprijinului lor pentru această misiune" în Afganistan, a spus el.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, s-a arătat încrezător în ce privește contribuțiile viitoare ale aliaților pentru prezența militară în Afganistan.

"Avem o viziune destul de bună asupra voinței altor țări de a face un pas", a declarat el.

"L-au făcut și în trecut, iar mulți dintre aceștia și-au exprimat deja dorința de a continua" angajamentul lor în Afganistan.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat joi că, "în săptămânile care vor urma", Alianța va lua "decizii cheie" privind viitorul operațiunii NATO în Afganistan, "Resolute Support".

La misiunea Alianței Nord-Atlantice în această țară participă în prezent 12.500 de soldați, dintre care aproape 10.000 de americani.

Președintele Barack Obama a anunțat joi o pauză, în 2016, în retragerea acestor soldați, prelungind o intervenție militară care a debutat în urmă cu 14 ani. După 2016, 5.500 de soldați vor fi menținuți în câteva baze.

Liderul administrației americane a afirmat joi că forțele afgane "încă nu sunt suficient de solide" pentru a asigura stabilitatea țării. Una din promisiunile cu care Barack Obama a câștigat alegerile prezidențiale din 2008 a fost că va pune capăt războaielor din Afganistan și Irak.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Trupe în Afganistan: Washingtonul așteaptă contribuția aliaților