Antena Meniu Search
x

Ucrainenii au declanşat operaţiuni de "shaping" pe câmpul de luptă, au avansat 2 km în jurul Bahmut. Rusia suferă înfrângere după înfrângere

Război în Ucraina. Moscova începe să sufere înfrângere după înfrângere pe front. Forţele Kievului au avansat doi kilometri în jurul oraşului Bahmut a anunţat vineri adjuncta ministrului ucrainean al Apărării.  Liderul grupării Wagner este chiar de părere că Ucraina a început contraofensiva, dar nu vrea sa declare public din raţiuni strategice asta în timp ce Volodimir Zelenski continuă să declare că încă nu a sosit momentul ei, pentru ca ar pierde prea mulţi oameni. Un oficial american susţine că de fapt au început opreraţiuni de conturare a câmpului din luptă, în care ucrainenii vor ataca depozite de arme, centre de comandă, vehicule blindate și sisteme de artilerie. Aceasta este o tactică standard folosită înainte de operațiuni comune majore. 

de Redactia Observator

la 08.08.2023, 17:51

Vezi și

"Inamicul a suferit pierderi importante de vieţi omeneşti. Forţele noastre de apărare au avansat doi kilometri lângă Bahmut", a afirmat Ganna Maliar într-un comunicat postat pe reţelele sociale. "Nu am pierdut nicio poziţie în Bahmut săptămâna aceasta", a adăugat ea. Aceste declaraţii intervin după ce un alt înalt responsabil militar ucrainean a declarat miercuri că forţele ruse s-au retras din unele zone din apropierea oraşului Bahmut, în urma unor contraatacuri ale forţelor Kievului

Însă Rusia a negat joi seara orice străpungere a apărării sale de către forţele ucrainene. "Declaraţiile difuzate de canale Telegram individuale cu privire la străpungeri ale apărării ce ar fi avut loc în diverse zone de pe linia de contact nu corespund realităţii", a afirmat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

Cu toate acestea, ministerul rus nu a menţionat informaţiile despre o retragere a trupelor ruse de lângă Bahmut, limitându-se să indice că "detaşamentele de asalt continuă să elibereze partea de vest" a oraşului, unde sunt situate ultimele poziţii ucrainene din zonă. "Situaţia generală din zona operaţiunii militare speciale este sub control", a dat asigurări ministerul rus.

Grupul paramilitar rus Wagner, care conduce asaltul terestru al Rusiei împotriva Bahmut, s-a plâns recent ce penurii de muniţii şi a ameninţat că se va retrage dacă nu va primi mai mult sprijin din partea Moscovei. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), cu sediul în SUA, a anunţat vineri, într-o analiză, că forţele Kievului "au străpuns probabil unele linii ruse în timpul unor contraatacuri lângă Bahmut".

Pe acelaşi subiect

Bătălia pentru Bahmut, oraş care înainte avea circa 70.000 de locuitori şi care în prezent este devastat şi controlat în proporţie de aproximativ 80% de forţele ruse, este cea mai lungă şi mai sângeroasă de la declanşarea invaziei ruse lansate în februarie 2022. 

SUA: Operaţiuni de conturare a câmpului din luptă în Ucraina

Un oficial american a declarat pentru CNN sub protecţia anonimatului că de fapt ucrainenii au început operațiuni de "shaping" adică de conturare sau modelare a câmpului din luptă, adică vor ataca depozite de arme, centre de comandă, vehicule blindate și sisteme de artilerie pentru a pregăti câmpul de luptă pentru forța ofensivă. Este o tactică standard folosită înainte de operațiuni majore.

Când Ucraina și-a lansat contraofensiva la sfârșitul verii trecute în zonele din sud și nord-est, aceasta a fost precedată și ea de atacuri aeriene pentru pregătirea câmpului de luptă. Aceste operațiuni de configurare a câmpului de luptă ar putea dura mai multe zile înainte de partea principală a contraofensivei ucrainene. Operațiunile de conturare pot avea ca scop și derutarea inamicului. Președintele Ucrainei a spus joi că Ucraina mai are nevoie de puțin timp  înainte de a începe contraofensiva. Acest lucru este necesar pentru a permite ca cea mai mare parte a ajutorului militar occidental promis să ajungă în Ucraina.

Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune. Oficialii de la Londra nu au precizat numărul rachetelor de croazieră Storm Shadow, dar spun că preşedintele Volodimir Zelenski le-a dat asigurări ferme că nu vor fi folosite pentru a lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei. Dar Storm Shadow, care are o rază de acţiune de peste 250 de kilometri, poate lovi zonele din estul Ucrainei, controlate acum de ruşi.

Kremlinul şi-a exprimat nemulţumirea faţă de gestul Marii Britanii şi ameninţă cu nişte consecinţe pe măsură. In paralel, SUA acuza Africa de Sud ca a furnizat arme Rusiei, prin intermediul unui vas cargo, la finalul anului trecut. Preşedintele sud african a calificat afirmatiile dezamăgitoare şi fără dovezi.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Ucrainenii au declanşat operaţiuni de "shaping" pe câmpul de luptă, au avansat 2 km în jurul Bahmut. Rusia suferă înfrângere după înfrângere