Antena Meniu Search
x

Capitala Lituaniei transformă spațiile publice în terase și salvează cafenelele de la faliment

Capitala Lituaniei a găsit soluția salvatoare pentru restaurantele și localurile amenințate de faliment, din cauză că nu pot asigura noile reglementări pentru siguranța populației, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 29.04.2020, 09:37

Localuri deschise de-a lungul unei străzi din Vilnius, Lituania
Localuri deschise de-a lungul unei străzi din Vilnius, Lituania - Pixabay
  • Administrația din Vilnius pune spațiile publice la dispoziția micilor afaceriști.
  • 160 de localuri au preluat, gratuit, zone publice din oraș unde vor amenaja terase.

Administrația din Vilnius a anunțat că va acorda, gratuit, mare parte din spațiul public proprietarilor de baruri și restaurante, greu loviți de pandemie, astfel încât să poată pună la dispoziția clienților mese în aer liber, care să respecte regulile de distanțare socială.

Statul baltic, care a înregistrat aproape 1.500 de cazuri de coronavirus și 44 de decese, a permis redeschiderea cafenelelor și restaurantelor cu terase, la începutul acestei săptămâni, ca parte a unei strategii de ieşire din izolare, scrie The Guardian.

Însă nu toate localurile dispun de spații în aer liber, așa că primarul din Vilnius le-a sărit în ajutor.

Prin urmare, proprietarii de cafenele și nu numai sunt invitați să folosească spațiile publice din apropiere, fie că vorbim de piețe ori de trotuare, pentru a amenaja mese destinate clienților.

”Siguranța publică a rămas prioritatea principală a orașului”, spune primarul Remigijus Šimašius, iar această măsură vine în ajutorul cafenelelor „să reînceapă activitatea, să-și aducă oamenii la muncă și să țină Vilnius în viață”.

Până acum, 18 zone administrate de primăria orașului, inclusiv piața centrală a Catedralei, au fost deschise pentru cafenele și restaurante.

Măsura anunțată de administrația de la Vilnius a venit ca o gură de aer pentru proprietarii de localuri, peste 160 de solicitări fiind depuse în câteva ore.

„A venit exact la timp”, a declarat Evalda Šiškauskienė, de la Asociația lituaniană de hoteluri și restaurante, adăugând că ”măsura va readuce viața pe străzile orașului, dar fără a încălca cerințele de securitate”.

În Lituania, Ministerul Sănătății a impus reguli stricte de distanțare fizică și măsuri de siguranță. Magazinele trebuie să limiteze numărul de clienți prezenți în incintă, măștile de protecție rămân obligatorii în toate spațiile publice, iar mesele de cafenele și restaurantele trebuie să fie amplasate la cel puțin doi metri distanță.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Capitala Lituaniei transformă spațiile publice în terase și salvează cafenelele de la faliment