Antena Meniu Search
x

Volodimir Zelenski, a doua vizită în afara Ucrainei. S-a dus în Londra și va ține un discurs în fața parlamentului

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va face o vizită oficială în Regatul Unit, cea de-a două deplasare în afara țării sale de la începutul invaziei ordonate de Vladimir Putin. Informațiile citate de BBC indică faptul că liderul de la Kiev urmează să de întâlnească cu premierul Rishi Sunak și să țină un discurs în fața Parlamentului britanic. De la începutul războiului, Londra a fost un aliat apropiat al ucrainenilor prin transporturile de arme și echipamente, dar și prin susținerea sancțiunilor impuse de UE și SUA.

de Redactia Observator

la 08.02.2023, 11:46

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
Volodimir Zelenski, o doua vizită în afara Ucrainei. S-a dus la Londra și va ține un discurs în fața parlamentului - Profimedia

Aceasta este cea de-a doua oară de la începutul războiului când Volodimir Zelenski își părăsește țara, prima oară fiind la finalul anului trecut în Statele Unite ale Americii. Vizita vine și în contextul în care Regatul Unit este unul dintre cei mai importanţi susţinători militari ai Ucrainei. Londra a trimis Kievului ajutoare militare - armament şi echipament - în valoare de peste două miliarde de lire sterline (2,5 miliarde de dolari).

Volodimir Zelenski se va întâlni cu prim-ministrul britanic Rishi Sunak, precum și cu trupele ucrainene care sunt antrenate în Marea Britanie. Politicienii vor discuta despre sprijinul Marii Britanii pentru Ucraina, începând cu un val imediat de echipamente militare pentru această țară, a precizat Downing Street.

Biroul lui Sunak a anunțat planuri de extindere a instruirii pentru Forțele Armate ale Ucrainei care luptă pe mare și în aer - inclusiv piloți de avioane de luptă și pușcași marini - și de accelerare a furnizării de echipamente militare.

"Vizita președintelui Zelenski în Marea Britanie este o dovadă a curajului, a determinării și a luptei țării sale și o mărturie a prieteniei de nezdruncinat dintre cele două țări ale noastre", a declarat premierul într-un comunicat.

Pe acelaşi subiect

Speculații legate de o vizită la Bruxelles

La începutul săptămânii au apărut speculații potrivit cărora Zelenski va pleca în străinătate pentru a se întâlni cu liderii UE la Bruxelles, în condițiile în care au existat preocupări legate de securitate în legătură cu această călătorie.

O sursă de la Parlamentul European a vorbit despre "probabilitatea organizării unei sesiuni plenare extraordinare joi, 9 februarie, în prezenţa lui Volodimir Zelenski, preşedinte al Ucrainei". Alte două surse parlamentare au confirmat această informaţie, sub acoperirea anonimatului.

Liderul ucrainean beneficiază de o "invitaţie permanentă" la Bruxelles, s-a mulţumit să declare un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European, Charles Michel. Preşedinţia ucraineană nu a confirmat nici ea această vizită care ridică probleme de securitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Volodimir Zelenski, a doua vizită în afara Ucrainei. S-a dus în Londra și va ține un discurs în fața parlamentului