Antena Meniu Search
x

UE lansează o nou investigaţie împotriva Chinei. După subvenţiile acordate pentru maşinile electrice, Bruxellesul anchetează şi sprijinul oferit metalurgiei

Planul UE de a lansa o investigaţie privind subvenţiile acordate producătorilor chinezi de oţel este contrar ordinii comerciale internaţionale, a avertizat joi Ministerul Comerţului de la Beijing, transmite Agrepres. La jumătatea lunii septembrie, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat deschiderea unei anchete similare care viza industria maşinilor electrice, pe care oficialii chinzi, de asemenea, au condamnat-o.

de Adrian Popovici

la 12.10.2023, 15:47

UE lansează o nou investigaţie împotriva Chinei. După subvenţiile acordate pentru maşinile electrice, Bruxellesul anchetează şi sprijinul oferit metalurgiei - Shutterstock

"China se opune ferm unilateralismului şi protecţionismului comercial care abuzează de măsurile de remediere comercială şi vom analiza cu atenţie următoarele acţiuni ale UE", a precizat purtătorul de cuvânt He Yadong. Acesta a adăugat că abordarea UE duce la majorarea costurilor de producţie şi afectează interesele consumatorilor, în detrimentul sustenabilităţii lanţului global de aprovizionare.

Publicaţia Financial Times (FT) anunţa săptămâna trecută, citând surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, că Uniunea Europeană intenţionează să lanseze o investigaţie antisubvenţii împotriva producătorilor chinezi de oţel, la un summit cu Statele Unite. Bruxelles-ul îşi uneşte eforturile cu Washingtonul pentru a proteja industriile de importurile ieftine. De asemenea, Washingtonul a cerut Bruxelles-ului să ia măsuri împotriva producătorilor chinezi de oţel în schimbul evitării reintroducerii tarifelor suplimentare din perioada Trump asupra producătorilor de oţel din UE, susţin sursele.

În 20 octombrie, liderul SUA, Joe Biden, se întâlneşte cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, înaintea termenului limită pentru rezolvarea disputei bilaterale privind tarifele la oţel. Aceste discuţii sunt destinate soluţionării unei dispute care a început atunci când fostul preşedinte al SUA Donald Trump a impus tarife vamale suplimentare la importurile de oţel şi aluminiu din Europa. În lipsa unui acord până la data de 31 octombrie, tarife vamale suplimentare la exporturi în valoare de 10 miliarde de dolari între UE şi SUA ar reintra în vigoare începând de la 1 ianuarie 2024.

UE investighează modul în care China îşi subvenţionează industria

Pe acelaşi subiect

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat în luna septembrie deschiderea unei anchete privind subvenţiile de stat chineze pentru maşinile electrice pentru a apăra industria europeană împotriva "preţurilor scăzute în mod artificial".

"Pieţele globale sunt acum inundate de maşini electrice chinezeşti ieftine, al căror preţ este menţinut în mod artificial scăzut prin subvenţii guvernamentale masive", a declarat von der Leyen în discursul anual privind starea Uniunii Europene, susţinut în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.

"Europa este deschisă concurenţei. Nu unei nivelări în jos", a spus ea.

"Trebuie să ne apărăm împotriva practicilor neloiale. Dar, în egală măsură, este vital să menţinem deschise liniile de comunicare şi dialog cu China, pentru că există şi subiecte în care putem şi trebuie să cooperăm. Reducerea riscurilor, nu decuplarea - aceasta va fi abordarea mea cu conducerea chineză la summitul UE-China din acest an", a precizat Von de Leyen.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » UE lansează o nou investigaţie împotriva Chinei. După subvenţiile acordate pentru maşinile electrice, Bruxellesul anchetează şi sprijinul oferit metalurgiei