Video Armata rusă îşi întăreşte poziţiile, iar Macron se gândeşte la pace. Preşedintele Franţei vrea ca Rusia să primească garanţii de securitate după război
Rusia ar trebui să primească garanţii de securitate după ce războiul din Ucraina se va încheia, afirmă preşedintele Emmanuel Macron. Şeful statului francez adaugă însă şi o condiţie: Rusia trebuie să accepte să negocieze pentru a pune capăt conflictului. Dar o asemenea negociere este deocamdată foarte departe: fotografiile din satelit arată că armata rusă îşi consolidează poziţia la Mariupol, oraşul pe care l-a distrus înainte de a-l ocupa. Iar Kremlinul susţine că nici plafonarea preţului la petrolul rusesc nu va afecta continuarea aşa-numitei operaţiuni speciale din Ucraina.
Imaginile surprinse din satelit în martie şi apoi în noiembrie arată că la Mariupol a fost construită, în acest interval, o uriaşă clădire cu însemnele armatei ruse pe acoperiş. Unii experţi consideră că este o nouă bază militară, chiar dacă această teorie nu poate fi confirmată.
Dar şi alte surse relevă că Rusia îşi întăreşte liniile de apărare din teritoriul ocupat, poate de teama unei noi ofensive ucrainene asemenea celor din Harkov şi Herson. În ce-l priveşte, Vladimir Putin nu se va deplasa în Donbas prea curând, ci doar "la momentul potrivit", spune purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Deocamdată, războiul continuă, dar liderii occidentali se gândesc deja la îndepărtatele negocieri de pace.
Emmanuel Macron, preşedintele Franţei: Preşedintele Putin a vorbit mereu de teama că NATO va veni până la poarta sa, de desfăşurarea unor arme care pot ameninţa Rusia. Acesta va fi unul din subiectele (negocierilor) de pace. Deci trebuie să-l pregătim şi suntem gata să o facem: cum să ne protejăm aliaţii, statele membre (NATO), dând şi garanţii Rusiei pentru propria sa securitate, atunci când va reveni la masă (pentru negocieri).
Liderul francez vrea o convorbire cu Putin pe tema centralei nucleare Zaporojie
- Moscova, înfuriată de ultima decizie privind prețul barilului de petrol. Amenință că nu va mai livra niciodată...
- Reacție fermă a Moscovei, după anunțul UE de a plafona prețul barilului la 60 de dolari: "Nu vom accepta"
- "Europa nu e suficient de puternică". Sanna Marin, brutal de sinceră despre invazia Rusiei în Ucraina: "Am putea...
Macron a subliniat că a abordat acest subiect şi în discuţiile cu preşedintele Biden, la Casa Albă. Liderul francez doreşte, chiar în curând, o convorbire cu Putin pe tema centralei nucleare Zaporojie, controlată de armata rusă, dar mereu în pericol să fie bombardată.
Mai întâi, însă, Macron va discuta cu directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică. La rândul său, acesta speră să obţină un acord pentru crearea unei zone de protecţie în jurul centralei, până la sfârşitul anului. Tot în domeniul energiei, Kremlinul a respins sfidător noua sancţiune a Occidentului: plafonarea preţului petrolului exportat de Rusia în toată lumea. Măsura îl nemulţumeşte şi pe preşedintele Zelenski care consideră că nu este destul de severă.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Dacă preţul petrolului rusesc este plafonat la 60 de dolari în loc de 30 de dolari, de exemplu, aşa cum propuneau Polonia şi statele baltice, bugetul rusesc tot va primi aproape o sută de miliarde de dolari pe an.
Veniturile Rusiei au scăzut deja după ce Uniunea Europeană a anunţat că, de mâine, nu va mai importa petrol rusesc. Dar, în compensaţie, agresiunea a adus alte beneficii. Aproape şase milioane de cereale recoltate din teritoriile ucrainene ocupate ar fi fost vândute ilegal de Rusia. Estimarea se bazează pe datele sateliţilor NASA, iar potrivit experţilor de la Bloomberg valoarea cerealelor vândute depăşeşte un miliard de dolari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰