Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ucraina îi va prezenta lui Joe Biden o listă cu ținte din Rusia pe care le poate lovi dacă primeşte undă verde. Reacţia Moscovei

Război în Ucraina. Kievul intenționează să trimită la Casa Albă o listă cu ținte aflate adânc pe teritoriul Rusiei pentru a încerca să convingă Statele Unite să ridice restricțiile privind utilizarea armelor americane, relatează POLITICO. Solicitările Ucrainei către Occident de a-i permite să lovească în teritoriul Rusiei este un şantaj, a reacţionat Moscova. 

de Redactia Observator

la 27.08.2024 , 16:32

Ucraina trimite SUA o listă cu ținte din Rusia pentru a obține permisiunea de a le lovi cu rachete ATACMS. Reacţia Moscovei
Ucraina trimite SUA o listă cu ținte din Rusia pentru a obține permisiunea de a le lovi cu rachete ATACMS. Reacţia Moscovei - Profimedia

Oficialii ucraineni se pregătesc să prezinte Casei Albe o listă de ținte aflate adânc în Rusia despre care spun că armata Kievului le poate lovi, dacă Washingtonul ridică restricțiile asupra armelor americane, relatează POLITICO, citând surse.

Ucraina îi va prezenta lui Biden o listă cu ținte din Rusia pe care le poate lovi dacă primeşte undă verde

Este un ultim efort al Kievului de a convinge Washingtonul să ridice restricțiile asupra armelor americane folosite în interiorul Rusiei. Aceasta nu este prima astfel de listă pregătită de Kiev, dar va fi mai detaliată. SUA susţin de luni de zile că ridicarea acestor restricții nu va face vreo diferență strategică în război, deoarece Rusia și-a mutat din apropierea graniţei cu Ucraina cele mai importante obiective, inclusiv avioanele.

Articolul continuă după reclamă

Kievul a identificat câteva ținte de mare valoare pe care le poate atinge cu rachete furnizate de SUA, potrivit surselor POLITICO. Volodimir Zelenski speră că lista îl va convinge pe președintele Joe Biden să se răzgândească. "Nu ar trebui să existe restricții privind gama de arme pentru Ucraina, în timp ce teroriștii nu au astfel de restricții. Apărătorii vieții nu ar trebui să se confrunte cu restricții privind armele", a transmis Zelenski luni într-un comunicat. 

Pe acelaşi subiect

Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, și Andrei Iermak, consilier principal al președintelui Zelenski, se vor afla la Washington în aceasta săptămână și intenționează să prezinte lista administrației de la Casa Albă.

Administrația lui Joe Biden a subliniat recent convingerea că o astfel de măsură nu ar aduce un mare avantaj tactic, având în vedere că Rusia mută obiectivele sale importante în afara razei de acţiune. De asemenea, a evaluat că Ucraina nu are suficiente sisteme de rachete tactice, rachete cu rază lungă de acțiune pe care să le folosească pentru a lovi ținte de mare valoare în Rusia. Kievul folosește multe dintre aceste rachete atacând Crimeea. În plus, SUA au un stoc limitat de rachete ATACMS pe care le poate trimite Ucrainei.

Casa Albă nu a spus dacă are în vedere vreo schimbare a politicii sale. Zelenski și Biden au vorbit la telefon vinerea trecută, dar nu au discutat în mod specific despre cererea de ridicare a restricțiilor. Dar cei doi lideri au vorbit pe larg despre solicitarea Kievului ca SUA să trimită arme suplimentare cu rază lungă. Ei au vorbit, de asemenea, despre progresele Rusiei spre Pokrovsk și despre strategia Ucrainei de a contracara trupel ruse, încercând simultan să avanseze în Kursk.

În urma apelului, Biden a anunțat un nou pachet de asistență militară de 125 de milioane de dolari pentru Kiev. În aceeași zi, SUA au anunțat și o nouă serie de sancțiuni suplimentare la adresa Rusiei. Kievul și Washingtonul sunt în discuții pentru ca Biden și Zelenski să se întâlnească personal la Adunarea Generală a ONU de la New York de luna viitoare.

Lavrov: Cererile Ucrainei către Occident de a-i permite să lovească adânc în teritoriul Rusiei, un şantaj 

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat marţi că cererile Ucrainei către Occident de a-i permite să lovească adânc în teritoriul Rusiei cu arme occidentale echivalează cu un şantaj. Lavrov a mai spus că Rusia îşi "ajustează" doctrina nucleară şi că este periculos pentru puterile nucleare occidentale să "se joace cu focul".

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei de la Moscova a afirmat că relaţiile dintre Rusia şi Franţa sunt la "cel mai scăzut" nivel al lor după arestarea fondatorului Telegram, Pavel Durov, pe un aeroport din Paris sâmbăta trecută.

Potrivit procurorilor francezi, Durov, născut în Rusia, dar având şi cetăţenie franceză, a fost arestat în cadrul unei anchete privind infracţiuni legate de imagini de abuzuri sexuale asupra copiilor, trafic de droguri şi tranzacţii frauduloase pe platforma de mesagerie Telegram.

Purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că acuzaţiile aduse lui Durov sunt "foarte grave", şi a avertizat că ele vor fi văzute în Rusia ca o încercare de restrângere a libertăţii de comunicare dacă nu sunt susţinute de dovezi semnificative.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » Ucraina îi va prezenta lui Joe Biden o listă cu ținte din Rusia pe care le poate lovi dacă primeşte undă verde. Reacţia Moscovei