Antena Meniu Search
x

UE impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni din Cisiordania

Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi europeni pentru dpa, relatează Agerpres.

de Redactia Observator

la 19.04.2024, 15:48

UE impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni din Cisiordania - Profimedia

Acordul a fost finalizat vineri printr-o procedură scrisă care le permite statelor membre UE să ia decizii cu privire la chestiuni urgente fără a fi necesară prezenţa miniştrilor de resort la Bruxelles.

Sancţiunile vizează indivizi şi organizaţii responsabili pentru violenţe împotriva palestinienilor în Cisiordania, susţin diplomaţii. Indivizii supuşi sancţiunilor vor avea interdicţie de intrare în UE şi de a face afaceri cu cetăţeni UE, iar eventualele active şi conturi bancare ale lor din Uniunea Europeană vor fi îngheţate.

Măsurile au fost impuse conform unui regim de sancţiuni al UE menit să pedepsească abuzurile la adresa drepturilor omului. Marţi, Înaltul Comisariat al ONU pentru drepturile omului a transmis că forţele israeliene trebuie să pună capăt ''imediat participării active şi sprijinului'' faţă de atacurile coloniştilor împotriva palestinienilor în Cisiordania.

''Autorităţile israeliene trebuie să împiedice noi atacuri, mai ales prin tragerea la răspundere a celor responsabili'', a declarat purtătoarea de cuvânt a Înaltului Comisariat, Ravina Shamdasani, într-un briefing de presă la sediul ONU de la Geneva.

Escaladarea violenţelor în ultimele zile în Cisiordania este ''un subiect de gravă preocupare'', a subliniat purtătoarea de cuvânt. Potrivit Autorităţii Palestiniene, cel puţin 470 de palestinieni au fost ucişi în Cisiordania de soldaţi sau colonişti israelieni de la începutul războiului din Gaza (7 octombrie 2023).

Conform dreptului internaţional, toate coloniile israeliene din Cisiordania ocupată, unde locuiesc peste 490.000 de israelieni, sunt ilegale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
În Polonia, Legea îi obligă pe dezvoltatori să planteze arbori pentru fiecare aviz de construcţie. România ar trebui să preia acest model?
Observator » Stiri externe » UE impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni din Cisiordania