Antena Meniu Search
x

VIDEO. China a zdrobit cu violență un protest. Sute de oameni s-au trezit cu conturile blocate de 4 bănci: "Dați-ne banii!"

Autoritățile chineze au înăbuşit duminică în mod violent un protest pașnic. Sute de persoane şi-au cerut în zadar economiile. Mai multe bănci au îngheţat conturile clienţilor din cauza unei crize de numerar, relatează CNN. Patru bănci din provincia Henan au suspendat de la mijlocul lunii aprilie orice retragere de bani.

de Redactia Observator

la 11.07.2022, 17:32

Vezi și

Din luna aprilie încoace, patru bănci rurale din provincia Henan, centrul Chinei, au înghețat depozite în valoare de mai multe milioane de dolari. A afectat traiul a sute de mii de clienți într-o economie deja lovită de lockdown-urile cauzate de valurile de Covid.

Clienții care și-au pierdut accesul la bani au organizat în ultimele două luni mai multe demonstrații în orașul Zhengzhou, capitala provinciei Henan. Duminică, peste 1.000 de deponenți din toată China s-au adunat în fața sucursalei din Zhengzhou a băncii centrale, Banca Populară a Chinei, pentru a lansa cel mai mare protest de până acum.

Acesta a fost și unul dintre cele mai mari proteste din China în pandemie. Călătoriile interne sunt limitate în China de diverse restricții de circulație cauzate de Covid. Luna trecută, autoritățile din Zhengzhou au modificat chiar permisele sanitare pentru a restricționa deplasarea protestatarilor. Permisul sanitar este încă cerut în China pentru a primi acces în instituţii publice, centre comerciale, dar şi în anumite mijloace de transport. Manipularea permisele sanitare a stârnit nemulțumire la nivel național.

Majoritatea protestatarilor au sosit la sediul băncii cu noaptea-n cap pentru a evita să fie interceptați de autorități. Mulțimea, care includea bătrâni și copii, a ocupat scările lungi din afara băncii. "Dați-ne banii!" au strigat protestatarii fluturând steaguri naționale. Folosirea steagurilor naționale în semn de patriotism este o strategie obișnuită a protestatarilor din China, unde disidența este strict suprimată. Tactica este menită să arate că nemulțumirile lor sunt doar împotriva guvernelor locale și că se bazează pe guvernul central pentru ajutor. Protestatarii au purtat banderole cu mesaje în care autorităţile locale erau acuzate de "corupţie", iar poliţia, de "violenţe".

Pe acelaşi subiect

”Împotriva corupției și violenței guvernului din Henan”, se putea citi în engleză pe un mesaj afișat. Un portret al lui Mao Zedong a fost lipit pe un stâlp la intrarea în bancă. Peste stradă, sute de polițiști și agenți de securitate, unii în uniforme și alții în civil, s-au adunat și au înconjurat zona, în timp ce protestatarii în făceau ”gangsteri”. 

Manifestaţia chinezilor nemulţumiţi a fost dispersată violent

În jurul orei 11 dimineața, polițiștii au luat cu asalt scările și s-au ciocnit cu protestatarii, care au aruncat cu sticle și alte obiecte în ei. Au urmat scene de haos, polițiștii târau protestatari pe scări și îi băteau pe cei care opuneau rezistență, inclusiv femei și bătrâni, potrivit martorilor și filmărilor postare pe rețelele de socializare. Un tânăr de 27 de ani a fost lovit de șapte sau opt paznici și trântit la pământ înainte de a fi reținut. Martorii au povestit că au fost șocați de violența bruscă din partea forțelor de securitate.

"Nu mă așteptam să fie atât de violenți și nerușinați de data aceasta. Nu a existat nici o comunicare, nici un avertisment înainte să ne disperseze cu brutalitate", a spus pentru CNN un protestatar sub protecția anonimatului. "De ce ne-ar bate angajații guvernamentali? Suntem oameni obișnuiți care ne cerem depozitele înapoi, nu am greșit cu nimic.”

Protestatarii au fost aruncați în zeci de autobuze și trimiși în locurile de detenție improvizate din oraș, de la hoteluri și școli până la fabrici. Cei răniți au fost escortați la spitale; mulți au fost eliberați din detenție până la sfârșitul zilei de duminică. 

Într-un video filmat duminică, un bărbat, cu ochii umflaţi, a declarat că a fost bătut de "huligani" şi urcat într-un autobuz de către forţele de ordine. Un manifestant a declarat pentru AFP că au existat protestatari "loviţi" şi "răniţi" de persoane neidentificate. În alte imagini se vede cum unii protestatari rezistă la un asalt al unor persoane în civil.

Duminică noaptea, autoritatea de reglementare bancară din Henan a transmis o declarație scurtă, spunând că ”departamentele relevante” accelerează eforturile de verificare a informațiilor despre fondurile clienților la cele patru bănci rurale. ”Autoritățile vin cu un plan pentru a rezolva problema, care va fi anunțat în viitorul apropiat”, se arată în comunicat.

Poliția din Xuchang, un oraș învecinat cu Zhengzhou, a declarat că a arestat membri ai unei presupuse ”grupări de infractori”, acuzată că a preluat controlul asupra băncilor rurale din Henan începând cu 2011 – prin ”manipularea directorilor băncilor”. Suspecții au fost acuzați și că au transferat ilegal fonduri prin împrumuturi fictive, a spus poliția, adăugând că unele dintre fondurile și bunurile lor au fost confiscate. Comunicatul nu precizează numărul persoanelor arestate şi nu face nicio legătură directă cu manifestaţia de duminică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » VIDEO. China a zdrobit cu violență un protest. Sute de oameni s-au trezit cu conturile blocate de 4 bănci: "Dați-ne banii!"