Antena Meniu Search
x

Update Ambasadorul ucrainean la Londra clarifică remarcile privind o posibilă renunţare la ambițiile de aderare la NATO ale Ucrainei

Ambasadorul ucrainean la Londra şi-a clarificat luni remarcile anterioare referitoare la o posibilă renunţare la candidatura ţării sale la NATO, afirmând că Ucraina nu-şi va reevalua demersurile vizând aderarea la Alianţa nord-atlantică. Vadim Pristaiko a adus clarificări spunând că relatarea anterioară a BBC a fost rezultatul unei neînţelegeri.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 14.02.2022, 11:06

Ucraina ar putea renunța la ambițiile de aderare la NATO, pentru a evita războiul cu Rusia
Ucraina ar putea renunța la ambițiile de aderare la NATO, pentru a evita războiul cu Rusia - Profimedia Images

Întrebat dacă Ucraina ar putea sau nu să-şi "reconsidere" ambiţiile de a se alătura NATO, ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC, în engleză: "Nu, nu şi mă bucur foarte mult că am această ocazie de a-mi clarifica poziţia".

"Nu suntem membri ai NATO în prezent şi pentru a evita un război suntem gata să facem multe concesii şi asta facem în convorbirile cu ruşii. Nu are nimic de-a face cu NATO. Nu este o amânare a ambiţiilor noastre de a fi în NATO, este vorba de faptul că în prezent nu facem parte din familie, aşa încât trebuie să căutăm altceva, cum ar fi acorduri bilaterale cu Marea Britanie, cu Statele Unite", a explicat el, citat de Agerpres.

Inițial, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie a spus că țara sa ar putea lua în considerare să renunțe la ambiţiile de aderare la NATO, pentru a evita războiul cu Rusia. Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC Radio 5 că, din cauza amenințărilor și șantajului, Ucraina va lua în considerare „concesii serioase”, inclusiv eliminarea obiectivului de aderare la Alianța NATO din constituția ucraineană, scrie The Independent.

Ucraina are o promisiune din partea NATO, ce datează din 2008, că i se va acorda oportunitatea de a se alătura, un pas care va aduce alianţa condusă de SUA mai aproape de graniţa Rusiei.

Pe acelaşi subiect

Probleme legate de aderarea Ucrainei la NATO

Declarația vine după ce ministrul britanic al forțelor armate James Heappey a avertizat împotriva extinderii „securității colective” a NATO.

”NATO a fost întotdeauna o alianță defensivă la care națiunile suverane au ales să se alăture pentru securitatea lor colectivă. NATO nu îi atacă pe alții”, a spus James Heappey.

„De la căderea Zidului Berlinului, NATO s-a desfășurat dincolo de granițele sale în Afganistan, ca răspuns la un atac asupra Statelor Unite; a jucat un rol în misiuni de contrainsurgență și contrapiraterie în Africa subsahariană, Irak și Oceanul Indian; și a jucat un rol important în stabilizarea Balcanilor după destrămarea fostei Iugoslavii. Aș argumenta, totuși, că toate acestea sunt foarte diferite de a oferi securitatea colectivă a alianței unui non-membru, mai ales cu posibilitatea foarte reală ca alianța să se fractureze ca urmare. De asemenea, ar fi exact pretextul de care Vladimir Putin are nevoie pentru a pretinde că răspunde agresiunii vestice de la granițele sale”, a spus oficialul britanic.

Țările aliate și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina

Ucraina nu este membră a NATO și alianții din Alianța nord-atlantică a anunțat că nu se va alătura luptei din Ucraina, dar au întărit forțele din țările vecine și amenință cu sancțiuni pe scară largă. 

Marea Britanie și alți aliați NATO și-au îndemnat cetățenii să părăsească Ucraina, iar unele companii aeriene au anulat zborurile către Kiev, pe fondul îngrijorării crescânde că cei 130.000 de soldați ruși adunați la graniță ar putea fi gata să atace.

Moscova neagă faptul că ar planifica un atac în Ucraina şi susţine că sunt doar exerciţii militare.Cu toate acestea, Rusia a cerut NATO garanţii scrise că nu se va extinde spre Est, ceea ce include şi Ucraina. Membrii NATO au respins această solicitare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ambasadorul ucrainean la Londra clarifică remarcile privind o posibilă renunţare la ambițiile de aderare la NATO ale Ucrainei