Ultimul drum al Mântuitorului spre cruce, reconstituit la Ierusalim
Creştinii ortodocşi din toată lumea au comemorat ieri Patimile lui Iisus Christos. Emoţia a fost deosebit de puternică la Ierusalim, unde mii de pelerini au reconstituit, potrivit tradiţiei, ultimul drum al Mântuitorului spre cruce.
Creştinii ortodocşi din toată lumea au comemorat ieri Patimile lui Iisus Christos. Emoţia a fost deosebit de puternică la Ierusalim, unde mii de pelerini au reconstituit, potrivit tradiţiei, ultimul drum al Mântuitorului spre cruce.
Procesiunea de la Ierusalim a fost condusă de un grup de preoţi şi călugări ortodocşi care purtau o uriaşă cruce, amintind de Patimile lui Iisus. Cortegiul a străbătut aşa-numita Via Dolorosa, Drumul Crucii descris de Evanghelii. Mulţi pelerini au ţinut să poarte, şi ei, câte o cruce, pentru a se simţi mai aproape de suferinţele Mântuitorului.
La procesiune au luat parte şi pelerini din comunităţile ortodoxe din Africa şi alte continente.
- Zi de foc pentru trupele ucrainene. Peste 260 de atacuri ruseşti, din toate direcţiile, la Pokrovsk
- Cel mai ambiţios proiect al omenirii. Un milionar anonim finanţează crearea primei aşezări umane subacvatice
- Proiectul lui Zelenski, distrus din faşă. Polonia anunţă că UE nu va înfiinţa o armată a Europei
- Rheinmetall şi Romarm ar putea construi o fabrică de pulberi în România. Angel Tîlvăr, discuţie cu CEO-ul...
- Joe Biden, număr record de zile de concediu. Un american de rând ar trebui să lucreze 52 de ani ca să-l egaleze...
După lăsarea întunericului, pelerinii şi localnicii ortodocşi s-au adunat la Biserica Sfântului Mormânt, unde a fost celebrată slujba Prohodului,la lumina lumânărilor.
Sfântul Mormânt a fost ocolit, de trei ori, de credincioşi, în frunte cu patriarhul ortodox al Ierusalimului. Astăzi, în aceeaşi biserică se va săvârşi miracolul aprinderii Sfintei Lumini care va fi trimisă, apoi, în toate comunităţile ortodoxe.
Ceremoniile din Vinerea Mare au avut, ca în fiecare an, o amploare deosebită în Grecia, unul din centrele ortodoxiei. Aşa-numitul Epitaf, reprezentare simbolică a Sfântului Mormânt, a fost purtat pe străzile Atenei într-o procesiune la care au asistat mii de credincioşi. Momentul solemn nu le-a putut abate gândurile de la nesfârşita criză economică a ţării.
Piaţa din faţa parlamentului, unde s-au desfăşurat, în ultimii ani, nenumărate manifestaţii de protest, a fost, acum, cadrul unei slujbe în aer liber conduse de arhiepiscopul Atenei.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰