Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Trupele Hezbollah s-au retras 5 km după ce Israel a început incursiunea terestră în Liban: "Ne putem lovi inamicii oriunde se ascund"

Momente critice în Orientul Mijlociu! Peste noapte, Israelul şi-a început invazia terestră în Liban. Mai multe ţinte Hezbollah au fost rase de pe faţa pământului în urma mai multor bombardamente in sudul Libanului, iar nordul Israelului a fost declarat zonă militarizată. Totul se întâmplă astăzi, când se împlinesc exact 18 ani de la momentul în care trupele israeliene s-au retras din Liban după războiul din 2006.

de Redactia Observator

la 01.10.2024 , 07:39

Trupele Hezbollah s-au retras 5km după ce Israel a început incursiunea terestră în Liban: "Ne putem lovi inamicii oriunde se ascund"

Război Israel - Hezbollah. Este pentru prima dată de la războiul din anul 2006 când soldaţii israelieni pătrund pe teritoriul suveran al Libanului. Armata lui Netanyahu a lansat zeci de bombardamente şi raiduri aeriene asupra mai multor suburbii din Beirut, cunoscute ca bastioane ale Hezbollah, unde ar fi distrus mai multe depozite de arme. Nordul Israelului a fost declarat zonă militarizată. Trupele Hezbollah s-au retras cinci kilometri de la graniţa cu Israelul după ce au considerat zona prea periculoasă din cauza atacurilor cu rachete.

Sute de mii de civili libanezi au fost evacuaţi

"Mesajul către inamicii noştri din regiune ar trebui să fie extrem de clar: ne putem lovi inamicii oriunde se ascund. Forţele Israeliene de Apărare sunt pregătite, atât ofensiv, cât şi defensiv, pentru orice scenariu", a declarat David Mencer, purtătorul de cuvânt al guvernului israelian. Sute de mii de civili libanezi au fost evacuaţi, iar aproximativ 100.000 de oameni au fugit în Siria, ţară devastată de razboi civil, pe care totuşi au considerat-o mai sigură.

Articolul continuă după reclamă

Nu a fost însă deloc aşa. Un atac aerian al israelienilor ar fi ucis cel puţin o persoana in Damasc, iar o maşină a luat foc. Sistemele de apărare antiaeriană au fost imediat activate. În paralel, Forţele aeriene ale Israelului au interceptat o dronă deasupra Mării Mediterane, la zeci de kilometri de coasta centrală a Israelului. Oficialii americani avertizează totuşi că incursiunea Israelului ar putea extinde conflictul din regiune. "Ne dorim, în cele din urmă, să vedem o rezolvare pe cale diplomatică a conflictului din Orientul Mijlociu, care să ofere siguranţă pe termen lung poporului israelian, libanez şi celui palestinian", a declarat Matthew Miller, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Preventiv, Statele Unite au trimis trupe suplimentare în regiune pentru a sprijini Israelul. Pentagonul a declarat că soldații americani sunt pregătiți să apere Israelul. Între timp, apar noi informaţii despre asasinarea fostului lider Hezbollah Hassan Nasrallah. Un raport, deocamdata încă neconfirmat, publicat de Le Parisien, arată că agenţii Mossad s-au infiltrat în cercul lui de apropiaţi. Serviciile secrete israeliene au introdus o cârtiţă care a reuşit să câştige încrederea militanţilor, inclusiv a lui Hassan Nasrallah.

Cârtiţa ar fi dat mâna cu şeful teroriştilor şi astfel l-ar fi marcat cu o substanţă specială, care a permis armatei să execute operaţiunea „Noul Ordin“. La scurt timp, escadrila 69 de avioane F-15 a lansat bombe americane de 900 de kilograme. Gruparea teroristă încearcă acum să-şi aleagă un nou lider. Principalii candidaţi sunt Naim Qassem, actualul secretar general interimar, şi Hashem Safieddine, vărul lui Hassan Nasrallah.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IRCC creşte iar. Vă gândiţi să faceţi o refinanţare?
Observator » Ştiri externe » Trupele Hezbollah s-au retras 5 km după ce Israel a început incursiunea terestră în Liban: "Ne putem lovi inamicii oriunde se ascund"