Antena Meniu Search
x

Nou atac masiv asupra Ucrainei. Rusia a lansat 120 de rachete din aer şi de pe mare. Jumătate din Kiev, fără curent

Sirenele de raid aerian au răsunat din nou în toată Ucraina. Rusia a lansat joi dimineaţă peste 100 de rachete. A vizat capitala Kiev, unde trei persoane au fost rănite, orașul Harkov din nord-est, dar și alte orașe au declarat autoritățile ucrainene. Atacurile au implicat rachete de croazieră lansate de pe mare și din aer, "din direcții diferite" iar anterior, în timpul nopţii, ucrainenii au fost atacaţi cu drone kamikaze. Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare 16 rachete la Kiev, potrivit lui Vitali Kliciko care a spus şi că 40% din locuitorii Kievului au rămas fără electricitate după atac.

de Redactia Observator

la 29.12.2022, 12:40

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că aproape jumătate din populaţia capitalei ucrainene nu avea electricitate joi la prânz. "40% din consumatorii capitalei nu au curent electric după atacul rus", a scris Kliciko pe Telegram, dând asigurări că furnizarea de apă potabilă şi căldură se află în parametri normali, cu excepţia imobilelor unde locatarii folosesc centrale termice electrice.

"Fragmente de rachete doborâte au avariat trei case şi o maşină în cartierul Darniţki, o companie industrială în cartierul Golossiivski şi un loc de joacă în cartierul Petcerski. Trei persoane au fost rănite şi spitalizate", a spus şeful administraţiei militare a Kievului, Serghei Popko.

Ucraina a denunţat atacuri "masive" cu peste 120 de rachete ruseşti joi dimineaţă care au vizat mai multe regiuni, printre care şi capitala Kiev, într-o nouă salvă menită a distruge infrastructura energetică a ţării în plină iarnă. După o serie de eşecuri militare pe teren la finalul verii şi în toamnă, Kremlinul a schimbat tactica şi, în octombrie, a început să atace cu regularitate, folosind zeci de rachete şi de drone, transformatoarele şi centralele electrice din Ucraina. 

Rusia a lansat un val masiv de rachete asupra mai multor orașe ucrainene

Pe acelaşi subiect

Alertă de raid aerian în toată Ucraina joi dimineaţă. Consilierul prezidențial Mykhailo Podolyak a declarat că au fost lansate peste 120 de rachete asupra zonelor și infrastructurii civile. Cel puțin două explozii s-au auzit în capitala Kiev, dar nu era clar dacă acestea au fost cauzate de lovituri cu rachetă sau de apărarea antiaeriană.  Au fost raportate explozii şi la Odessa, Cernihiv, Jitomir și Dnipropetrovsk.

Ucraina a anunţat un nou atac cu rachete al Rusiei joi dimineaţă. "Inamicul atacă Ucraina pe mai multe fronturi, cu rachete de croazieră lansată din avioane şi de pe nave", au anunţat forţele aeriene pe reţelele de socializare.

Oamenii au auzit mai multe explozii în diferite oraşe din ţară. Autorităţile locale au declarat că a fost vorba şi de acţiuni ale sistemelor de apărare antiaeriană pentru doborârea rachetelor, relatează Reuters, citat de Agerpres. Circulă informaţii neconfirmate printre jurnaliştii aflaţi la sol în Kiev că au fost lansate drone spre oraş dinspre nord-vest, din direcţia Belarus, relatează The Guardian.

Consilierul prezidenţial Oleksii Arestovici a scris pe Facebook că au fost lansate peste 100 de rachete ruseşti, în mai multe valuri, şi că în întreaga ţară au putut fi auzite alarmele de raiduri aeriene. Conform unui corespondent al Reuters şi unor relatări din media locale, au fost auzite explozii în Kiev, Jîtomir şi Odesa. 

Consilierul lui Zelenski Mykhailo Podolyak a declarat că rușii au lansat în această dimineață peste 120 de rachete asupra Ucrainei . Primarul Kievului, Vitali Kliciko, spune că din primele informaţii sunt trei persoane rănite, între care o fată de 14 ani.  Toţi sunt spitalizaţi, a scris Kliciko pe contul său de Telegram. El a atras atenţia asupra unor posibile întreruperi de electricitate şi le-a cerut locuitorilor să îşi încarce telefoanele şi să facă provizii de apă.

Autorităţile au raportat de asemenea atacuri în mai multe părţi din sudul şi vestul Ucrainei. Liov, mare oraş din vestul Ucrainei, era privat de electricitate în proporţie de 90% joi dimineaţă după aceste noi bombardamente asupra infrastructurii energetice ucrainene în plină iarnă. "90% din oraş este fără electricitate (...) Tramvaiele şi troleibuzele din oraş nu mai merg. Ar putea apărea întreruperi ale alimentării cu apă", a spus primarul din Liov, Andrii Sadovi, pe reţeaua de socializare Telegram.

Rusia atacă intensiv reţeaua energetică şi alte infrastructuri critice din Ucraina o dată la câteva zile începând din octombrie. Kremlinul a atras atenţia că nu va exista niciun armistiţiu de Anul Nou pe teren în Ucraina. 

Au fost anunţate întreruperi ale alimentării cu electricitate în regiunile Odesa şi Dnepropetrovsk, pentru a minimaliza potenţialele pagube ale infrastructurii energetice. Atacul vine după ce Kremlinul a respins un plan de pace ucrainean şi a insistat ca Kievul să accepte anexarea celor patru regiuni ucrainene. Moscova a negat în repetate rânduri că ar fi vizat civili, dar Ucraina acuză că bombardamentele zilnice distrug orașe și infrastructura cheie țării de la energie la spitale.

Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina se îndreaptă spre o victorie în fața lui Vladimir Putin, în timp ce rușii își continuă atacurile asupra Hersonului. Conducerea ucraineană le-a recomandat insistent locuitorilor din Herson să părăsească temporar oraşul, deoarece artileria rusă şi-a intensificat atacurile la un nivel fără precedent. Mulţi localnici refuză totuşi evacuarea şi spun că, aşa cum au supravieţuit sub ocupaţia rusă, vor rezista şi sub bombardamente. În discursul anual despre starea naţiunii, din parlament, preşedintele Zelenski a afirmat că Ucraina se îndreaptă spre victoria la care au visat mai multe generaţii. 

Lavrov: Moscova îşi va atinge ''cu răbdare'' obiectivele din Ucraina 

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, s-a declarat ''convins'' că Rusia îşi va atinge obiectivele din Ucraina cu "răbdare" şi "perseverenţă", în special recunoaşterea celor patru regiuni ucrainene a căror anexare o revendică Moscova, relatează AFP.

"Sunt convins că datorită perseverenţei noastre, răbdării şi determinării noastre ne vom apăra obiectivele nobile, vitale pentru poporul şi ţara noastră, rămânând totodată deschişi la un dialog echitabil şi acorduri pentru a asigura o securitate egală şi indivizibilă în Europa", a declarat Lavrov într-un interviu difuzat miercuri pe canalul de televiziune rus Pervîi Kanal.

El a reiterat că reluarea dialogului cu Kievul ar presupune recunoaşterea de către Ucraina a anexării de către Rusia a celor patru regiuni ucrainene - Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, precizând că Moscova va trebui "fireşte" să cucerească în întregime cele patru teritorii, care nu sunt controlate în prezent integral de armata rusă.

Aceste regiuni "trebuie eliberate de ameninţarea nazificării pe care au îndurat-o timp de mulţi ani", a insistat Lavrov. "Nu-i grabă, aşa cum a spus preşedintele Vladimir Putin. Vrem să terminăm cât mai repede posibil acest război pe care Occidentul l-a pregătit şi declanşat împotriva noastră via Ucraina", a adăugat ministrul rus de externe în acelaşi intervi

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Nou atac masiv asupra Ucrainei. Rusia a lansat 120 de rachete din aer şi de pe mare. Jumătate din Kiev, fără curent