Antena Meniu Search
x

Soldații ucraineni sunt tot mai nemulţumiţi iar unii chiar pun la îndoială deciziile liderilor lor. "Simt că jocul rușilor se îmbunătățește"

Război în Ucraina. O stare de spirit sumbră domnește asupra Forțelor Armate ale Ucrainei, arată o analiză The Washington Post. Nemulțumirea în rândul soldaților ucraineni, care primele luni de război era extrem de rară și exprimată doar în privat, a devenit acum tot mai răspândită și tot mai pe faţă, relatează publicaţia americană. Pe măsură ce s-a instalat iarna, ucrainenii au devenit tot mai îngrijoraţi că Rusia este mai bine pregătită pentru luptă.

de Redactia Observator

la 19.12.2023, 17:26

Soldații ucraineni sunt tot mai nemulţumiţi iar unii chiar pun la îndoială deciziile liderilor lor. "Simt că jocul rușilor se îmbunătățește"
Soldații ucraineni sunt tot mai nemulţumiţi iar unii chiar pun la îndoială deciziile liderilor lor. "Simt că jocul rușilor se îmbunătățește" - Getty Images

La aproape doi ani după ce Rusia le-a invadat țara, soldaţii ucraineni sunt cuprinşi de o stare de spirit sumbră. În ciuda unei contraofensive dezamăgitoare și a semnelor că ajutorul financiar oferit de aliaţi nu mai este la fel de solid, forţele ucrainene spun că sunt în continuare hotărâte să câștige. Dar pe măsură ce a venit iarna, soldaţii își fac griji că Rusia este mai bine echipată pentru luptă și sunt frustrați că se află din nou în defensivă într-un război istovitor. Unii chiar pun la îndoială judecata liderilor lor.

Nemulțumirea în rândul soldaților ucraineni este tot mai răspândită

Nemulțumirea în rândul soldaților ucraineni, care era în trecut extrem de rară și exprimată doar în privat, este acum mai comună și mai răspândită. De pildă, în orașul Herson, unde Ucraina lansează atacuri împotriva trupelor rusești bine înarmate, aflate pe cealaltă parte a Niprului, soldații se întreabă de ce aceste operațiuni amfibii dificile nu au fost lansate cu luni în urmă, pe o vreme mai caldă.

"Nu înțeleg. Acum e mai greu și mai rece" ,a spus pentru Washington Post un comandant de unitate anti-dronă, cunoscut pe câmpul de luptă sub numele de Boxer. "Nu este doar sentimentul meu, multe unități îl împărtășesc", a spus el, care a acceptat să stea de vorbă cu jurnaliştii, dar fără a fi identificat după numele real. 

Pe acelaşi subiect

Forțele ruse vor să înainteze mai adânc în Ucraina în această iarnă, spun analiștii. Vladimir Putin vrea să se folosească de reuşitele militare în campania electorală. Încurajat de câștigurile recente, el a declarat săptămâna trecută că rămâne pe deplin angajat în război și a criticat Ucraina pentru că a "sacrificat" soldaţi pentru a le demonstra sponsorilor occidentali că are succes. 

General britanic: Ucrainenii simt că jocul rușilor se îmbunătățește

"Motivul pentru care ucrainenii sunt posomorâți este că ei simt acum nu doar că nu s-au descurcat bine în acest an... ci şi că jocul rușilor se îmbunătățește", a comentat Richard Barrons, un fost general al armatei britanice. "Ei văd ce se întâmplă în Congresul SUA și văd ce s-a întâmplat în UE."

Deşi Ucraina este în defensivă în această iarnă, liderii săi militari spun că nu au nicio intenție de a renunţa la luptă. "Şi dacă nu vom mai avea niciun glonț, îi vom ucide cu lopeți", a jurat Serhii, comandantul unei brigăzi care luptă la Avdiivka. "Cu siguranță, toată lumea s-a săturat de război, fizic și psihic. Dar imaginați-vă dacă ne oprim. Ce se întâmplă mai departe?"

Oboseala și frustrarea de pe câmpul de luptă se văd şi în capitala Ucrainei, Kiev, unde dezacordurile dintre lideri au ajuns şi ele la vedere. Volodimir Zelenski a criticat în mod public luna trecută declaraţiile lui Valeri Zalujnîi, comandantul armatei ucrainene, potrivit cărora războiul a ajuns într-un impas. Și primarul Kievului, Vitali Kliciko, l-a atacat în mod repetat pe Zelenski, spunând că deține prea multă putere.

Soldaţii ucraineni au din ce în ce mai multe îndoieli

Disputele dintre politicieni par să se fi infiltrat şi în rândul armatei. Soldaţii au din ce în ce mai multe îndoieli cu privire la eficiența și corectitudinea deciziilor de al căror rezultat depinde înarmarea lor în luptă. 

Ucrainenii se plâng că armata a fost prea lentă în pregătirea operatorilor de drone. A fost nevoie de șapte luni pentru a obține documentele necesare de la mai multe agenții guvernamentale pentru a antrena 75 de bărbați, a spus Konstantin Denisov, soldat ucrainean. 

Comandanții se plâng că nu au soldaţi suficienţi sau că dronele sunt reparate greu. Cu toate astea, Ministrul Apărării, Rustem Umerov, insistă că Ucraina are suficienți soldați și armament pentru următoarea fază a luptei.

"Scopul principal iarna aceasta este să pierdem cât mai puțini oameni",  a explicat Parker, comandantul unui batalion care luptă lângă Bahmut. "Trebuie să fim clari. Nu este posibil să eliberăm Donețk sau Bahmut în timpul iernii pentru că ruşii au prea mulți soldaţi."

Ucraina ar putea fi  forţată să cedeze bucăţi din teritoriul recucerit 

Analiştii spun că Ucraina ar putea fi chiar forţată în această iarnă să cedeze bucăţi din teritoriul recucerit, dar este probabil ca Rusia să plătească un preţ mare pentru asta. "Dacă Rusia continuă să atace, rezultatul cel mai probabil este că va obține niște câștiguri teritoriale marginale, dar va suferi pierderi enorme", a declarat Ben Barry, analist la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra.

Unii comandanți ucraineni de pe linia frontului spun că le lipsesc soldaţi și putere de foc pentru a opri valurile aparent nesfârșite de infanteriști ruşi şi a întări apărarea. Ei spun că Rusia are tot mai multe drone de atac. În timp ce soldații ucraineni s-au dovedit a fi inventivi pe câmpul de luptă, Moscova și-a extins dramatic industria de apărare în ultimul an, producând vehicule blindate și muniţie de artilerie într-un ritm pe care Ucraina nu-l poate egala.

"Da,ruşii sunt înaintea noastră în ceea ce privește dotarea", a spus Boxer. Potrivit acestuia, dronele rusești au o rază de acțiune mai mare și un software mai avansat. "Permite dronei să urce 2.000 de metri ca să evite bruiajele", a spus el. Dronele ucrainene însă "pot zbura doar la 500 de metri înălţime".

Este o problemă pentru trupele sale, care sunt limitate în lovirea ruşilor de pe cealaltă parte a Niprului. Pentru a desfășura aici armament greu, cum ar fi tancuri, Ucraina trebuie mai întâi să împingă forțele ruse mai la est pentru a ridica poduri de pontoane. Acest lucru nu va fi posibil dacă nu vom primi mai multe drone, a spus Boxer. "Așteptăm armele pe care trebuia să le primim cu luni în urmă", a spus el.

Pentru a susține lupta, Ucraina va trebui şi să mobilizeze mai mulți bărbați. În orașele din nord-est Kupiansk și Liman, ruşii au desfășurat trupe mai numeroase pentru a recuceri teritoriul pierdut. "Ne slăbesc pozițiile și fortărețele, ne rănesc soldații, forțându-i astfel să părăsească câmpul de luptă", a spus Dolphin, un comandant din regiune. Unitatea lui a pierdut oameni şi nu a reușit să-și refacă personalul. "Pot spune despre unitatea mea că suntem pregătiți în proporție de 60%", a spus el.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Soldații ucraineni sunt tot mai nemulţumiţi iar unii chiar pun la îndoială deciziile liderilor lor. "Simt că jocul rușilor se îmbunătățește"