Zelenski: "Putin merită să fie condamnat". Liderul ucrainean a cerut, la Haga, crearea unui tribunal special pentru crimele de război
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi de la Haga crearea unui tribunal special pentru crimele de război, după ce a făcut o vizită neaşteptată la sediul Curţii Penale Internaţionale (CPI), relatează AFP şi EFE. Preşedintele rus, Vladimir Putin, "merită să fie condamnat de aici pentru acţiunile sale criminale", a afirmat liderul ucrainean.
"Ne-am fi dorit să vedem cu toţii un alt Vladimir aici, la Haga", a remarcat în glumă (Volodimir) Zelenski într-un discurs intitulat "Nu există pace fără justiţie", transmite Radio Svoboda (Radio Free Europe/Radio Liberty), citând postul de televiziune olandez NOS. Zelenski a spus că preşedintele rus va trebui să compară în faţa unui tribunal internaţional pentru crime de război atunci când Ucraina va câştiga războiul.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, "merită să fie condamnat de aici pentru acţiunile sale criminale", a afirmat liderul ucrainean, care a sosit în Ţările de Jos din Finlanda, din nou într-o vizită surpriză din motive de securitate, potrivit Agerpres.
"Trebuie să existe o responsabilitate", susţine Zelenski
"Trebuie să existe o responsabilitate" pentru această agresiune, "începutul răului", a declarat Zelenski în cadrul acestui discurs rostit în faţa unor diplomaţi şi alţi responsabili, o aluzie la invazia declanşată de Rusia împotriva ţării sale, lansând un apel la o "justiţie pe scară largă" şi nu la o "impunitate hibridă".
- Medvedev cere eliminarea lui Zelenski, după atacul cu drone de la Kremlin. Rusia s-a răzbunat bombardând Hersonul
- Ucrainenii neagă orice implicare în atacul cu drone asupra Kremlinului și susțin că Putin "pierde controlul"
- Zelenski a aflat despre Pentagon Leaks din presă. Liderul de la Kiev nu vrea să-i supere pe americani: Vă rog, nu...
Zelenski a respins din partea CPI orice fel de "imunitate hibridă pentru criminalii de război" şi a subliniat că numai un tribunal "cu drepturi depline" ar putea garanta o "justiţie deplină" şi o "pace durabilă". "Acest lucru poate fi pus în aplicare doar de tribunal", a subliniat el, în timp ce CPI nu are puterea să judece crime de agresiune împotriva Rusiei, întrucât aceasta nu este semnatara Statutului de la Roma, actul fondator al instanţei de la Haga.
Liderul ucrainean a insistat că pentru o justiţie adevărată sunt necesare "decizii îndrăzneţe" pentru a corecta deficienţele dreptului internaţional. "Este responsabilitatea noastră istorică" de a face inevitabilă pedepsirea crimei de agresiune pentru a evita noi războaie, a subliniat el.
Mandate de arestare pe numele lui Putin
La jumătatea lunii martie, CPI a emis două mandate de arestare, unul pe numele lui Vladimir Putin, iar celălalt împotriva Mariei Lvova-Belova, comisarul prezidenţial rus pentru drepturile copilului, pentru deportarea ilegală de copii ucraineni şi transferul lor din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia, ceea ce ar putea constitui o crimă de război.
Rusia a declanşat o invazie împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022, în ceea ce ea numeşte "operaţiune militară specială", Kievul şi Occidentul calificând-o drept o agresiune brutală, ilegală, nejustificată şi neprovocată împotriva unui stat independent, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰