Antena Meniu Search
x

Zelenski dă vina pe o scurgere de informaţii pentru eşecul contraofensivei: Planurile noastre au fost pe masa Kremlinului cu mult înainte

Război în Ucraina. Volodimir Zelenski susține că mult discutata contraofensivă de anul trecut a eșuat din cauza unei scurgeri de informații, care i-a ajutat pe ruși să-și pregătească apărarea. Zelenski s-a plâns că planurile Kievului erau pe masa Kremlinului înainte de începerea acțiunilor de contraofensivă. Separat şi ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a trimis săgeţi către Occident: jumătate din armele occidentale promise Ucrainei sunt livrate cu întârziere. Liderul de la Kiev a mai spus că ruşii se pregătesc de o nouă ofensivă la vară, dar dezvăluie că Ucraina are "un plan clar" pentru această vară.

de Redactia Observator

la 26.02.2024, 11:36

Zelenski dă vina pe o scurgere de informaţii pentru eşecul contraofensivei: Planurile noastre au fost pe masa Kremlinului cu mult înainte
Zelenski dă vina pe o scurgere de informaţii pentru eşecul contraofensivei: Planurile noastre au fost pe masa Kremlinului cu mult înainte - Getty Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a sugerat duminică că planurile pentru mult discutata contraofensivă a Kievului de anul trecut au fost divulgate Rusiei cu mult înainte, relatează France 24. Contraofensiva ucraineană din 2023, alimentată cu arme occidentale de miliarde de dolari, a eşuat în mare parte pentru că nu a reuşit să spargă liniile de apărare și fortificații rusești.

"Planurile noastre de acțiune contraofensive erau pe masa Kremlinului înainte de începerea acțiunilor de contraofensivă", a declarat Zelenski duminică la o conferință de presă la Kiev.

Contactată de AFP, administrația prezidențială de la Kiev a confirmat că Zelenski s-a referit la faptul că Moscova a obținut informații sensibile privind planificarea militară. Zelenski nu a oferit alte detalii despre scurgerea de informaţii.

El a continuat spunând că Ucraina pregătește mai multe versiuni ale strategiei sale de luptă pentru 2024, pentru a evita repetarea greşelilor din trecut. Întrebat dacă Ucraina are planuri pentru o nouă contraofensivă în acest an, el a spus: "Avem un plan, un plan clar. Mai multe planuri vor fi pregătite din cauza scurgerilor de informații."

Pe acelaşi subiect

Forțele ruse înaintează din nou în estul Ucrainei, după ce au capturat orașul Avdiivka, încercând să profite că sunt în avantaj atat la muniție, cât și la număr de soldaţi. 

Ucraina: Jumătate din armele occidentale promise sunt livrate cu întârziere

Jumătate din armele occidentale promise Ucrainei sunt livrate cu întârziere, a declarat duminică la Kiev ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov. "În prezent, un angajament nu este sinonim cu livrarea, 50% dintre (aceste) angajamente nu sunt livrate la timp", a declarat ministrul în cadrul unui forum la Kiev dedicat marcării a doi ani de la lansarea campaniei militare ruse în Ucraina. Din cauza acestor întârzieri, "pierdem oameni, pierdem teritorii", a adăugat el.

Armata ucraineană, confruntă cu o situaţie extrem de dificilă pe front, a fost nevoită să se retragă din oraşul său fortăreaţă Avdiivka (est) după luni de lupte dure, invocând lipsa de oameni şi de muniţie. Volodimir Zelenski le-a cerut în repetate rânduri aliaţilor săi occidentali în ultimele zile să livreze ajutor militar "la timp", solicitând în special muniţie, mai multe sisteme de apărare aeriană şi avioane de luptă.

"Ştiţi foarte bine de ce avem nevoie pentru a ne proteja spaţiul aerian, pentru a ne întări armata terestră, de ce avem nevoie pentru a susţine şi a continua reuşitele noastre pe mare, şi ştiţi perfect de bine că avem nevoie de asta la timp, şi ne bazăm pe voi" a declarat Zelenski sâmbătă în cadrul unui summit G7 prin videoconferinţă, în ziua împlinirii a doi ani de la lansarea campaniei militare ruse.

Preşedintele ucrainean a afirmat totodată că întârzierile în livrările de arme au contribuit la eşecul contraofensivei Kievului din vara anului 2023. "Anul trecut, în timpul contraofensivei, am avut o mulţime de lucruri foarte utile, multe lucruri foarte importante, dar nu toate au ajuns la timp", a explicat el vineri.

La rândul său, premierul Denis Şmîhal a declarat duminică, în cadrul formului de la Kiev, că Ucraina este convinsă că Statele Unite nu o va "abandona" în faţa Rusiei şi că ajutorul de 60 de miliarde de dolari pentru Kiev, blocat în Congres de luni de zile, va fi în cele din urmă aprobat. "Suntem profund convinşi că Statele Unite nu vor abandona Ucraina în ceea ce priveşte sprijinul financiar şi militar", a afirmat şeful guvernului de la Kiev.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Zelenski dă vina pe o scurgere de informaţii pentru eşecul contraofensivei: Planurile noastre au fost pe masa Kremlinului cu mult înainte