Antena Meniu Search
x

Video Weekend de foc în Europa: Temperaturi record în Grecia, Italia, Polonia şi Germania

Europa se aşteaptă la un weekend de foc. În sudul continentului se vor atinge, din nou, temperaturi de peste 40 de grade, la fel ca zilele trecute. Dar valorile vor fi neobişnuit de ridicate şi în ţări ca Polonia, Germania sau Cehia. Iar meteorologii avertizează că săptămâna viitoare va veni un nou val de căldură. 

de Redactia Observator

la 15.07.2023, 10:20

Vezi și

În Grecia, milioane de oameni au îndurat temperaturi de peste 39 de grade Celsius. În unele zone, mercurul a urcat însă şi până la 43. La Atena s-au înregistrat doar 41 de grade, dar pentru că pe Acropole este de obicei mai cald decât în restul oraşului, accesul a fost închis la ora 12, mult mai devreme decât de obicei.

Mulţi turişti au fost dezamăgiţi, pentru că noul program nu fusese anunţat dinainte, dar autorităţile nu au avut de ales. Mai mulţi oameni au leşinat din cauza căldurii, iar voluntarii Crucii Roşii au avut mult de lucru. 

Stella Katsoulopoulou: Au fost mult mai multe incidente decât ieri, oameni care au leşinat, au avut ameţeli iar câteva persoane mai în vârstă nu mai puteau să meargă normal. 

Recorduri de temperatură au fost consemnate şi în Italia şi, la fel ca în Grecia, oamenii s-au îndreptat către mare pentru a se mai răcori. Administratorii unei plaje de lângă Roma au avut ideea să permită şi accesul câinilor de companie care suferă şi ei din cauza căldurii. Până la 150 de patrupede sunt binevenite aici în timpul sezonului fierbinte. 

Stăpân: Este foarte bucuros să vină la plajă, în primul rând pentru că îi face bine şi cred că simte şi el asta, iar în acest fel putem fi mereu împreună. 

Meteorologii le aduc, însă, italienilor veşti proaste. Săptămâna viitoare, Peninsula va fi lovită de al doilea val de căldură, cu 43 de grade la Roma şi 48 de grade în sud. În insulele Canare, din Spania, s-au atins deja 46 de grade ziua şi 39 noaptea. Nici centrul Europei nu stă mai bine: în Cehia, specialiştii avertizează că, în următoarele zile, temperatura poate urca peste 38 de grade, ceea ce este foarte mult pentru acea ţară. 

Fenomenul asociat cu schimbările climatice nu se limitează la Europa: şi în sudul Statelor Unite sunt aşteptate noi recorduri de caniculă. 

Adrian Hinckley: Când eşti supraîncălzit, ca acum, începi să te simţi obosit, iritabil, mânios, nu mai gândeşti limpede. 

La Phoenix, în Arizona, maximele au depăşit 43 de grade Celsius în 15 zile la rând. Recordul oraşului este de 18 zile, dar nimeni nu se îndoieşte că va fi întrecut. În oraş au fost amenajate clinici mobile pentru îngrijirea oamenilor străzii care, fără protecţie împotriva soarelui necruţător, suferă deshidratare severă şi chiar arsuri. Şi la Las Vegas se prevede că se vor depăşi 47 de grade, recordul absolut de temperatură al oraşului. În total, peste o treime din locuitorii Statelor Unite trăiesc, în prezent, sub avertismente de diferite grade pentru căldură extremă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri externe » Weekend de foc în Europa: Temperaturi record în Grecia, Italia, Polonia şi Germania