Video Una dintre cele mai cunoscute actrițe din Iran, arestată pentru că a susținut protestele: "Este o ruşine pentru umanitate"
Una din cele mai renumite actriţe din Iran a fost arestată în ţara sa, pe motiv că a susţinut protestele din ultimele luni. Taraneh Alidoosti a postat mai multe mesaje de solidaritate cu manifestaţiile declanşate de moartea unei tinere, arestată pentru că nu purta corect vălul islamic.
Taraneh a fost, de altfel, condamnată cu suspendare în 2020, după ce a criticat poliţia tot pentru agresarea unei femei fără văl. În vârstă de 38 de ani, actriţa a fost, între altele, vedeta peliculei "Clientul", distins cu premiul Oscar pentru film străin în 2017.
Doi bărbaţi au fost executaţi la mai puţin de o lună după ce au fost acuzaţi, în Iran
Alte câteva celebrităţi iraniene „au fost convocate de organul judiciar pentru publicarea de conţinut provocator”. Nu a spus câte şi nu a oferit detalii suplimentare. Potrivit raportului publicat pe canalul oficial Telegram al presei de stat, Taraneh a fost arestată pentru ca nu a furnizat „niciun document in conformitate cu afirmaţiile sale”.
În postarea ei, actriţa în vârstă de 38 de ani a spus: „Numele lui era Mohsen Shekari. Fiecare organizaţie internaţională care urmăreşte această vărsare de sânge şi nu ia măsuri, este o ruşine pentru umanitate.” Shekari a fost executat pe 9 decembrie după ce a fost acuzat de un tribunal iranian că a blocat o stradă din Teheran şi a atacat un membru al forţelor de securitate ale ţării cu o macetă.
Săptămâna trecută, Iranul a executat un al doilea prizonier, Majidreza Rahnavard, în legătură cu protestele. Trupul lui Rahnavard a fost lăsat atârnat de o macara de construcţii ca un avertisment înfiorător pentru alţii. Autorităţile iraniene au afirmat că Rahnavard a înjunghiat doi membri ai forţei sale paramilitare.
Ambii bărbaţi au fost executaţi la mai puţin de o lună după ce au fost acuzaţi, subliniind rapiditatea cu care Iranul pune acum în aplicare pedepsele cu moartea impuse pentru presupuse crime legate de demonstraţii. Activiştii spun că cel puţin zece persoane au fost condamnate la moarte după audieri cu uşile închise.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰