Antena Meniu Search
x

Un criminal în serie, căutat timp de 35 ani în toată Franţa, a participat la un show TV. Era poliţist şi ar fi ucis şi violat cel puţin 9 victime

Un criminal în serie, fost jandarm şi poliţist, căutat timp de 35 ani în toată Franţa şi care s-a sinucis în 2021, la vârsta de 59 de ani, a apărut în 2019 la TV într-un popular concurs de cultură generală, denumit "Toată lumea vrea să-i ia locul".

de Redactia Observator

la 13.03.2024, 17:17

Un criminal în serie, căutat timp de 35 ani în toată Franţa, a participat la un show TV. Ar fi ucis şi violat cel puţin 9 victime
Un criminal în serie, căutat timp de 35 ani în toată Franţa, a participat la un show TV. Ar fi ucis şi violat cel puţin 9 victime - X

Francois Verove, cunoscut sub numele de "Le Grêlé" (n.r. ciupitul sau omul cu cicatrici) este un criminal în serie care i-a păcălit pe anchetatorii francezi timp de 35 de ani. A fost căutat în toată Franţa pentru mai multe crime și violuri comise în anii 80 şi 90.

Dar, în tot acest timp el a trăit liniştit într-o regiune din sud-estul Franţei, Grande-Motte, iar în 2021 s-a sinucis, de teamă că era pe punctul de a fi demascat cu ajutorul analizelor ADN.

Un săptămânal francez "Marianne" a descoperit recent că barbatul a participat în 2019, în calitate de concurent, într-un show popular în Franţa, "Toată lumea vrea să-i ia locul", unde s-a şi prezentat ca fiind fost poliţist.

Criminalul în serie a participat la un show TV

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

În concursul difuzat de canalul France 2, mai mulţi candidați se întrec răspunzând la întrebări de cultură generală, pentru a deveni câştigătorul zilei. La final îl înfruntă pe campionul en-titre, pentru a-i lua locul, de unde și titlul emisiunii. 

"Îi urăm bun venit lui François din La Grande-Motte, ofițer de poliție pensionat" aşa era prezentat criminalul în cadrul show-ului. Francois a răspuns apoi complet relaxat la mai multe întrebări despre trecutul său de jandarm şi poliţist.

Nimeni din platou nu bănuia că unul dintre cei patru candidați este criminal în serie. Deşi i-a dus de nas pe anchetatori, Francois Verove n-a avut la fel de mare succes şi în concurs. A fost eliminat din primul tur al show-ului, fără niciun punct.

De numele lui Francois Verove sunt legate 30 de dosare, dintre care 9 omucideri comise între 1983 și 1994, potrivit BFMTV. Dacă se dovedeşte că a comis toate acele crime asta l-ar face unul dintre cei mai mari ucigași în serie din Franţa. 

Deşi a trăit 35 de ani, fără niciun fel de probleme, în septembrie 2021, știind că era pe punctul de a fi demascat de probele ADN, Francois Verove s-a sinucis într-un Airbnb din regiunea Gard, după ce a primit o citare din partea poliției pentru a dona probe de ADN. 

A lăsat în urmă o scrisoare, în care a explicat că a ucis mânat de "o furie nebună", dar că nu a mai recidivat din 1997 încoace. În cele din urmă ADN-ul său s-a potrivit cu cel găsit la locul crimei în cazul mai multor ucideri, confirmând că el a fost într-adevăr "Le Grêlé". 

În 2022, jurnalista şi scriitoarea franceză Patricia Tourancheau a publicat cartea "Le Grêlé: Ucigaşul era poliţist". În cartea sa, ea a subliniat că soția ucigașului, care nu cunoștea trecutul acestuia, a menționat că soţul ei a apărut la televizor.

Potrivit soției sale, François "nu s-a ascuns" și chiar "a participat recent la un concurs cu Nagui (n.r. un popular prezentator francez) cu fața descoperită". 

De negăsit, deşi nu s-a ascuns

Anchetatorii de la Brigada Criminală din Paris l-au vânat ani de zile pe Francois Verove. Presa franceză l-a poreclit "Le Grêlé", adică 'ciupitul" sau "omul cu cicatrici" după o descriere făcută de martori în anii 80, potrivit cărora fața suspectului era acoperită de urme de acnee.

"Le Grêlé" a fost suspectat de asasinarea lui Cécile Bloch, în vârstă de 11 ani, înjunghiată și violată pe 5 mai 1986 şi de uciderea lui Gilles Politi, în vârstă de 38 de ani, și a lui Irmgard Mueller, în vârstă de 20 de ani, ambii omorâţi pe 29 aprilie 1987.

Poliţiştii nu l-au găsit pe criminal, deși mai mulți martori au ajutat la crearea unui portret robot pe baza caracteristicilor fizice.

De numele său sunt legate alte două crime petrecute în 1991 și 1994, precum și două violuri comise în 1987 și 1994. Cât timp a produs aceste fapte, Verove a făcute parte din mai multe instituţii ale poliției franceze.

Între 1983 și 1988, a fost membru al Jandarmeriei Naționale iar apoi a devenit ofițer în Poliția Națională din Paris până la pensionarea sa în 2019. Între 2019 și 2020, a deținut pentru scurt timp funcții de consilier municipal în comuna Prades-le-Lez din Herault.

Pe 24 septembrie 2021, Verove a primit o citație din partea poliției pentru a furniza o probă de ADN, ca parte a unei investigații privind uciderea lui Cecile Bloch. Soția sa l-a dat dispărut pe 27 septembrie. Două zile mai târziu, Verove s-a sinucis cu o supradoză  de medicamente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Un criminal în serie, căutat timp de 35 ani în toată Franţa, a participat la un show TV. Era poliţist şi ar fi ucis şi violat cel puţin 9 victime