Video Ultima fotografie a unei ucrainence cu fiul ei: legat de mâini, torturat şi executat. Femeia i-a transmis un mesaj lui Putin: "Ticălosule, cu ce ţi-am greşit? Ai și tu copii"
Asediat de militarii lui Putin, Mariupol nu se predă. Cei 3.000 de luptători care apără oraşul-port au respins azi un nou ultimatum al lui Putin de a capitula. Ieri, Rusia a lansat a doua etapă a războiului din Ucraina, prin care urmăreşte să cucerească estul statului vecin. iar, azi Moscova anunţă că a testat azi cu succes cea mai nouă rachete nucleară, Satan 2, despre care Vladimir Putin spune că îi va face pe inamici să se gândească de două ori înainte de a ameninţa Rusia.
Combinatul Azovstal este acum ţinta supremă pentru militarii lui Putin. Este ultima redută care îi împiedică să declare victoria în Mariupol. Doar 3.000 de luptători ucraineni le mai ţin piept. Misiunea lor este însă tot mai dificilă cu fiecare minut care trece. Gloanţele le sunt pe sfârşite, la fel şi grenadele.
Sunt înconjuraţi de ruşi, care sunt cu totul aproximativ 30.000. Îi atacă cu obuze, proiectile antibuncăr, ba chiar au folosit şi temutele bombe termobarice împotriva lor. Din subsolul oţelăriei, comandantul ucraienilor lansează un apel disperat.
Mesajul disperat al unui comandant ucrainean
Sergii Volinski, comandant puşcaşi marini Mariupol: Acesta ar putea fi ultimul nostru mesaj. S-ar putea să ne trăim ultimele zile, dacă nu chiar ultimele noastre ore. Inamicii sunt de zece ori mai mulţi decât noi. Facem apel şi îi implorăm pe toţi liderii lumii să ne ajute. Le cerem să folosească procedura de extragere şi să ne ducă pe toţi pe teritoriul unei alte ţări.
- Război Rusia - Ucraina, ziua 56 LIVE TEXT. Peskov: Am trimis părții ucrainene un document cu solicitările...
- Rusia a testat "cea mai puternică bestie" din arsenalul său nuclear. Putin: Dușmanii Rusiei să se gândească de...
- Un avion american de spionaj patrula România, în zona Mării Negre, în ziua în care a fost scufundat...
Ar fi singura lor scăpare. Ruşii le-au dat azi un nou ultimatum - să capituleze sau vor muri. Doar cinci soldaţi din 3000 au abandonat lupta. Restul spun că vor lupta până la capăt. În subteran cu ei sunt şi peste o mie de civili. Inamicii promit în fiecare zi că vor perrmite evacuarea lor, şi în fiecare zi, pentru cei mai mulţi dintre ei, speranţele de năruiesc. Azi, doar 140 de civili au fost evacuaţi.
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: Împreună cu partenerii noştri, Uniunea Europeană şi NATO, suntem deplin de acord: Rusia nu trebuie să câştige acest război.
Şi oamenii nu luptă doar cu războiul. Ci şi cu foametea. Proviziile s-au terminat demult, nu mai au mâncare, nici apă, şi nici bani cu care să cumpere alimente.
Localnici: Mulţi oameni şi-au pierdut locul de muncă. Am cheltuit toţi banii pe care îi aveam. Venim aici şi aşteptăm. Trăim din ajutoare.
Ruşii au luat cu asalt şi localităţile de lângă Mariupol. Bombe cad noapte şi zi. Oamenii pleacă de acasă, fără să ştie dacă se vor mai întoarce.
Harkov, imaginea suferinței
Mai la nord, oraşul Harkov este imaginea suferinţei. Trupuri fără viaţă zac în plină stradă. Bărbatul din imagini şi-a dat ultima suflare sub privirile neputincioase ale trecătorilor. La câteva străzi distanţă alte cadavre sunt îngropate sub resturi de clădire.
Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Cu acest război, armata rusă se înscrie în istoria lumii pentru totdeauna ca cea mai barbară şi inumană armată din lume. În multe dintre cartiere nu există casă care să nu poarte urmele războiului. Cei care au rămas în viaţă suspină printre ruine.
Supravieţuitorii speră ca toate aceste sacrificii să nu fi fost în zadar. Sunt hotărâţi să lupte până la ultima suflare pentru ca oraşul lor să nu cadă în mâinile ruşilor. Bogdan are doar 6 ani. Şi el pune umărul la lupta cu invadatorii. Îi ajută pe poliţişti de frontieră să verifice actele celor care trec prim vamă.
Femeia din imagini şi-a pierdut fiul în luptele de lângă Kiev. A fost găsit alături de alte patru cadavre într-un subsol din Bucha. Ajuta la evacuarea locuitorilor atunci când a fost prins de soldaţii ruşi. Are şi acum în telefon fotografia cu cinci cadavre, cu mâinile legate la spate, aparent torturate şi executate. Unul dintre trupurile fără viaţă, este fiul ei. S-a refugiat la o mânăstire, prea speriată să se mai întoarcă acasă. Strânge telefonul la piept şi, Printre lacrimi, are un mesaj pentru Vladimir Putin, pe care îl consideră singurul vinovat de moartea copilului ei.
"Ticălosule, lasă-ne în pace"
Galina Matioşko: Uită-te la mine! Uită-te la mine, idiotule! Ce ai putut să ne faci! Ce vină avem noi? Cu ce ţi-am greşit? De ce plâng prin străini, fără o casă unde să mă întorc? Ticălosule! Lasă-ne în pace! Dispari! Nu te vrem! Ai şi tu copii, dacă ar trece şi ei prin aşa ceva?
Sunt poveşti care îi fac pe tot mai mulţi ruşi se dezic de războiul lui Putin. Printre aceştia oligarhul rus Oleg Tinkov.
"Nu văd niciun beneficiar al acestui război nebun! Oameni și soldați nevinovați mor. Generalii, trezindu-se din mahmureală, și-au dat seama că au o armată praf. Cum poate fi armata bună, dacă totul în țară este prost și înfundat în nepotism și servilism?"
Tot mai mulţi oficiali de la Kremlin spun că acest război o greşeală catastrofală. Vorbesc însă sub protecţia anonimatului. Nu au curaj să pună public la îndoială deciziile lui Putin, de teama că ar putea fi asasinaţi. Liderul de la Kremlin rămâne de neclintit. A transmis că operaţiunea va continua, iar la Moscova se fac pregătiri pentru marea paradă de pe 9 mai, când Putin speră să sărbătorească prima mare victorie în războiul din Ucraina.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰