Antena Meniu Search
x

Zelenski: "Ce fac trupele ruse la Mariupol reprezintă o crimă împotriva umanităţii"

Atacurile forţelor ruse asupra oraşului Mariupol constituie o 'crimă împotriva umanităţii', a denunţat marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un moment în care o nouă rundă de negocieri între Rusia şi Ucraina a avut loc la Istanbul, relatează AFP.

de Redactia Observator

la 29.03.2022, 16:42

președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
Zelenski: "Ce fac trupele ruse la Mariupol reprezintă o crimă împotriva umanităţii" - Abaca Press via Hepta

'Ceea ce fac trupele ruse la Mariupol reprezintă o crimă împotriva umanităţii, ceva ce se derulează în direct sub ochii planetei', a declarat Zelenski într-o intervenţie în format de videoconferinţă în parlamentul danez, acuzând Moscova de bombardarea deliberată a locurilor unde se adăposteau civili în oraşul asediat din sud-estul Ucrainei. 'Ei chiar aruncă în aer adăposturi, deşi ştiau foarte bine că acolo se ascund civili, femei, copii, bătrâni', a afirmat preşedintele ucrainean în faţa premierului şi a deputaţilor din această ţară scandinavă.

O rachetă rusească a lovit marţi dimineaţă clădirea administraţiei regionale din Mykolaiv (Nikolaev), în apropiere de Odesa. 'Din câte ştim acum, şapte persoane au fost ucise, iar alte 22 rănite, în timp ce oamenii mai caută încă sub dărâmături potenţiali supravieţuitori', a afirmat Zelenski. 'Nu erau obiective militare la Mykolaiv, locuitorii acestui oraş nu prezintă nicio ameninţare pentru Rusia. Dar chiar şi aşa, la fel ca toţi ucrainenii, şi ei au devenit ţinta trupelor ruse', a denunţat liderul de la Kiev.

Preşedintele Ucrainei a cerut Europei şi Danemarcei să-şi apere valorile în faţa Rusiei

'Ce se poate spune despre protecţia drepturilor omului şi libertăţii pe continentul european, când nu este nicio crimă împotriva umanităţii care să nu fi fost comisă de ocupanţi?', a întrebat el retoric, acuzând în special forţele ruse pentru comiterea de violuri.

Curtea Penală Internaţională (CPI), cu sediul la Haga, a deschis la 3 martie o anchetă privind acuzaţiile de crime de război în Ucraina.

Zelenski, care s-a exprimat în faţa a zece parlamente occidentale, urmează să aibă o intervenţie miercuri, la ora locală 14:00 (12:00 GMT), în legislativului norvegian.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Zelenski: "Ce fac trupele ruse la Mariupol reprezintă o crimă împotriva umanităţii"