Antena Meniu Search
x

Foto Un băieţel afgan, care a călătorit 12 zile de la Kabul pentru a-și întâlni părinții adoptivi, a trăit clipe de groază: ''Trăgeau gloanțe în aer la câțiva metri de el''

Un afgan în vârstă de zece ani este acum în siguranță acasă, în Florida, împreună cu părinții săi adoptivi, după un proces de adopție care a durat ani de zile şi care a fost aproape pus pe pauză după ce talibanii au preluat puterea în ţară.

de Redactia Observator

la 03.09.2021, 17:09

Un băieţel afgan a călătorit 12 zile de la Kabul pentru a-și întâlni părinții adoptivi
Un băieţel afgan a călătorit 12 zile de la Kabul pentru a-și întâlni părinții adoptivi - Facebook

Noman Mujtaba, în vârstă de zece ani, a fost ţinut pe aeroport de către talibani și forțat să asiste la violență și la scene mortale înainte de a fi nevoit să suporte o călătorie dificilă de 12 zile de la Kabul şi până în Florida. Bahaudin Mujtaba, în vârstă de 55 de ani, și soția sa, Lisa, în vârstă de 54 de ani, au petrecut cinci ani încercând să îl adopte și aproape că terminaseră cu procesul în momentul în care forţa talibanilor a început să fie resimţită. 

Procesul a fost pe punctul a fi sistat, dar, datorită unei interacţiuni norocoase cu un american aflat la Kabul și cu ajutorului membrilor serviciilor americane, cuplul spune că trăieşte ''un puternic sentiment de bucurie'' pentru că sunt în sfârșit o familie, în timp ce Norman se adaptează la viața americană și are un dormitor al său pentru prima dată.

Bahaudin și Lisa nu au putut avea copii biologici, așa că în urmă cu câțiva ani, şi-au îndreptat atenţia spre adopție. Au aflat despre Norman de la o rudă îndepărtată al cărei văr este căsătorit cu vărul tatălui lui Bahaudin. Mama lui Norman murise de cancer, iar tatăl său era prea bătrân și nu putea să-l îngrijească, așa că Norman a stat cu alți membri ai familiei sale ani de zile la rând.

Bahaudin a călătorit în Afganistan în 2016, unde l-a cunoscut pe Norman pentru prima dată. "Era foarte energic și foarte vorbăreț și m-am îndrăgostit de personalitatea lui chiar atunci", a declarat pentru NBC News. Bahaudin, profesor la Universitatea Nova Southeastern, care a emigrat din Afganistan acum 40 de ani și deține dublă cetățenie, s-a întors în vizită de zece ori de-a lungul anilor, conform Daily Mail

Pe acelaşi subiect

Procesul de adopţie a durat ani de zile şi a fost pe punctul de a fi oprit odată cu preluarea puterii de către talibani

Dar procesul de adopție nu a fost ușor. Potrivit AP, Afganistanul preferă să aibă copii adoptați de oameni care sunt originari din Afganistan sau care sunt musulmani. Doar 41 de copii afgani au fost adoptați de familii din SUA din 1999 și până în 2019. Pe măsură ce guvernul Afganistanului s-a prăbușit și americanii au fugit, bărbatul a spus că a fost dureros să nu îi poată spune băiatului când va ajunge în sfârșit să locuiască alături de ei.

Din fericire, totuși, în Afganistan era și un american din Indiana, care aștepta o viză pentru a-și aduce acasă propriul fiu adoptiv. Bărbatul, pe care tatăl nu-l întâlnise vreodată, a fost de acord să-l ajute pe Norman să ajungă în SUA. Mary Beth King, directorul Centrului de Adopții Frank din Wake Forest, Carolina de Nord, care a asistat ambele familii cu adopțiile lor, a declarat pentru Stars and Stripes că băieții nu ar fi putut să iasă din ţară fără ajutorul lui. 

Au fost multe obstacole de-a lungul călătoriei. În primul rând, Norman a trebuit să treacă de securitatea talibanilor. La prima sa încercare, i s-a refuzat intrarea. ''Au trebuit să abandoneze practic încercarea de a intra în aeroport și, după 14 ore, s-au dus acasă. Au rămas peste noapte și a doua zi au încercat din nou.'' Talibanii l-au lăsat să treacă la a doua încercare, dar băiețelul nu a reușit să treacă fără să asiste la un real masacru. ''Fiul meu a menționat că talibanii trăgeau gloanțe în aer pentru a dispersa mulțimea și era la doar câțiva metri distanță de el, așa că au existat o mulțime de împingeri, oameni care fugeau și oameni care se călcau în picioare și, din păcate, mulți oameni au fost răniți sau au murit'', a afirmat Bahaudin.

În cele din urmă, pe 28 august, a ajuns într-un avion militar în afara Kabulului - unde ''toată lumea era înghesuită ca sardinele''.  A menționat că condițiile sunt foarte proaste. Nu aveau aer condiționat. Exista o toaletă pentru sute de oameni, așa că oamenii au trebuit să aștepte o oră sau mai mult doar pentru a folosi baia, a mai spus tatăl. Una peste alta, călătoria către SUA a durat 12 zile. Norman a zburat mai întâi de la Kabul în Qatar, apoi în Germania înainte de a călători în cele din urmă spre Florida. Din fericire, la începutul acestei săptămâni, Norman a aterizat în cele din urmă la Washington, unde s-a reunit cu Bahaudin și a întâlnit-o pentru prima dată şi pe soția lui Bahaudin, noua sa mamă adoptivă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Un băieţel afgan, care a călătorit 12 zile de la Kabul pentru a-și întâlni părinții adoptivi, a trăit clipe de groază: ''Trăgeau gloanțe în aer la câțiva metri de el''