Antena Meniu Search
x

ULTIMUL DISCURS al lui Obama în calitate de preşedinte al SUA

După două mandate la Casa Albă, Barack Obama îşi ia, marți, rămas bun de la viața politică americană. 

După două mandate la Casa Albă, Barack Obama îşi ia, marți, rămas bun de la viața politică americană. 

Democratul în vârstă de 55 de ani, care îi va ceda puterea la 20 ianuarie republicanului Donald Trump, în vârstă de 70 de ani, a ales orașul Chicago - baza ascensiunii sale politice fulminante - pentru a-și rosti ultimul discurs în calitate de președinte al SUA. 

Barack Obama, căruia îi vor sta alături soția sa Michelle și vicepreședintele Joe Biden, va vorbi de la tribuna centrului de conferințe "McCormickPlace". Biletele pentru a asista la discurs - care au fost gratuite - s-au dat ca pâinea caldă sâmbătă în zori, când sute de oameni au stat la coadă pe un frig polar în speranța de a intra în posesia râvnitului permis., scrie Agerpres.

La câteva străzi mai departe, în Grant Park - o vastă grădină publică între lacul Michigan și zgârie-nori -— este locul unde Obama a luat cuvântul în seara primei sale victorii în alegerile prezidențiale, la 5 noiembrie 2008.

"A fost nevoie de mult timp. Dar în această seară, datorită celor pe care noi le-am realizat astăzi și în aceste alegeri, în acest moment istoric, schimbarea a venit", a declarat atunci primul președinte de culoare al SUA, după victoria zdrobitoare asupra adversarului său republican, John McCain.

După opt ani în fruntea primei puteri mondiale, președintele în exercițiu, acum grizonat și tras la față, dar care continuă să se bazeze pe o cotă solidă de popularitate, intenționează să transmită din nou un mesaj de speranță. Obama vrea să le mulțumească americanilor pentru "această aventură extraordinară" și să formuleze "câteva reflecții cu privire la viitor".

Va fi "un discurs aparte", în care își va prezenta "viziunea privind America", dar nu va fi "un discurs anti-Trump", a dat asigurări Cody Keenan, scriitorul de discursuri al liderului democrat.

Discursul președintelui în exercițiu este prevăzut să aibă loc la ora locală 20:00 (miercuri 02:00 GMT).

După întoarcerea sa la Washington după discurs, în noaptea de marți spre miercuri, Barack Obama nu va mai avea de petrecut decât 10 zile la Casa Albă, unde a muncit și a trăit vreme de opt ani. "E unul din principalele avantaje ca președinte: nu mi-a luat niciodată mai mult de 30 de secunde să ajung de acasă la birou", a glumit el într-un interviu difuzat duminică de postul ABC.

Chicago, unde familia Obama deține o casă, va juca un rol central în viața lui Barack Obama după plecarea sa de la Casa Albă: metropola va găzdui biblioteca sa prezidențială și fundația Obama. Acolo, spune el, "am găsit o formă de idealism, acolo am întâlnit-o pe soția mea, acolo mi s-au născut copiii".

Președintele în exercițiu intenționează totuși să mai rămână câțiva ani la Washington, până când fiica sa cea mică, Sasha, va termina liceul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » ULTIMUL DISCURS al lui Obama în calitate de preşedinte al SUA