Ucraina cere României să recunoască oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului și să ajute la excluderea ei din OCEMN
Premierul Ucrainei declarat joi, că ucrainenii ar fi recunoscători României dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului și ar ajuta la excluderea ei din OCEMN. Denys Shmyhal a participat alături de Nicolae Ciucă la deschiderea punctului de trecere a frontierei şi a biroului vamal Vicovu de Sus (România) - Krasnoilsk (Ucraina).
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Premierul Ucrainei a declarat că deschiderea punctului de frontieră reprezintă ”o apropiere dintre statele noastre şi confirmă drumul Ucrainei spre calea europeană”.
"Ne-am întâlnit într-o perioadă foarte dificilă pentru Ucraina, în care agresorul distruge toată infrastructura critică a Ucrainei, mai ales că se apropie iarna. Suntem recunoscători părţii române pentru susţinerea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei", a spus Denys Shmyhal, el precizând că "România îi susţine activ în lupta împotriva agresorului şi susţine ideea formării unui tribunal internaţional şi parcursul ţării spre viitor".
"Am fi recunoscători României dacă ar recunoaşte la nivel oficial Rusia ca stat sponsor al terorismului şi ne-ar susţine în iniţiativa noastră de a exclude Rusia din OCEMN", a spus premierul Ucrainei.
Din Organizația de Cooperare Economică la Marea Neagră fac parte 13 state: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Moldova, Macedonia de Nord, România, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina.
- Capcană a ruşilor sau victorie uriaşă a Ucrainei? Ce ascunde retragerea forţelor ruse din Herson la o lună...
- "Nu trebuie să vorbim despre o capitulare la Herson". Ramzan Kadîrov şi Evgheni Prigojin, şeful grupului Wagner,...
- Peste 1.200 de militari români şi americani şi 400 de tancuri au simulat respingerea unui atac al Rusiei. Cel mai...
Denys Shmyhal a mai arătat că după 24 februarie, Occidentul a devenit cea mai importantă direcție pentru Ucraina, în timp ce în ţările vecine au ajuns persoanele nevoite să plece din ţara. Deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei reprezintă o prioritate pentru guvernul Ucrainei. "Deja am reconstruit un număr de puncte de trecere a frontierei la graniţă cu Polonia, inclusiv în regiunea transcarpatică, cu Slovacia".
"Progresul cel mai mare l-am atins la frontiera română", a mai spus premierul Ucrainei, precizând că astăzi s-a realizat acest proiect ambiţios de deschidere a "primului punct de trecere a frontierei care a fost construit de la zero".
Parlamentele din Estonia, Letonia și Lituanian au declarat Rusia stat terorist iar guvernul ucrainean a cerut Statelor Unite să ia aceeaşi măsură, dar Washingtonul a refuzat motivând că "nu este cea mai bună şi mai eficientă cale de a continua să tragem Rusia la răspundere".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰