Video Vaccinul Covid Pfizer a fost aprobat pentru utilizare, în Marea Britanie
Marea Britanie a devenit prima țară din lume care a aprobat vaccinul coronavirus Pfizer / BioNTech, pentru utilizare pe scară largă.
Autoritatea de reglementare britanică, MHRA, spune că vaccinul, care oferă o protecție de până la 95% împotriva bolii Covid-19, este sigur pentru lansare săptămâna viitoare.
Imunizările ar putea începe în câteva zile, pentru persoanele din grupuri cu prioritate ridicată.
Marea Britanie a comandat deja 40 de mii de doze - suficient pentru a vaccina 20 de mii de oameni, cu două doze fiecare.
Aproximativ 10 milioane de doze ar trebui să fie disponibile în curând, primele 800.000 ajungând în Marea Britanie în următoarele zile.
Când va fi vaccinul Covid disponibil în România
E posibil să avem două vaccinuri Covid în România, din primăvară.
Klaus Iohannis a anunţat că, în acest moment, există mai multe tipuri de seruri aflate în faze avensate de aprobare. "E posibil ca la începutul anului să avem 2-3 poate 4 tipuri de vaccin. E posibil să avem poate și 2 vaccinuri disponibile în România, în tranșe", a spus Iohannis.
Cel mai rapid vaccin care a fost aprobat vreodată
Este cel mai rapid vaccin care a trecut de la concept la realitate, având nevoie de doar 10 luni pentru a urma aceiași pași de dezvoltare care se întind în mod normal pe un deceniu.
Directorul executiv al NHS, Sir Simon Stevens, a declarat că serviciul de sănătate britanic se pregătește pentru „cea mai mare campanie de vaccinare din istoria țării”.
Aproximativ 50 de spitale sunt în regim de așteptare, iar în prezent sunt înființate centre de vaccinare. Şi România a anunţat înfiinţarea de centre de vaccinare.
Deși vaccinarea poate începe, oamenii trebuie să rămână vigilenți și să respecte regulile coronavirusului pentru a opri răspândirea, spun experții.
Asta înseamnă păstrarea distanței sociale și a măștilor de protecţie, testarea să continue, iar persoanele infectate să se izoleze sau să se interneze în spital.
Ce este vaccinul?
Este un nou tip de vaccin, numit ARNm, care folosește un fragment mic de cod genetic din virusul pandemic pentru a învăța organismul cum să lupte împotriva Covid-19 și să construiască imunitatea. Un vaccin ARNm nu a mai fost aprobat pentru utilizare la om până acum, deși oamenii le-au primit în studiile clinice.
Vaccinul trebuie păstrat la aproximativ -70C și va fi transportat în cutii speciale, ambalate în gheață uscată. Odată livrat, poate fi păstrat până la cinci zile la frigider.
Cine îl va obține și când?
Experții au întocmit o listă cu priorități provizorii, care vizează persoanele cu cel mai mare risc. Primii sunt rezidenții și personalul de îngrijire la domiciliu, urmat de persoanele de peste 80 de ani și de alți lucrători din domeniul sănătății și asistenței sociale.
Urmează imunizarea în masă a tuturor celor peste 50 de ani, precum și a persoanelor mai tinere cu condiții de sănătate preexistente, pe măsură ce mai multe stocuri devin disponibile în 2021. Se administrează ca două injecții, la distanță de 21 de zile, a doua doză fiind un rapel.
Alte vaccinuri Covid?
Există și alte vaccinuri promițătoare care ar putea fi aprobate în curând.
Compania Moderna folosește aceeași abordare a ARNm ca vaccinul Pfizer și oferă o protecție similară. Marea Britanie a precomandat 7 milioane de doze, care ar putea fi gata până în primăvară.
Marea Britanie a comandat alte 100 de milioane doze de un alt tip de vaccin Covid de la Universitatea Oxford și AstraZeneca. Acest vaccin folosește un virus inofensiv, modificat pentru a semăna mult mai mult cu virusul care provoacă Covid-19.
Rusia a folosit un alt vaccin, numit Sputnik, iar armata chineză a aprobat un alt vaccin realizat de CanSino Biologics. Ambele funcționează într-un mod similar cu vaccinul Oxford.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰