Antena Meniu Search
x

Un nou cutremur de 6,3 a zguduit Afganistanul, după seismul mortal urmat de opt replici. Peste 2.000 de morţi: satul în care n-a mai rămas niciun om

Cutremur în Afganistan. Un nou seism cu magnitudinea 6,3 a lovit miercuri dimineaţă vestul Afganistanului, potrivit Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), după cel de sâmbătă, care a provocat moartea a peste 2.000 de persoane în aceeaşi regiune, informează AFP.

de Redactia Observator

la 11.10.2023, 10:43

Cutremur de 6,3 în Afganistan
Cutremur de 6,3 în Afganistan - Profimedia

Cutremurul s-a produs la o adâncime mică, în jurul orei locale 05:10 (00:40 GMT), epicentrul său fiind localizat la aproximativ 29 de kilometri nord de oraşul Herat, a precizat USGS.

Un nou cutremur, cu magnitudinea 6,3, a lovit vestul Afganistanului

Impactul acestui nou cutremur nu este deocamdată clar, în condiţiile în care mii de persoane au rămas fără locuinţe după ce casele lor au fost distruse sâmbătă de primul cutremur, cu magnitudinea 6,3, urmat de opt replici.

Niciun nou caz de deces nu a fost raportat imediat, relatează Agerpres.

Pe acelaşi subiect

Oficialii locali şi naţionali au oferit cifre contradictorii cu privire la numărul de morţi şi de răniţi în urma cutremurului de sâmbătă, însă ministerul pentru gestionarea dezastrelor a indicat că au murit 2.053 de persoane.

"Nu putem da cifre exacte privind morţii şi răniţii, deoarece acestea sunt în schimbare", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, mullahul Janan Sayeq.

Bilanţul morţilor după primul cutremur, de sâmbătă

ONU indicase marţi că bilanţul se apropia de 1.300 de morţi şi că aproximativ 500 de persoane sunt date dispărute, majoritatea femei.

Organizaţia estimează că peste 12.000 de persoane din 1.700 de familii au fost afectate şi că "100%" din case au fost distruse în 11 sate din districtul rural Zinda Jan, situat la circa 30 de kilometri nord-vest de oraşul Herat, capitala provinciei cu acelaşi nume.

Camioanele pline cu alimente, apă şi pături au ajuns în satele izolate, unde corturi albastre au fost ridicate în mijlocul ruinelor.

Satul în care n-a mai rămas niciun om

"Sunt familii în care nu a mai rămas nimeni în viaţă", a declarat Ali Mohammad, în vârstă de 50 de ani, referindu-se la satul Nayeb Rafi, în care locuiau 2.000 de familii. "Nu a mai rămas nimeni, nicio femeie, niciun copil, nimeni", a adăugat el.

"Nu a mai rămas nicio casă, nici măcar o cameră unde să ne putem petrece noaptea", a declarat pentru AFP Mohammad Naeem, în vârstă de 40 de ani, care a pierdut 12 membri ai familiei, inclusiv pe mama sa.

În Herat, la 30 kilometri sud-est de epicentrul cutremurului, organizaţia Medecins sans Frontieres a indicat că persoanele care au fost rănite şi care sunt externate nu au unde să se ducă.

Furnizarea de adăposturi pe scară largă în apropierea iernii va reprezenta o provocare pentru autorităţile talibane afgane, care au preluat puterea în august 2021 şi au relaţii tensionate cu organizaţiile internaţionale de ajutorare.

Majoritatea caselor din zonele rurale afgane sunt construite din cărămizi de noroi uscate la soare, cu stâlpi de sprijin din lemn. În general, mai multe generaţii trăiesc sub acelaşi acoperiş. Din acest motiv, dezastre precum cutremurele grave pot devasta comunităţi întregi.

Afganistanul se confruntă deja cu o criză umanitară gravă, odată cu retragerea pe scară largă a ajutorului extern după revenirea talibanilor la putere. Provincia Herat, situată la graniţa cu Iranul, are o populaţie de circa 1,9 milioane de locuitori, iar comunităţile sale rurale suferă din cauza unei secete care durează de câţiva ani.

Cutremurele sunt frecvente în Afganistan, însă cel de sâmbătă a fost cel mai mortal care a lovit această ţară săracă şi devastată de război în ultimii peste 25 de ani.

În iunie 2022, un cutremur cu magnitudinea 5,9 s-a soldat cu peste 1.000 de morţi şi a lăsat zeci de mii de persoane fără adăpost în provincia săracă Paktika, din sud-estul ţării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Stiri externe » Un nou cutremur de 6,3 a zguduit Afganistanul, după seismul mortal urmat de opt replici. Peste 2.000 de morţi: satul în care n-a mai rămas niciun om