Antena Meniu Search
x

Vestele galbene readuc haosul la Paris, la un an de la declanşarea protestelor

"Vestele galbene" au revenit pe străzile Parisului, pentru a marca un an de la declanşarea protestelor. Iar manifestaţiile au degenerat în violenţe chiar de la început.

de Redactia Observator

la 17.11.2019, 15:55

Vezi și

"Vestele galbene" au revenit pe străzile Parisului, pentru a marca un an de la declanşarea protestelor. Iar manifestaţiile au degenerat în violenţe chiar de la început. Grupuri de tineri furioşi au incendiat maşini, au ridicat baricade şi au atacat forţele de ordine. Acestea au ripostat cu tunuri cu apă şi cu gaze lacrimogene.

Numărul manifestanţilor cu veste galbene a fost de zece ori mic decât pe 17 noiembrie anul trecut, când aproape 300.000 de oameni invadau străzile marilor oraşe franceze.

Iar la Paris, protestatarii violenţi nu au fost mai mulţi de două-trei sute. Destui, însă, pentru a readuce haosul pe bulevarde.

Aşa-numiţii ultraşi au blocat circulaţia cu baricade în flăcări, au incendiat maşini şi i-au atacat cu pietre de pavaj pe poliţişti şi chiar pe pompieri. În aceste condiţii, prefectul a interzis o manifestaţie, iniţial autorizată, ceea ce i-a înfuriat şi mai tare pe protestatari.

O maşină de poliţie a fost răsturnată chiar în faţa prefecturii, iar în alt cartier, doi jandarmi au fost nevoiţi să se refugieze într-un magazin ca să nu fie linşaţi

Forţele de ordine au reuşit să pună capăt protestelor doar folosind mult gaz lacrimogen. Chiar şi manifestanţii mai puţin violenţi nu şi-au ascuns mânia împotriva guvernului şi a preşedintelui Emmanuel Macron.

Aproape 150 de persoane au fost reţinute la Paris, unde mai mulţi poliţişti au fost răniţi. Confruntări au avut loc şi la Lyon, Marseille şi Nantes.

Începută acum un an, ca un protest faţă de o taxă pe carburant, mişcarea "vestelor galbene" s-a transformat, apoi, într-una de contestare a politicii lui Macron.

În ultimele luni, manifestaţiile şi-au redus amploarea, dar acum ele s-ar putea intensifica.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Vestele galbene readuc haosul la Paris, la un an de la declanşarea protestelor