Antena Meniu Search
x

Video "Vă iubesc pe toţi". Ultimele cuvinte ale lui Ron, înainte de a fi răpit de teroriştii Hamas. Părinţii lui trec prin toate etapele disperării: lacrimi, furie, neputinţă

Război Israel - Hamas. La 2.500 de kilometri de Tel Aviv, în Bucureşti, chipul unui tânăr zâmbeşte dintr-un afiş. Acasă, familia lui trăieşte un Purgatoriu al durerii. Tânărul e în mâinile teroriştilor Hamas de aproape două săptămâni. Îşi făcea stagiul militar şi asigura paza la un punct de trecere a comercianților între Gaza și Israel, când a avut loc asaltul

Cristi Popovici
de Cristi Popovici

la 19.10.2023, 19:34

Vezi și

Cristi Popovici, reporter Observator: Sunt 12 zile şi 11 ore de când Ron Sherman, un tânăr israeliano-argentinian de 19 ani a fost răpit de teroriştii Hamas. Aici, în Israel, părinţii nu ştiu nimic de soarta lui, dar speră ca o minune să-l aducă acasă în viaţă.

Mayaan Sherman, mama lui Ron: Ultimele lui cuvinte au fost: Vă iubesc pe toţi! 

Părinţii lui Ron au trecut prin toate etapele disperării

Părinţii lui Ron au trecut prin toate etapele disperării: de la lacrimi, la furie şi, în final, la o neputinţă devastatoare. Tânărul cu ochi mari, mereu vesel, e în mâinile teroriştilor Hamas de aproape două săptămâni. Îşi făcea stagiul militar şi asigura paza la un punct de trecere a comercianților între Gaza și Israel, când a avut loc asaltul. 

Pe acelaşi subiect

Mayaan Sherman, mama lui Ron: Este primul loc în care teroriştii au intrat. Era între ture. Era în pantaloni scurţi şi tricou. Dormea. S-au dus la adăpost pentru că au auzit bombardamentele. Mi-a dat mesaj: Mamă, ceva nu e în regulă, nu este ca de obicei! Nu sună ca de obicei! Am înţeles că nu erau rachete, erau grenade şi bombe. Aceasta este filmarea pe care mi-a trimis-o Ron! Auziţi, nu sunt rachete. Sunt grenade. 

Ron privea moartea în ochi şi era singur: "A fost extrem de cumplit pentru mine"

"Mamă, sunt terorişti în interiorul bazei!" Ce o sfâşie pe interior este că fiul ei privea moartea în ochi şi era singur.

Mayaan Sherman, mama lui Ron: Mi-a scris: Ce să fac? A fost extrem de cumplit pentru mine. Mamă, ce să fac? Să mă duc înapoi în dormitor unde dormeam? I-am spus nu, stai acolo. După ce nu mi-a mai scris, am crezut că este mort!

Au urmat ore cumplite în aşteptarea unui semn.

Mayaan Sherman, mama lui Ron: Până nu am primit poza asta nu am ştiu că este viu. Am fost uşuraţi. Nu părea rănit. Nu pot să mă uit la el. Când te gândeşti la fiul tău că este răpit de aceste bestii teribile ...nu pot să dorm. Când apuc să închid ochii, mă trezesc dintr-o dată şi mă gândesc: Oare ce îi fac acum? Auzim bombardamentele şi ne gândim că ar putea fi ultimele lui clipe.

"Fiecare zi este ca un roller coaster de emoţii"

Zilele trec la fel, sub semnul terorii şi al speranţei.

Mayaan Sherman, mama lui Ron: Fiecare zi este ca un roller coaster de emoţii. Te trezeşti dimineaţa, eşti plin de speranţă şi dintr-o dată primeşti o ştire. Nu ştii dacă e adevărat sau nu. Te prăbuşeşti. Aşa trec zilele noastre acum! Este un război psihologic pentru noi să ne trimită astfel de poze şi videoclipuri.

Femeia nu acceptă ca viaţa fiului ei să ajungă monedă de schimb într-un război cumplit. 

Mayaan Sherman, mama lui Ron: Nu îl vreau mort! Puteţi să îl lăsaţi acolo, le-am spus tuturor. Nu le daţi nici măcar un terorist din închisorile noastre doar pentru cadavrul lui.

Reporter: Credeţi că Guvernul, autorităţile, IDF fac tot ce pot să vă elibereze fiul?

Mayaan Sherman, mama lui Ron: Simt că îi sacrifică. Dar sper că mă înşel. 

Tatăl lui Ron, mesaj viral pentru Leo Messi

Nici nu mai are putere să intre în camera băiatului. Acolo unde pasiunile lui Ron, din vremuri de pace, par dintr-o altă viaţă.

- Aceasta este camera lui. Mie îmi este greu să intru!

- Messi, steagul Argentinei. A mers la fiecare meci?

- Da!

- Soţul meu i-a cerut ajutorul pentru că este cetăţean argentinian. A ajuns viral acest mesaj. 

Tatăl lui Ron (mesaj pentru Leo Messi): Nu ştiu dacă acest mesaj va ajunge la tine. Dar, ca tată, fac tot ce-mi stă în putere ca fiul meu să se întoarcă. Ştiu că doar câteva cuvinte din partea ta pot să facă miracole pentru Ron şi argentinienii sechestraţi de Hamas!

Ron are dublă cetăţenie - israeliană şi argentiniană. Este nepotul lui Leon Gieco, un artist extrem de cunoscut în Ţara Tangoului. 

Leon Gieco, unchiul lui Ron: Cer o ieşire paşnică din acest conflict crud. Cer întoarcerea nepotului meu, Ron Sherman. Mă rog la Dumnezeu ca durerea să nu rămână indiferentă! 

Copii, femei și bătrâni israelieni, ţinuţi ostatici în Gaza

Sunt cel puţin 200 de ostatici ţinuţi în Gaza. Copii, femei și bătrâni israelieni, alături de militari. Printre ei, şi Bar - un tânăr de 21 de ani, cu origini româneşti. Bar era la festivalul Super Nova, eveniment transformat într-un masacru. Făcea parte din echipa organizatorilor.

- Primul lucru pe care l-a făcut a fost să ajute oamenii de acolo (n.r. - festival), să deschidă porţile. Când bombardamentele au început, a sunat-o pe mama lui şi i-a spus că o să vină acasă după ce îi salvează pe oameni. Iar din cauza asta a fost răpit. 

Câteva ore mai târziu, Hamas publica un videoclip. Într-o încăpere cât o debara, fără ferestre, opt tineri, legați de mâini, stau pe jos. Printre ei, într-un colț, familia l-a recunoscut pe Bar. 

- Îmi e teamă că îl vor omorî sau îl vor răni. Fiţi oamenI, vă rog! Eliberaţi toţi ostaticii! Nu v-au făcut nimic. Sunt copii, femei, bărbaţi care nu v-au făcut nimic. Dacă vreţi, luptaţi! Dar nu cu ei!

Ostaticii răpiţi din Israel sunt păziţi de un grup secret al Hamas, cunoscut ca unitatea din umbră. Ar fi fost înfiinţat în 2006, în momentul în care a fost răpit un soldat israelian. Cinci ani l-au ţinut în captivitate. Militarul a fost eliberat în schimbul a aproape 1.000 de deţinuţi palestinieni, în cadrul unui acord considerat istoric. Îmbrăcaţi mereu în negru din cap până în picioare, cu feţele acoperite şi o bandană verde, luptătorii şi-au făcut un titlu de glorie din faptul că au reuşit să ţină în şah Mossadul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » "Vă iubesc pe toţi". Ultimele cuvinte ale lui Ron, înainte de a fi răpit de teroriştii Hamas. Părinţii lui trec prin toate etapele disperării: lacrimi, furie, neputinţă