Antena Meniu Search
x

Foto O nouă specie de copac, numită după Leonardo DiCaprio. Crinul voodoo şi orhideea fantomă, printre sute de plante nou descoperite

Un copac recent descoperit a fost botezat de specialiştii de la Royal Botanic Gardens în onoarea actorului şi activistului de mediu Leonardo DiCaprio.

de Redactia Observator

la 06.01.2022, 18:05

Uvariopsis dicaprio
Un copac recent descoperit, botezat după Leonardo DiCaprio - Lorna MacKinnon/RBG Kew

Oamenii de ştiinţă de la Royal Botanic Gardens, Kew, au spus că vor să îi aducă un omagiu actorului pentru ajutorul oferit în salvarea unei păduri tropicale de la exploatare. Copacul, care a primit numele oficial Uvariopsis Dicaprio, creşte doar în pădurea cameruneză, cunoscută pentru biodiversitatea sa.

„Considerăm că a fost esenţial în sprijinirea opririi exploatării pădurii Ebo”, a spus dr. Martin Cheek de la Kew, potrivit news.ro.

Cercetătorii şi ecologii au fost îngroziţi când au aflat de planul de a permite ca mari suprafeţe din pădurea Ebo să fie deschise pentru exploatare. Aceasta este una dintre pădurile tropicale relativ intacte din Africa Centrală, cămin pentru populaţia Banen, areal unic pentru floră şi faună, inclusiv pentru gorile în pericol de dispariţie, cimpanzei şi elefanţi de pădure. Experţi internaţionali au trimis o scrisoare guvernului în care au detaliat speciile care sunt în pericol, iar problema a fost abordată şi de DiCaprio, ale cărui postări pe reţelele de socializare au impulsionat campania.

Guvernul a revocat planul, deşi pădurea încă nu este oficial desemnată parc naţional. „Ar putea fi o amânare a execuţiei”, a adăugat dr. Cheek.

Pe acelaşi subiect

Copacul dicaprio este prima specie vegetală nouă ştiinţei care este botezată oficial de cercetătorii Kew în 2022. Micul copac peren are flori galbene care îi cresc din trunchi, este parte din familia ylang ylang, se găseşte doar într-o mică zonă a pădurii şi este în pericol de extincţie.

Anual sunt descoperite cel puțin 2.000 de specii noi de plante, unele pe cale de dispariţie

Anul trecut, mai mult de 200 de plante şi chiuperci din lume au primit nume oficiale din partea cercetătorilor Kew şi a colaboratorilor lor, printre care se regăsesc crinul voodoo roz, orhideea fantomă care crește în întuneric, o plantă de tutun care prinde insecte și floarea „foc de artificii”. Câteva dintre aceste specii sunt deja dispărute şi multe se află în mare risc din cauza defrişărilor, a secetei, inundaţiilor şi a incendiilor de vegetaţie.

În total, oamenii de știință din întreaga lume au descoperit aproximativ 2.000 de specii noi de plante în fiecare an timp de cel puțin un deceniu. „Este aproape uluitor că încă descoperim atât de multe”, a spus dr. Martin Cheek, potrivit The Guardian. „Acum este ultima noastră șansă de a găsi specii necunoscute, de a le numi și de a le proteja înainte ca acestea să dispară la nivel global.”

Noua orhidee fantomă este una dintre cele 16 noi orhidee din pădurile dense și îndepărtate din Madagascar. A fost numită Didymoplexis stella-silvae de Johan Hermans din Kew, adică „steaua pădurii”, deoarece crește în întuneric complet și are flori asemănătoare stelelor. Nu are frunze sau clorofilă pentru fotosinteză și își primește toți nutrienții în simbioză cu ciupercile subterane. Floarea pătrunde doar o zi prin humusul din podeaua pădurii pentru a atrage polenizatorii, care pot fi furnici.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » O nouă specie de copac, numită după Leonardo DiCaprio. Crinul voodoo şi orhideea fantomă, printre sute de plante nou descoperite