Antena Meniu Search
x
LIVE

Ungaria opreşte trei reactoare ale centralei nucleare Paks din cauza apelor prea calde ale Dunării

Centrala nucleară Paks din Ungaria a oprit trei dintre cele patru reactoare ale sale, cu o putere combinată de 240 MW, din cauza creşterii temperaturii fluviului Dunărea, a anunţat joi seara operatorul centralei, relatează Reuters, citat de news.ro.

De Redactia Observator la 14.07.2023, 15:28
Ungaria opreşte trei reactoare ale centralei nucleare Paks din cauza apelor prea calde ale Dunării
Ungaria opreşte trei reactoare ale centralei nucleare Paks din cauza apelor prea calde ale Dunării - Profimedia

Temperatura Dunării, a cărei apă este folosită pentru răcirea reactoarelor, a atins joi 29,72 grade Celsius, forţând oprirea producţiei la cele trei reactoare începând cu ora 14.30 GMT (17.30, ora României).

Operatorul nu a specificat când poate fi restabilită puterea centralei la nivelurile normale.

Uzina de la Paks are patru reactoare VVER 440, construite în Rusia, cu o capacitate combinată de aproximativ 2.000 de megawaţi. Reactoarele au devenit operaţionale între 1982 şi 1987 şi sunt programate să fie retrase din uz în 2032-2037.

Ungaria intenţionează să extindă centrala, Rosatom din Rusia construind două reactoare VVER cu o capacitate de 1,2 gigawaţi fiecare, pe lângă cele patru reactoare care funcţionează în prezent.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Ungaria opreşte trei reactoare ale centralei nucleare Paks din cauza apelor prea calde ale Dunării