Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Un mafiot italian a lăsat în urmă 'Ndrangheta ca să facă pizza în Franţa. Edgardo Greco se lăuda cu reţetele culinare în presa locală, deşi era căutat de 16 ani

Un mafiot italian a scăpat de poliţie ascunzându-se în văzul lumii. S-a apucat de făcut pizza într-un restaurant din Franţa. Edgardo Greco a fost acuzat de crimă şi carabinerii erau pe urmele lui de aproape 20 de ani. Nimeni nu se gândea însă că a plecat în Franţa, unde, în ultimii trei ani, a făcut pizza.

De Redactia Observator la 03.02.2023, 09:23
Vezi și

Un bărbat din Italia, condamnat pentru omor şi considerat a face parte dintr-una din cele mai puternice organizaţii mafiote din ţară, a fost prins şi arestat după ce a petrecut 16 ani ca fugar. Edgardo Greco, în vârstă de 63 de ani "s-a ascuns la vedere" în Franţa, unde a lucrat ca bucătar într-o pizzerie timp de cel puțin trei ani, scrie BBC. Bărbatul era căutat pentru uciderea a doi frați în timpul unui "război al mafiei" între două bande la începutul anilor 1990. În arestarea sa a fost implicat şi Interpolul, iar poliția italiană a declarat că anchetatorii au urmărit rețeaua de sprijin a lui Greco încă din 2019. Capturarea lui Greco este a doua arestare importantă în rândul șefilor mafiei în numai câteva săptămâni, după Matteo Messina Denaro.

Reconversie profesională: din mafiot, bucătar 

În timp ce Messina Denaro era "șeful șefilor" pentru celebra Cosa Nostra din Sicilia, Greco făcea parte din organizația 'Ndrangheta, originară din regiunea Calabria, în sudul Italiei. 'Ndrangheta este în prezent cea mai puternică mafie din Italia, iar tentaculele sale se întind în toată Europa și în America de Sud.

Greco, în vârstă de 63 de ani, era căutat pentru uciderea a doi frați în timpul unui "război mafiot" între două bande la începutul anilor 1990. Stefano și Giuseppe Bartolomeo au fost uciși în bătaie la o pescărie din orășelul Cosenza în ianuarie 1991. Trupurile lor nu au fost găsite niciodată și se crede că au fost dizolvate în acid.

Pe acelaşi subiect

Greco făcea parte dintr-o bandă rivală. El a fost, de asemenea, acuzat de tentativa de omor a unui alt bărbat mai târziu în același an, în același oraș. Când un judecător a emis un mandat de arestare pe numele său, în 2006, Greco a fugit. Opt ani mai târziu, el s-a stabilit în orașul francez Saint-Étienne, la sud-vest de Lyon, ocupând în cele din urmă postul de chef într-un restaurant italian.

Cum se ascundea Edgardo Greco în Franţa

Greco și-a luat o nouă identitate, numindu-se Paolo Dimitrio. Între timp, fusese condamnat la închisoare pe viață în Italia și făcea obiectul unui mandat european de arestare. Dar în iulie 2021 era suficient de încrezător în noul său pseudonim încât a apărut într-un articol într-un ziar local, lăudându-se cu "rețetele regionale și de casă" ale restaurantului său, cum ar fi ravioli, risotto și tagliatelle. Greco, care folosea numele unui criminal din Puglia, în sud-estul Italiei, avea acum o barbă căruntă și ochelari. În reportaj se spunea că este italian de origine, dar că este originare din Saint-Étienne. Cu toate acestea, el era în continuare urmărit de cel mai important procuror antimafia din Italia, Nicola Gratteri, care a petrecut decenii întregi ocupându-se de 'Ndrangheta.

Într-o declarație, poliția militară italiană a precizat că, începând din 2019, anchetatorii au urmărit rețeaua de sprijin a lui Greco, care i-a condus în cele din urmă la Saint-Étienne. Ministrul italian de Interne Matteo Piantedosi a lăudat poliția pentru că l-a adus în fața justiției pe unul dintre cei mai mari infractori din Italia, în timp ce șeful regiunii Calabria, Roberto Occhiuto, a declarat că arestarea a subliniat angajamentul Italiei în lupta împotriva tuturor formelor de crimă organizată.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Un mafiot italian a lăsat în urmă 'Ndrangheta ca să facă pizza în Franţa. Edgardo Greco se lăuda cu reţetele culinare în presa locală, deşi era căutat de 16 ani