Antena Meniu Search
x

Urmările revoltei lui Prigojin: Putin supravieţuieşte rebeliunii Wagner, dar e obligat să cadă la înţelegere - ANALIZĂ

Şeful grupării paramilitare ruse Wagner Evgheni Prigojin a acceptat să plece în exil în Belarus, a anunţat Kremlinul, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a fost nevoit să accepte o amnistie pentru a pune capăt rebeliunii militare, relatează AFP, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 25.06.2023, 14:34

Urmările revoltei lui Prigojin: Putin supravieţuieşte rebeliunii Wagner, dar e obligat să cadă la înţelegere - ANALIZĂ
- Profimedia

Acest acord a pus capăt ameninţării ca armata privată a lui Evgheni Prigojin să ia cu asalt Moscova, însă rebeliunea Wagner a dezvăluit cât de fragil este regimul lui Vladimir Putin, estimează unii analişti. Măsuri de securitate impuse în cadrul unei ”operaţiuni antiteroriste” erau în continuare în vigoare duminică, locul unde se află Evgheni Prigojin este necunoscut, iar trupele sale au părăsit un cartier general militar pe care l-au cucerit în sudul Rusiei.

Vechiul conflict dintre Prigojin şi ierarhia militară superioară cu privire la desfăşurarea operaţiunii ruse în Ucraina a debordat sâmbătă, când forţe Wagner au cucerit această bază în Rostov-pe-Don şi au plecat într-un lung marş către Moscova. Putin a denunţat această rebeliune drept o ”trădare” şi a ameninat să-i ”pedepsească” pe autori, pe care i-a acuzat că împing Rusia pe marginea prăpastiei războiului civil - însă a acceptat rapid, apoi, un acord încropit rapid pentru a evita cea mai gravă criză în domeniul securităţi din Rusia din ultimele decenii.

Wagner s-a întors din marşul spre Moscova pentru a evita "vărsarea de sânge rusesc"

La doar câteva ore după anunţul-surpriză al lui Prigojin că forţele sale se întorc în baze pentru a evita ”vărsarea de sânge rusesc”, Kremlinul a anunţat că fostul aliat al lui Putin pleacă în Belarus şi că Rusia nu-l va ancheta nici pe el şi nici trupele sale. Wagner s-a retras până duminică duminică dimineaţa din Rostov-pe-Don, a anunţat guvernatorul regional. Însă, înainte de plecare, zeci de locuitori au aplaudat şi au scandat "Wagner! Wagner!" în faţa sediului cartierului general pe care mercenarii l-au cucerit.

Pe acelaşi subiect

Ucraina a anunţat, în acest haos, că-şi intensifică contraofensiva împotriva trupelor ruseşti şi a ironizat o umilire a lui Putin. Unii analişti afirmă că acest acord arată o slăbire a acaparării puterii de către liderul de la Kremlin. Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat că a negociat armistiţiul cu Prigojin. Moscova i-a mulţumit, după aceea, însă observatori consideră că această intervenţie a lui Lukaşenko, considerat un aliat de rang inferior al lui Putin, o sursă de stânjeneală în sine.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunţat ulterior că dosarul penal deschis de FSB împotriva lui Prigojin va fi abandonat şi că acesta pleacă în Belarus, iar membrii Wagner care au luat parte la ”rebeliunea armată” nu vor fi urmăriţi penal. În Ucraina, un consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a scris pe Twitter că ”Prigojin l-a umilit pe Putin/statul şi a arătat că nu mai deţine monopolul violenţei”.

Rusia afirmă că rebeliunea nu a avut miciun impact asupra campaniei sale în Ucraina, însă Kievul a anunţat că aceste tulburări oferă o ”fereastră de oportunitate” în continuarea contraofensivei mult aşteptate. Unii experţi consideră că acest armistiţiu probabil că nu este sfârşitul poveştii conflictului lui Prigojin cu Moscova şi că Putin este obligat, acum, să ia măsuri pentru a-şi restaura autoritatea. Armata lui Prigojin furnizează unele dintre cele mai performante trupe de şoc în Ucraina şi desfăşoară mai multe oeraţiuni mercenare în Orientul Mijlociu şi Africa de Vest.

Aceste misiuni sunt considerate ca fiind susţinute de Kremlin şi constau în operaţiuni de influenţare, menite să obţină favoruri din partea unor guverne africane şi acces la resurse minerale. ”Criza instituţiilor şi încrederii nu le era evidentă multor ruşi şi Occidentului, ieri. Azi ea este clară”, declară AFP un analist politic independent, Konstantin Kalacev. ”Îndemnul la unitate de ieri al unor reprezentanţi ai elitelor nu face decât să confirme acest lucru, În spatele lor există o criză a instituţiilor şi a dricilor pentru ei înşişi”, spune el.

Liderii ruşi sunt îngrijoraţi de faptul că civili au aplaudat unităţi în Rostov, subliniază el. ”Poziţia lui Putin este slăbită”, declară el. ”Putin l-a subestimat pe Prigojin, la fel cum l-a subestimat mai înainte pe Zelenski. Ar fi putut să oprească asta pur şi simplu sunându-l pe Prigojin, dar nu a făcut-o”. Rolul direct al lui Lukaşenko în negocierrea armistiţiului este ”umilitor pentru Putin”, potrivit Institutului Stidiului Războiului (ISW), un centru de reflecţie cu sediul la Washington.

”Kremlinul se confruntă acum cu un echilibru instabil”, consideră ISW. ”Acordul negociat de către Lukaşenko este o reparaţie pe termen scurt, nu o soluţie pe termen lung, iar rebeliunea lui Prigojin a dezvăluit slăbiciuni grave la Kremlin şi la Ministerul rus al Aărării”, potrivit centrului. Statele Unite şi aliaţii lor din Occident, care susţin Ucraina în conflictul cu Rusia, au rămas, în mod public, în marja revoltei, de frică că Putin putea piede controlul acestei ţări dotate cu arma nucleară. Securitatea a fost consolidată în centrutl Moscovei, unde bărbaţi înarmaţi şi purtând veste antiglonţ păzesc sediul Parlamentului, iar Piaţa Roşie a fost închisă publicului. ”Nu ştiu cum să reacţionez. În orice caz, este foarte trist că se întâmplăacest lucru”, declară AFP Elene, în vârstă de 35 de ani, care refuză să-şi spună numele.

"O lovitură aplicată Rusiei"

Sâmbătă, în timp ce forţele Wagner se îndreptau către nord, spre Moscova, pe M4, o autostradă importantă, Putin l-a acuzat pe Prigojin de o ”înjunghiere în spate” care ameninţă însăşi existenţa Rusiei. ”Orice tulburare internă este o ameninţare de moarte la adresa statului nostru şi a noastră ca naţiune. Ambiţii extravagante şi interese personale au condus la trădare”, a acuzat Putin, referindu-se la Prigojin, care şi-a început ascensiunea ca antrepenor în catering.

În timp ce gruparea sa lupta în prima linie a fensivei ruse în Ucraina, el l-a acuzat în mai multe rînduri pe ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi pe şeful Statului major valeri Gherasimov de subaprovizionarea unităţilor sale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Urmările revoltei lui Prigojin: Putin supravieţuieşte rebeliunii Wagner, dar e obligat să cadă la înţelegere - ANALIZĂ