Antena Meniu Search
x

UE cere pauze umanitare reale în Gaza: "Trebuie definite şi respectate urgent"

Război Israel - Hamas. Comisarul european pentru ajutoare umanitare şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, cere pauze umanitare reale în Gaza şi subliniază necesitatea combustibilului: "Trebuie definite şi respectate urgent pauzele umanitare. Aceste pauze trebuie să fie pauze reale", scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 13.11.2023, 17:50

UE cere pauze umanitare reale în Gaza: "Trebuie definite şi respectate urgent"
UE cere pauze umanitare reale în Gaza: "Trebuie definite şi respectate urgent" - Profimedia

"Trebuie definite şi respectate urgent pauzele umanitare (...) Aceste pauze trebuie să fie pauze reale", a declarat Lenarcic la sosirea la o reuniune la Bruxelles a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană. "În primul rând, trebuie anunţate dinainte şi definite clar, ceea ce nu a fost cazul până acum", a precizat el.

UE subliniază nevoia urgentă de combustibil în Gaza

În Fâşia Gaza "trebuie să ajungă combustibili", a adăugat comisarul. "Aşa cum puteţi observa, mai mult de jumătate din spitalele din Fâşia Gaza nu mai funcţionează, în primul rând din lipsă de combustibili".

La rândul său, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a insistat asupra necesităţii unor pauze umanitare "imediate" care să garanteze transportul ajutoarelor indispensabile, în special a combustibililor pentru spitale.

Pe acelaşi subiect

Pauzele trebuie să fie "imediate şi de lungă durată"

Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, a afirmat de asemenea că "aceste pauze trebuie să fie imediate şi de lungă durată". Ea a insistast asupra "necesităţii absolute de a duce ajutoare umanitare populaţiei civile din Gaza, care nu trebuie să suporte consecinţele crimelor teroriştilor".

Luptele între armata israeliană şi militanţii palestinieni se concentrează în prezent în centrul oraşului Gaza şi în nordul teritoriului controlat de Hamas, în special în jurul mai multor spitale unde Israelul suspectează că există infrastructuri strategice ale islamiştilor, care folosesc civilii ca "scuturi umane".

Israelul a anunţat că luni va rămâne deschis un "culoar" pentru evacuarea civililor din spitalul Al-Shifa, recunoscând că în zona respectivă se duc "lupte intense".

Ministrul de externe luxemburghez, Jean Asselborn, a declarat că spitalele "nu trebuie să devină câmpuri de luptă" şi a avertizat că "pacienţii de la terapie intensivă nu au nicio şansă de supravieţuire".

Unele ţări europene cer un armistiţiu

Unele ţări europene, printre care şi Franţa, au cerut un armistiţiu. Hadja Labib, ministrul de externe al Belgiei, a argumentat în acest sens că "nivelul de suferinţe la care asistăm acum în Gaza este inacceptabil".

Omoloaga ei din Germania, Annalena Baerbock, a afirmat însă la Bruxelles că "înţelege" solicitarea unui armistiţiu, însă "astfel de cereri nu sunt suficiente pentru a garanta pacea".

Statele membre UE au condamnat duminică, într-un comunicat comun, folosirea de către Hamas a spitalelor şi civililor din Gaza ca "scuturi umane" şi au cerut totodată Israelului să manifeste "reţinere maximă", pentru a proteja civilii în contextul războiului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » UE cere pauze umanitare reale în Gaza: "Trebuie definite şi respectate urgent"