Antena Meniu Search
x

Ursula von der Leyen, acuzată că a administrat defectuos achiziția de vaccinuri. I se cere să publice mesajele secrete schimbate cu șeful Pfizer

Ursula von der Leyen este acuzată de ombudsmanul UE că a gestionat defectuos campania UE de achiziționare de vaccinuri. Șefa UE este acuzată că a purtat discuții secrete cu Albert Bourla, CEO-ul Pfizer.

de Redactia Observator

la 28.01.2022, 17:27

Ursula von der Leyen, acuzată că a administrat defectuos achiziția de vaccinuri. I se cere să publice mesajele secrete schimbate cu șeful Pfizer
- Shutterstock

Emily O'Reilly, ombudsmanul Uniunii Europene, o acuză pe Ursula von der Leyen de administrare defectuoasă pentru că nu a dezvăluit mesajele pe care le-a schimbat cu directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla, pentru a încheia un acord privind achiziţionarea vaccinurilor împotriva COVID-19, informează Politico.

Într-un interviu din aprilie, Ursula von der Leyen a dezvăluit că a făcut schimb de mesaje cu Albert Bourla timp de o lună, când negociau un contract de achiziţionare a vaccinurilor. Totuși, când un jurnalist a cerut acces la mesaje, Comisia Europeană a anunţat că nu a fost păstrată nicio înregistrare a unor astfel de discuții.

"Modul în care a fost tratată această cerere arată că nu s-a făcut nicio încercare de a identifica dacă au existat astfel de mesaje", a spus ombudsmanul Emily O'Reilly. "Ombudsmanul a constatat că aceasta a echivalat cu o administrare defectuoasă", a afirmat ea într-un comunicat, solicitând Comisiei să verifice din nou mesajele relevante.

Recomandările ombudsmanului nu sunt obligatorii, dar de obicei declanșează un control sporit din partea Parlamentului European.

Acordul negociat prin mesaje text și apeluri a fost cel mai mare contract încheiat vreodată pentru vaccinuri anti-COVID-19, UE angajându-se să cumpere 900 de milioane de vaccinuri Pfizer-BioNTech, cu opțiune de cumpărare a încă 900 de milioane.

Când acordul a fost anunțat oficial în mai, UE obținuse deja sute de milioane de vaccinuri de la mai mulți producători de medicamente, inclusiv alte 600 de milioane de doze de la Pfizer și BioNTech în cadrul a două contracte anterioare cu cele două companii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ursula von der Leyen, acuzată că a administrat defectuos achiziția de vaccinuri. I se cere să publice mesajele secrete schimbate cu șeful Pfizer