Antena Meniu Search
x

Un bărbat care suferea de convulsii misterioase a fost diagnosticat cu un parazit care trăia în creierul lui de zeci de ani

Medicii care au tratat un bărbat internat în spital cu convulsii, dezorientare și comportament ciudat au descoperit, după mai multe analize, că acesta a trăit în ultimii ani cu larve de tenii în creier, potrivit unui studiu de caz publicat pe 11 noiembrie în New England Journal of Medicine. 

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 28.01.2022, 10:12

Un bărbat care suferea de convulsii misterioase a fost diagnosticat cu un parazit care trăia în creierul lui de zeci de ani
Un bărbat care suferea de convulsii misterioase a fost diagnosticat cu un parazit care trăia în creierul lui de zeci de ani - Profimedia Images

Bărbatul de 38 de ani părea să fie într-o stare perfectă de sănătate, până într-o noapte când soția sa l-a găsit pe podea, tremurând și „vorbind bizar”, potrivit raportului cazului. A fost internat în spital, iar medicii l-au tratat pentru convulsii, observând că nu răspundea la întrebări și părea să privească involuntar spre tavan. 

Bărbatul nu avea antecedente de boală, nici medicamente sau consum de droguri și nici simptome recente până la apariția convulsiilor, a spus familia sa medicilor, scrie Business Insider.

Echipa medicală de la Spitalul General din Massachusetts a diagnosticat în cele din urmă pacientul cu cisticercoză, altfel cunoscută sub numele de infecție cu tenie, care a fost confirmată prin scanări ale creierului și analize de sânge. 

Citește și: Alimente care îmbunătățesc funcțiile creierului. Cele mai importante recomandări ale specialiștilor

Pe acelaşi subiect

Infecțiile cu tenii pot rămâne nedetectate ani de zile și pot ajunge la creier, provocând convulsii 

Cu două decenii mai devreme, pacientul emigrase dintr-o zonă rurală din Guatemala, unde bolile legate de paraziți sunt endemice, potrivit studiului de caz.  

Paraziții de la consumul de carne sau pește insuficient gătite și insalubre se pot transmite de la o persoană la alta dacă cineva cu o infecție nu se spală pe mâini după ce a folosit baia.

Simptomele infecției includ tulburări digestive, pierdere în greutate și dureri abdominale. Dar parazitul nu rămâne neapărat în sistemul tău digestiv. Creaturile pot migra, de asemenea, în tot corpul, în mușchi și în creier prin fluxul sanguin, provocând potențial o serie de simptome. 

Carnea gătită insuficient, una dintre principalele cauze ale infecțiilor parazitare

De exemplu, într-un caz similar de convulsii legate de paraziți din 2019, un bărbat de 43 de ani din China s-a plâns de dureri de cap, ceea ce a dus la descoperirea a sute de viermi tenii în creierul său. Simptomele, inclusiv convulsii, au început la aproximativ o lună după ce a mâncat carne de porc gătită insuficient. 

Cu toate acestea, poate dura și ani până când simptomele încep să apară, deoarece ouăle paraziților pot sta în interiorul organismului fără a provoca un răspuns imun, a raportat Ars Technica.

În regiunile în care paraziții sunt mai des întâlniți, inclusiv în părți din Asia și America Centrală, 10%-50% dintre cazurile de epilepsie sunt legate de infecții cu tenia la creier, potrivit cercetărilor. În mod specific, teniile pot fi găsite în unele părți ale Americii, inclusiv în Texas, California de Sud și New York City, conform studiului de caz.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Un bărbat care suferea de convulsii misterioase a fost diagnosticat cu un parazit care trăia în creierul lui de zeci de ani