Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Un băieţel de 9 ani din Texas a murit la o zi după ce a fost confirmat pozitiv Covid: "A început dintr-o dată să ţipe şi să-mi spună că nu poate respira"

Familia nu s-a gândit vreo clipă că şi-ar putea pierde copilul din cauza Covid, ţinând cont că băiatul nu avusese simptome în prealabil, iar totul s-a întâmplat brusc. Au lansat un avertisment în care îi roagă pe părinţi să fie extrem de precauţi pentru a-şi proteja familiile şi să nu ignore virusul periculos.

de Larisa Andreescu

la 06.02.2021 , 15:16

J.J., în vârstă de 9 ani Un băieţel de 9 ani din Texas a murit la o zi după ce a fost confirmat pozitiv Covid - Gofundme/Gloria Ayala
  • Băiatul s-a culcat cu o durere în gât.
  • A doua zi de dimineaţă ţipa de durere.

În data de 24 ianuarie, când J.J s-a dus la culcare, le-a spus părinţilor că îl doare puţin în gât, motiv pentru care tatăl, Boatman, i-a administrat un medicament pentru tuse. A doua zi, băiatul în vârstă de 9 ani nu mai putea să respire. La doar o zi distanţă, după ce a fost confirmat pozitiv pentru Covid-19, copilul s-a stins din viaţă.

„Nu era niciun semn. Ce s-a întâmplat? Era fericit, iubitor, plin de viață. A doua zi s-a stins" a declarat tatăl său, în vârstă de 38 de ani, din Vernon, Texas.

Familia a împărtăşit public povestea sfâşietoare pentru a-i avertiza pe ceilalţi copii că virusul poate fi extrem de periculos chiar şi pentru cei mici.

Articolul continuă după reclamă

„Nici în cele mai negre vise nu mi-am imaginat că se poate întâmpla aşa ceva, mai ales unui copil de 9 ani. Covid poate lovi pe oricine. Chiar poate” a mai adăugat tatăl.

De la o seară liniştită, la o dimineaţă în dureri cumplite

În ultima seară în care J.J. a fost în viaţă, tatăl îşi aminteşte că cei doi treceau prin familiara lor rutină de culcare tată-fiu. S-au jucat în baie, timp în care micuţul îşi făcuse o barbă din bule de săpun şi glumise cu tatăl despre cum şi-ar dori să fie vampir. Ulterior tatăl i-a oferit medicamentul pentru durerea în gât şi au rămas în pat, împreună, uitându-se la desene animate până când băiatul a adormit.

A doua zi de dimineaţă ţipa de durere.

„Nu pot respira! Nu pot respira! Ajutor!”, și-a amintit tatăl. „S-a așezat pe scaun și a căzut pe podea. A început apoi să sângereze din gură și nas.”

Mama lui J.J., Priscilla, a sunat la 911 și o ambulanță l-a dus de urgenţă la un spital din oraş. Medicii i-au făcut două teste COVID-19. Testul rapid a fost negativ, dar celălalt test a fost pozitiv. I-au făcut apoi o verificare cu raze X şi au descoperit că pămânii îi erau plini de fluid. Câteva zeci de minute mai târziu, băiatului i se aplicau manevrele de resuscitare.

"Au trecut 32 de minute și i-au făcut CPR 32 de minute, ceea ce a fost teribil pentru că a rămas cu leziuni cerebrale", a continuat tatăl.

Medicii l-au transferat la centrul medical pentru copii Cook din Fort Worth. Familia a fost nevoită să conducă o oră cu maşina pentru a-şi vedea fiul.

„Ne-au spus că inima și plămânii lui erau atât de afectaţi încât ar fi un miracol dacă ar supraviețui. Dar n-ar conta oricum, pentru că atunci când au trebuit să-i facă manevrele de resuscitare creierul său a cedat”

„Inima lui a cedat până la urmă.”

Înainte de a fi internat în spital, familia nu avea nicio idee că băiatul fusese infectat cu Sars-Cov 2. Durerea în gât cu o seară înainte era singurul său simptom. Tatăl și una dintre fiicele sale au avut virusul în noiembrie, dar Priscilla, J.J. iar o altă fiică nu fuseseră infectaţi atunci, potrivit testelor făcute în spital de întreaga familie, la momentul respectiv.

“Nu ştiu cum s-a infectat. El a fost întotdeauna sub supravegherea noastră, niciunul nu mai avea virusul în organism, iar când ieşeam afară toţi purtam măşti”

Părintele lui J.J. a petrecut noaptea în spital, însă a doua zi de dimineaţă a aflat că starea fiului său se agravase.

“Am stat lângă el toată noaptea şi nu s-a mişcat. Au venit doctorii şi mi-au spus că inima lui este din ce în ce mai slabă şi că probabil nu va rezista. La o oră jumătate distanţă s-a stins. Inima lui a cedat până la urmă.”

Copii și COVID-19

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, în Statele Unite, a existat o creștere de 12% a numărului de copii infectaţi cu COVID-19 în ultimele două săptămâni, din ianuarie 2021. Experții spun că virusul se manifestă ca o formă uşoară pentru marea majoritate a copiilor.

„Copiii care se infectează au cazuri foarte ușoare. Ei pot fi complet asimptomatici sau pot avea simptome asemănătoare unei răceli obişnuite ”, a declarat dr. Rosemary Olivero, șef de divizie pentru boli infecțioase pediatrice la Spitalul de Copii Helen DeVos din Grand Rapids, Michigan, potrivit Today.

Copiii cu afecțiuni preexistente, cum ar fi cancerul sau diabetul necontrolat pot avea în schimb forme mai grave.

„La copiii mici și sănătoși, riscul pentru COVID-19 extrem este extrem de scăzut”, a spus ea.

Doctorul a menţionat că părinții ar trebui să monitorizeze temperatura și respirația copiilor lor constant. Dacă cei mici manifestă probleme cu respiraţia sau au febră persistentă, părinții trebuie să cheme medicul.

„Dacă au semne de creștere a problemelor respiratorii, o respirație rapidă, o respirație dificilă, arătând extrem de obosiţi în timp ce încearcă să respire, atunci au nevoie de un control medical urgent. Din fericire, asta se întâmplă foarte rar”, a spus Olivero.

În așteptarea răspunsurilor

Familia a cerut efectuarea unei autopsii în cazul lui J.J, în speranţa că ar putea înțelege mai bine de ce s-a îmbolnăvit atât de rău și a murit atât de brusc.

„Este atât de greu să-ți imaginezi viața fără el, pentru că a fost cel mai dulce băiat pe care l-ai putea întâlni vreodată. Este doar trist că așa ceva se întâmplă unui copil. Nu a avut niciodată șansa să trăiască într-adevăr viața pe deplin” a spus tatăl.

J.J., care avea ADHD și autism, era mereu zâmbitor. Îi plăcea să râdă și să glumească și îi plăcea să-și petreacă timpul cu familia.

La școală, excela la matematică și era curios să înveţe orice. Aștepta cu nerăbdare școala generală pentru că îi plăceau activităţile şi putea juca tenis ca activitate sportivă.

„Voia să joace tenis tot timpul. Îi plăcea să se uite la desene animate și să deseneze. Era foarte talentat pentru un copil de 9 ani”

Familia speră ca povestea lui J.J. să ofere o lecţie celor care încă nu iau în serios pandemia.

Larisa Andreescu Like

Larisa Elena Andreescu face parte din echipa Observator de peste 7 ani şi este în prezent Editor de Content pentru site-ul observatornews.ro.

Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri externe » Un băieţel de 9 ani din Texas a murit la o zi după ce a fost confirmat pozitiv Covid: "A început dintr-o dată să ţipe şi să-mi spună că nu poate respira"